• Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση
  • Τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια
  • Τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών
  • Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας – Γραφείο Ειδικού Γραμματέα

κ. Υπουργέ,

Πολλές φορές είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα για ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι υγιεινής στους χώρους εργασίας με εξειδικευμένα μέτρα για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με το μικρότερο δυνατό κίνδυνο για την υγεία τους και να αποφύγουν τυχόν ευθύνες ως προς την μη τήρηση των μέτρων.

Ενώ η κυβέρνηση κλείνει τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης στις 12 το βράδυ για να προστατέψει τον κόσμο μένουν ανοικτές εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες έτοιμες να σκάσουν.

Μετά το συμβάν με τα κρούσματα κορονοϊού σε εργοστάσιο στην περιοχή της Σκύδρας έγιναν οι έλεγχοι από την Περιφέρεια ενώ θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί.

Ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις όπου χρειάζεται.

Πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και την υγεία των εργαζομένων, να επιβληθεί η συμμόρφωση των εργοδοτών στα υγειονομικά πρωτόκολλα με τους αναγκαίους ελέγχους από την πλευρά της πολιτείας.

Ζητάμε να διασφαλιστούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων που πλήττονται αυτήν την στιγμή.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι  η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Παρακαλούμε άμεσα όπως προβείτε στην ένταξη και των εποχιακών εργαζομένων στα εργοστάσια στο μέτρο της  μείωσης του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας. Για ακόμα μια φορά επισημαίνουμε την ανάγκη να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ με επιθεωρητές εργασίας και με την επαναλειτουργία του ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) που μεταφέρθηκε από την Έδεσσα στην Θεσσαλονίκη το 2014. 

Κοιν. Γ.Σ.Ε.Ε

 

  Για την Διοίκηση

 

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γ. Γραμματέας

 

Ν. Γκοτζαμάνης                                      Ε. Δημητριάδης