Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκρέκα είχε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του έργου του Φράγματος της Καλής. Στη συνάντηση συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, υπεύθυνοι για την πορεία και την εξέλιξη του έργου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Βουλευτής τόνισε ότι το Φράγμα της Καλής αποτελεί ένα έργο, ιδιαίτερα αναπτυξιακό καθώς θα διασφαλίσει την αντιπλημμυρική προστασία και των εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και θα βοηθήσει στην άρδευση την αγροτικών εκτάσεων και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Δυστυχώς όμως έχει ταλαιπωρήσει για αρκετά χρόνια την περιοχή με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μελετών. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί αναλυτικά για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το έργο, για το βαθμό ωριμότητας των μελετών και τις ενέργειες του Υπουργείου που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει η κατασκευή.


Όπως ενημερώθηκε ο κ. Σταμενίτης τα δεδομένα που χαρακτηρίζουν αυτή τη στιγμή το έργο είναι τα εξής:
• Το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ της περιόδου 2007 -2013.
• Το Μάϊο του 2013 υπογράφηκε η σύμβαση για ανάθεση της μελέτης
• Το 2018 εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι,
• Αρχές Φθινοπώρου του 2021, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών και τα τεύχη δημοπράτησης.
Ο υφυπουργός κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το έργο να αποκτήσει μελετητική ωριμότητα. Επίσης, τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι σημαντικό για το Υπουργείο και θα ενταχθεί στον κατάλογο των, προς κατασκευή, έργων του Ταμείου Ανάκαμψης
Από την πλευρά του ο Βουλευτής τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει το εν λόγω έργο σε μια κατά βάση αγροτική περιοχή, όπως αυτή του Νομού Πέλλας, καθώς είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εμπλουτισμό των υδάτων αλλά και στην αντιπλημμυρική προστασία.
Επίσης, συμφωνήθηκε ότι παράλληλα με την πορεία απόκτησης της μελετητικής ωριμότητας και έναρξης κατασκευής, θα πρέπει να εξεταστούν και οι δυνατότητες ώστε το έργο μετά την κατασκευή του να αποκτήσει και άλλες ιδιότητες, εξυπηρετώντας πολλαπλούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα τη μείωση του κόστους ενέργειας για γεωργική εκμετάλλευση.