Η κακοκαιρία «Θάλεια» έπληξε στις αρχές Αυγούστου με ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ανεμοθύελλες περιοχές των Νομών Πέλλας και Ημαθίας με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε καλλιέργειες ροδάκινων και νεκταρινιών οι οποίες βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής.

Με αφορμή αυτό το γεγονός και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία αντίδραση από το ΥΠΑΑΤ αναφορικά με αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ενισχύσεις deminimis, η βουλευτής κ. Τζάκρη υπέβαλε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία τον ρωτά (1) για την εξέλιξη των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ αναφορικά τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας «Θάλεια» και (2) για την πρόθεση του Υπουργείου να διερευνήσει σωρευτικά και την χορήγηση ενισχύσεων deminimis ως «ανάσα ρευστότητας» των παραγωγών κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο.
Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «ΘΑΛΕΙΑ»
Η κακοκαιρία «ΘΑΛΕΙΑ» στις αρχές Αυγούστου με άκαιρες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και ανεμοθύελλες έκανε «το καλοκαίρι… χειμώνα» και προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε όλες ανεξαιρέτως τις ποικιλίες (επιτραπέζιες και συμπύρηνες) ροδάκινων και νεκταρινιών στις περιοχές τις οποίες έπληξε. Εξαιτίας των άκαιρων βροχοπτώσεων προκλήθηκε μεγάλη μείωση στην παραγωγή λόγω της πτώσης των καρπών και της υποβάθμισης της ποιότητάς τους.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών και για αυτό το λόγο είναι επιβεβλημένη η στήριξη της πολιτείας, η οποία μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και παρά τα αιτήματα των αγροτών, «κωφεύει» χαρακτηριστικά.
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, ζημιές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, το ρωσικό εμπάργκο και τελευταία και στις επιπτώσεις της πανδημίας, κάνουν αναγκαία τη στήριξη του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών ώστε να συνεχίσουν να παράγουν για το καλό της χώρας και της εθνικής οικονομίας.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
1. Πότε προβλέπεται ο ΕΛΓΑ να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες ώστε να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί για τις ζημιές λόγω της κακοκαιρίας «ΘΑΛΕΙΑ» που έπληξε περιοχές των Νομών Πέλλας και Ημαθίας στις αρχές Αυγούστου;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να διερευνήσει τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis σωρευτικά στους παραγωγούς επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδάκινων και νεκταρινιών για να δοθεί βραχυπρόσθεσμα «ανάσα ρευστότητας» κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο ώστε να ανταπεξέλθουν στις μειώσεις του εισοδήματός τους που έχουν προκληθεί από καιρικά φαινόμενα εκτός εποχής λόγω της κλιματικής αλλαγής, το ρωσικό εμπάργκο και πρόσφατα από την πανδημία covid 19;
Η ερωτώσα βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη»