Αυξάνονται οι περιοχές της χώρας που είναι λίγο πριν την εφαρμογή του «μοντέλου Κοζάνη». Ήδη η aftodioikisi.gr είχε καταγράψει τις περιοχές που βρίσκονται σε αυτό το σημείο. Πρόκειται για την Αττική (ιδιαίτερα ο κεντρικός τομέας), την Καστοριά, τα Γιάννενα, την Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για 5 περιοχές που προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες και δεν αποκλείεται να υπάρξει τοπικό lockdown. Σχεδόν για όλες έχει εκφράσει την ανησυχία του για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας,Ν. Χαρδαλιάς. Αν και στην Αττική είναι δύσκολη η εφαρμογή ενός μίνι lockdown, εντούτοις υπάρχουν σκέψεις και πάλι για πιο αυστηρά μέτρα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία, εστίαση, παιδότοπους, γυμναστήρια, κομμωτήρια κλπ.
Δυστυχώς, ο κορωνοϊός κάνει επέλαση στη χώρα και προστίθενται κι άλλες περιοχές σε αυτές που βρίσκονται ένα βήμα πριν «πατηθεί το κουμπί» του τοπικού lockdown: Τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και η Αχαΐα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, που αναφέρει ότι πολλές περιοχές ανά την επικράτεια βρίσκονται στο 3ο επίπεδο και μόλις ένα βήμα πριν μπουν σε lockdown, είναι οι παρακάτω:

Ιωάννινα – Τρίκαλα – Καρδίτσα – Καστοριά – Πέλλα – Αχαΐα – Αττική

Πρόκειται για τις 7 περιοχές της Ελλάδος που βρίσκονται σήμερα σε πορτοκαλί συναγερμό όπου έχουν επιβληθεί και μέτρα περιορισμού.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν και 16 νησιά που σήμερα παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογιό φορτίο με βάση τους παράγοντες που συνυπολογίζουν οι επιστήμονες. Πρόκειται για εξής νησιά:

Υδρα
Πόρος
Σπέτσες
Αίγινα
Αγκίστρι
Ζάκυνθος
Κύθνος
Κέα
Λέσβος
Σάμος
Μύκονος
Σαντορίνη
Ηράκλειο
Σίκινος
Φολέγανδρος
Ιος