Το Τμήμα φυτικής & Ζωικής παραγωγής της Δ/νσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής  Ενότητας  Πέλλας  σας ενημερώνει ότι Σύμφωνα με το άρθρο 14 της απόφασης 2454/235853/1.10.2019 ΦΕΚ 3645/Β/1.10.2019 και την απόφαση 2453/235850/3.10.2019 ΦΕΚ 3673/Β/3.10.2019  όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες υποχρεούνται αμέσως  μετά το πέρας του τρύγου να υποβάλουν ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σύμφωνα με τους ΚΑΝ(ΕΕ) 2018/273 και 2018/274.

Η υποβολή της ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ γίνεται μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ  http://e-services.minagric.gr/ .

Η διαδικασία αναλυτικά έχει ως εξής μπαίνουμε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στην διεύθυνση

http://www.minagric.gr και ακολουθούμε την παρακάτω πορεία:

Ψηφιακές Υπηρεσίες         Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών  Προϊόντων                   Σύνδεση                           Δημιουργία λογαριασμού               Σύνδεση  Χρήστη                  Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών  Προϊόντων

 

Ο χρήστης την πρώτη φορά που επιθυμεί να κάνει δήλωση για το έτος κάνει πρόσθεση εγγραφής πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο        Το έτος και τα στοιχεία συμπληρώνονται αυτόματα.

 

Η εφαρμογή των ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ είναι ανοιχτή από τις 23/9/2020 και με καταληκτική ημερομηνία την  30η Νοεμβρίου.

 

Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα, εθνική και ενωσιακή, νομοθεσία η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίσθηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας με παραστατικά-δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση στοιχείων, η οποία συμπληρώνεται με ατομική ευθύνη του υπόχρεου αμπελουργού οινοποιήσιμων ποικιλιών και σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων, προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της ίδιας απόφασης απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής μόνο οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης είναι μέχρι και ένα (1) στρέμμα καθώς και οι νέοι αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί.

 

Όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές οι οποίοι δηλώνουν στην δήλωση συγκομιδής τους παραγωγή οίνου υποχρεούνται στην συνέχεια να υποβάλουν στην ίδια υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

 

Δεν υποχρεούνται σε κατάθεση ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ μόνο οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα που παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών. Οι εν λόγω αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση εφόσον τα εν λόγω συνεταιριστικά οινοποιεία ή ομάδες υπέχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης παραγωγής.

 

Ενημερώνουμε ακόμη ότι σύμφωνα με τις ΚΥΡΩΣΕΙΣ του άρθρου 10 της απόφασης 2453/235850/3.10.2019 ΦΕΚ 3673/Β/3.10.2019  η μη υποβολή ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για μέγεθος παραγωγής οίνου μικρότερο των 100 εκατόλιτρων.

 

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ: Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής για όλα τα αγροτεμάχια, ακόμη και αν είχαν μηδενική παραγωγή. Η μηδενική δήλωση παραγωγής δικαιολογείται όταν υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσια σταφυλική παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων και στις περιπτώσεις νέων αμπελώνων που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλεχθεί το αντίστοιχο πεδίο (π.χ. αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι κλπ). Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσει θα διασταυρωθούν από αρχεία όπως τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

 

 

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ: Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «οριστικοποίηση». Μόνο μετά την οριστικοποίηση είναι δυνατή η εκτύπωση της δήλωσης. Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη Δήλωση Συγκομιδής, τότε έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ με αίτηση τροποποίησης και κατόπιν προσκομίσεως των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών τη διόρθωση της Δήλωσης Συγκομιδής του. Η νέα εκτύπωση θα περιλαμβάνει τις αλλαγές όπως αυτές έγιναν από τη Δ.Α.Ο.Κ.

 

 

Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του αμπελουργικού μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου  δ) του Καν. (ΕΕ) 2018/273 ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»: αμπελουργική έκταση στην οποία δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες με σκοπό τη λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος. Διευκρινίζεται ότι ο χαρακτηρισμός ενός αμπελοτεμαχίου ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση» έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούται ο παραγωγός να λάβει άδεια για αναφύτευση σε περίπτωση εκρίζωσης του (άρθρο 66 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013).

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας, για την περιοχή Έδεσσας-Σκύδρας-Αλμωπίας  με τον   Καραβίτη Σταύρο στο τηλ. 2381351289 και e-mail: [email protected] και για την περιοχή Γιαννιτσών με τον Ελευθερίου Γεώργιο, στο  τηλ. 2381352312 και e-mail:. [email protected] .