Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μία από τις βασικές προϋποθέσεις ένταξης της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι ο σεβασμός στις σχέσεις καλής γειτονίας. Σημαντικό βήμα για τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας αποτελεί η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί το 2008. Και ασφαλώς αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη η σημερινή συμφωνία να προχωρήσουν οι δύο χώρες από κοινού στη Διεθνή Δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η γειτονική χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ασφαλώς της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η δυνατότητα του εθνικού και θρησκευτικού αυτοπροσδιορισμού στην επερχόμενη απογραφή. Η απόλαυση των ιδιωτικών περιουσιών της ελληνικής ομογένειας που συνδέεται άρρηκτα με τη δυνατότητα παραμονής τη; στις πατρογονικές της εστίες ή με τη σύνδεσή με αυτές σε περίπτωση που κατοικεί εκτός Αλβανίας. Η απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών και γεωγραφικών χαρτών που αναφέρονται σε τμήματα της Ελληνικής Επικράτειας σαν «αλβανικά εδάφη» από τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας. Αποτελούν κάποια από τα βήματα που πρέπει η γειτονική χώρα να πραγματοποιήσει.


Η Αλβανία με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον περασμένο Μάρτιο έλαβε καθεστώς έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την προϋπόθεση προόδου στα κριτήρια που έθεσε το Συμβούλιο.

Στην Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας που δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων η ανάγκη για μεγαλύτερη πρόοδο στη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας και για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην εκλογική νομοθεσία. Μία μεταρρύθμιση για την οποία ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα μου απέστειλε προσωπική επιστολή στις 8 Οκτωβρίου.

Η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ασφαλώς αναμένει και από τη γειτονική χώρα να κάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα για να καταστεί πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας προς όφελος του αλβανικού λαού.»