• ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ¨ΠΑΡΑΜΥΘΙ¨ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ…¨ΔΙΑΚΑΤΕΧΌΜΕΝΕΣ¨ ΚΑΙ ΌΧΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Συνεχίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια για οριστική δικαίωση στο ιδιοκτησιακό αγροτοτεμαχίων στο Άνω Γραμματικό, ο Γιώργος Καρασμάνης με Ερώτησή του στη Βουλή, ζητεί να ¨παγώσουν¨ τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, και να μπει επιτέλους τέλος στη δικαστική περιπέτεια βιοπαλαιστών αγροτών, δασεργατών και κτηνοτρόφων νομίμων ιδιοκτητών αγροτικών εκτάσεων.
Υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν συμβόλαια και έγγραφα ιδιοκτησίας για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια κατατεθειμένα στο Γραφείο Κτηματογράφησης, βάσει των οποίων θεωρήθηκαν στην αρχική επίσημη ανάρτηση κύριοι των εκτάσεών τους, και απομένει μόνον η τυπική οριστική ανάρτηση.

Ακολουθεί η Ερώτηση
ΠΡΟΣ Τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ : «Ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δασοκτήματος Άνω Γραμματικού και των αγροτικών εκτάσεων που εμπεριέχονται σ’ αυτό»

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της διαρκούς επικοινωνίας και των αλλεπάλληλων συναντήσεών μου με τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου κατά τον τελευταίο μήνα, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δασοκτήματος «Άνω και Κάτω Γραμματικού» αλλά και των αγροτικών εκτάσεων που εμπεριέχονται σ’ αυτό, με την παρούσα επανέρχομαι στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Όπως ήδη γνωρίζετε, η κτηματογράφηση του Δήμου Έδεσσας ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2014. Από το 2015 κι έκτοτε σταδιακά οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων Γραμματικού, κατέθεσαν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης τις δηλώσεις ιδιοκτησίας τους για τα χωράφια και τα οικόπεδα τους. Ορισμένες από τις δηλωθείσες εκτάσεις των κατοίκων του Γραμματικού αφορούσαν αγροκτήματα εντός του Δασοκτήματος «ΆΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ» υπ’ αριθ. 1976. Όσοι από αυτούς τους κατοίκους υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα απαραίτητα στοιχεία (τίτλους κτήσεως, τοπογραφικά κλπ.), κατά την προσωρινή ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων, τον Σεπτέμβριο του 2017, αναγνωρίστηκαν ως αποκλειστικοί κύριοι των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη διευκρίνηση ή σημείωση (ως είθισται) στο έγγραφο της προσωρινής ανάρτησης ότι υπάρχει κάποια διεκδίκηση από το Ελληνικό Δημόσιο.
Στη συνέχεια όμως η Κτηματική Υπηρεσία Πέλλας (κατόπιν μιας καταγγελίας που της κοινοποιήθηκε), αφού προχώρησε σε εκπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας στο Γραφείο κτηματογράφησης και εκπρόθεσμη ένσταση κατά των κυρίων των αγροτεμαχίων αυτών, κοινοποίησε σε 50 περίπου κατοίκους του Γραμματικού πρωτόκολλα αυθαίρετης χρήσης, ζητώντας αποζημιώσεις από ανθρώπους που στην πλειονότητά τους είναι φτωχοί αγρότες, δασεργάτες και κτηνοτρόφοι, βάζοντάς τους έτσι σε μια δικαστική περιπέτεια και μάλιστα μέσα σε στενά ασφυκτικά περιθώρια 30 ημερών!!
Το δεδομένο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν συμβόλαια ακόμη κι από την περίοδο της τουρκοκρατίας και έγγραφα ιδιοκτησίας για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια, τα οποία και κατέθεσαν στο Γραφείο Κτηματογράφησης και για τον λόγο αυτό στην πρώτη ανάρτηση που έγινε θεωρούνται κύριοι των εκτάσεων αυτών.
Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να θεωρούνται από το Ελληνικό Δημόσιο «αυθαίρετοι» και «καταπατητές» οι παραπάνω άνθρωποι αφού : αφενός στο ίδιο το Δημόσιο φέρεται ν’ ανήκει ποσοστό μόνο 1,22% της συνολικής έκτασης (κι αυτό προερχόμενο κατόπιν πλειστηριασμού ιδιωτικής περιουσίας σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 10438/1929 κατακυρωτική συμβολαιογραφική έκθεση) και αφετέρου για το Κτηματολόγιο, άσχετα αν εκκρεμεί ακόμη η οριστική ανάρτηση, να είναι αυτοί οι κύριοι ιδιοκτήτες;
Σημειώνεται ακόμη ότι και στην υπ’ αριθ. 1682/2102-2007 Αναφορά μου στην Βουλή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών των εκτάσεων, δόθηκε απάντηση (η οποία και επισυνάπτεται) από τον τότε Υφυπουργό Γεωργίας που αναφέρει ότι οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται εντός του Δάσους «ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΒΟΥ», το οποίο σύμφωνα με τις υπ’ αριθ. 51/1926 και 66/1927 αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου είναι ιδιωτικό και ως εκ τούτου το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας.
Σύμφωνα τέλος με την υπ’ αριθ. 26/1982 απόφαση του Εισαγγελέα Έδεσσας αναγνωρίσθηκε η νομή και η κατοχή του Δάσους του Δασοκτήματος στον Αναγκαστικό Δασικό Συνεταιρισμό Γραμματικού.


Κατόπιν αυτών κύριε Υπουργέ,

Καλείστε για λόγους δικαιοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας να προχωρήσετε άμεσα σε εξεύρεση λύσης, προκειμένου να «παγώσει» η συγκεκριμένη διαδικασία επιβολής προστίμων αυθαίρετης χρήσης για να μην αναγκασθούν να πληρώσουν οι άνθρωποι αυτοί τα υπέρογκα ποσά που τους καταλογίζονται, μέχρι να πραγματοποιηθεί η οριστική ανάρτηση από το Κτηματολόγιο που θα καθορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Καρασμάνης