• ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥ 2014 ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΕΙ

 

Σημαντικά θέματα που αφορούν στον Νομό μας, έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης κατά την συνεδρίαση της 8/10/2020 στη Βουλή της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, παρουσία του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννη Χαλκιά.

Ο πρώην Υπουργός, αναφέρθηκε εν αρχή στην επί υπουργίας του άριστη συνεργασία με τον κ. Χαλκιά – τότε Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο – τονίζοντας ότι διαχειρίστηκε με επιτυχία σοβαρά θέματα όπως, οι διαδικασίες των αναιρέσεων για τις ανακτήσεις των προστίμων. Βάσει των οποίων υπήρξαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θετικές αποφάσεις για την επιστροφή μισού δις ευρώ για την περίοδο 2008-2012, και με τον Κανονισμό 1307 που άλλαξε τον ορισμό των βοσκοτόπων και αποτέλεσε Το ¨θεμέλιο¨ των επιχειρημάτων μας για περισσότερες εκτάσεις επιλέξιμων προς ενίσχυση.

Επισήμανε επίσης ότι εκκρεμεί ακόμη μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την περίοδο 2013-2014 για την εξισωτική αποζημίωση, λόγω του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε το “action plan”, με συνέπεια να μη μπορέσουμε να δώσουμε στο σύνολό της αυτήν την αποζημίωση του 2014. Αλλά, είχαμε δεσμευτεί τότε, ότι με τον νέο ορισμό των βοσκοτόπων από 1.1.2015, μας λύνονται τα χέρια για να αποδώσουμε στους δικαιούχους και το υπόλοιπο. Ζήτησε από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενημέρωση για το πότε αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση, δεδομένου ότι οι μέχρι τώρα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν θετικές για τη χώρα μας.

Ένα άλλο και ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που έθεσε προς τον κ. Χαλκιά ο Γιώργος Καρασμάνης, ήταν η διεκδίκηση από το Δημόσιο ιδιωτικών ιδιοκτησιών – όπως πχ στο Γραμματικό και σε άλλες περιοχές του Νομού μας – θεωρώντας τους ιδιοκτήτες ως… αυθαίρετους καταπατητές στους οποίους μάλιστα έχει επιβάλει και πρόστιμα! Ενώ, όπως υπογράμμισε, οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν εδώ και πάνω από αιώνα συμβόλαια και έγγραφα ιδιοκτησίας και κυριότητας. Ζήτησε τη συνδρομή του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεδομένου ότι το Συμβούλιο επεξεργάζεται ήδη μια πρόταση για την επίλυση και αυτής της εκκρεμότητας, που ταλαιπωρεί συντοπίτες μας.

Ο κ. Χαλκιάς δεσμεύτηκε ότι θα ενημερωθεί λεπτομερώς και, σύντομα, θα ενημερώσει τον πρώην Υπουργό για την πορεία επίλυσης αυτού του μεγάλου προβλήματος.

13/10/20