Την ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού σχεδίου για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων της Ευρώπης από φυσικές καταστροφές, επισημαίνει με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θ. Ζαγοράκης.

Με αφορμή την φωτιά που ξέσπασε στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, αλλά και σε συνέχεια σειράς καταστροφών που έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα σε αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των αρχαιοτήτων και την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω της ραγδαίας αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο κ. Ζαγοράκης σημειώνει, ωστόσο, ότι κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να αποδώσει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα, εάν δεν συνδυαστεί με επιπλέον χρηματοδοτική στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία κατά την διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δηλώσεις του «Καμία απλή σύσταση ή πρόταση δεν μπορεί να κάνει την διαφορά εάν δεν συνδυαστεί με ουσιαστική βοήθεια από την Ευρώπη. Τα κράτη μέλη, προφανώς, δεν μπορούν σε αυτή την οικονομική συγκυρία να σηκώσουν το βάρος. Η προστασία όμως της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν είναι πολυτέλεια. Η Ευρώπη μπορεί και οφείλει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια».