ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Με αφορμή την είδηση για επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (ΠΚΜ) στο κεντρικό κτήριο της 26ης Οκτωβρίου, γεννούνται ερωτηματικά για την επάρκεια των μέτρων και για τη στάση της διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση θα πρέπει να απαντήσει εάν παρέχονται στους εργαζόμενους όλα τα υλικά μέσα ατομικής προστασίας και να μεριμνήσει για την πιστή εφαρμογή του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΔΥ. Θα πρέπει να απαντήσει αν έχει εξασφαλιστεί απομάκρυνση 14 ημερών και άδεια για τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση που εντοπίστηκε το κρούσμα και αν υποβλήθηκαν στο σχετικό τεστ.

Επίσης, για το αν έχει εφαρμοστεί η πρόσφατη οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών για τηλε-εργασία συγκεκριμένου ποσοστού του εν ενεργεία ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα αντίστοιχα με τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί (π.χ. 20% στην Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, 40% στην Π.Ε. Πέλλας και Πιερίας).

Παράλληλα, θα θέλαμε ενημέρωση για το αν καλύπτονται τα έξοδα για το τεστ Covid-19 για κάθε εργαζόμενο, είτε είναι αορίστου, είτε ορισμένου χρόνου, είτε ανήκει στα 8μηνα προγράμματα, καθώς και αν χορηγείται άδεια από τη στιγμή που θα γίνει το τεστ μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, για προληπτικούς λόγους.

Πόσοι εργαζόμενοι έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα στη σταθερή δομή ελέγχου Covid-19 που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της οδού Βασ. Όλγας από τις 22 Σεπτεμβρίου; Υπάρχει προγραμματισμός για τη σταδιακή εξέταση όλων των εργαζομένων της Περιφέρειας;

Τέλος, καλούμε τη διοίκηση να γνωστοποιήσει σε όλους τους εργαζόμενους τις διαδικασίες που τηρήθηκαν και θα τηρούνται στο μέλλον σε κάθε περίπτωση ύποπτου, πιθανού ή θετικού κρούσματος, τις συστάσεις της επιτροπής Covid της ΠΚΜ, καθώς και τις απολυμάνσεις που πραγματοποιούνται.

Για την παράταξη Κοιτάμε Μπροστά είναι πρώτιστης σημασίας η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων, αλλά και της τήρησης των μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, παράλληλα με την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας.