Στο πλαίσιο της φετινής του συνεργασίας με το Athens Pride, για τρίτη συνεχή χρονιά, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση της εβδομάδας Athens Pride Week (4-11/9), συνδιοργανώνοντας ημερίδα με θέμα LGBTQI+ Δικαιώματα: Φιλοδοξίες και προκλήσεις στην ΕΕ και την Ελλάδα”.

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη εδώ.

Μέσα από την ημερίδα αποτυπώθηκαν η πραγματικότητα των LGBTQI+ ατόμων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το πλαίσιο και οι δυνατότητες στήριξης από την ΕΕ για την κατοχύρωση των LGBTQI+ δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και της αξιοπρέπειας των LGBTQI+ ατόμων.

Παράλληλα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Athens Pride δημιούργησαν μια ξεχωριστή έκδοση με αναφορές στα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ και τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ, καθώς και με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα που άπτονται της LGBTQI+ κοινότητας αλλά και τις διεκδικήσεις της  LGBTQI+ κοινότητας στην Ελλάδα. Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στις 4/9 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, απηύθυναν χαιρετισμό η Terry Reintke, Συμπρόεδρος ΛΟΑΤ Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου & Ευρωβουλευτής, o Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων, ο Κωνσταντίνος Δέδες, Πρόεδρος της Τεχνόπολης, ο Michael O’Flaherty, Επικεφαλής Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ και ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Κεντρική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ, αρμόδιος για θέματα ισότητας,  Δημήτριος Παπαδημούλης. Στη συνέχεια ο Ελευθέριος Ελευθερίου (Μέλος του Equality Taskforce της ΕΕ) ενημέρωσε για «Το νομικό και πολιτικό πλαίσιο για τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ στην ΕΕ» και τέλος έγινε παρουσίαση κεντρικών ευρημάτων της «2ης έρευνας ΛΟΑΤΚI του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ» από τον Διευθυντή του έργου FRA LGBTI Survey II, Μίλτο Παύλου.

Στο τρίτο μέρος ακολούθησε συζήτηση εκπροσώπων της οργανωμένης LGBTQI+ κοινότητας της Ελλάδας με τη συμμετοχή της Άννας Απέργη από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, της Στέλλας Μπελλιά, από τις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», και της Αλεξάνδρας Παναγιωτακοπούλου από την «Colour Youth». 

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου Συνδέσμου του ΕΚ στην Ελλάδα, Χάρης Κούντουρος, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ελένη Παλαιολόγου καθώς και, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Διεθνών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.