Ημερομηνία που σηματοδοτεί το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας στην πόλη της Έδεσσας και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας. Ημέρα που πανηγυρίζει η πόλη την ελευθερία της.

Πεντακόσια είκοσι τρία χρόνια σκλαβιάς. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι κράτησαν τα ιδανικά, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, την ελληνορθόδοξη ταυτότητα τους. Η αντίσταση των Μακεδόνων προγόνων μας μέσα στους αιώνες και ιδιαίτερα την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) έδωσε καρπούς ελευθερίας και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης και της περιοχής.
Σήμερα εκατόν οκτώ χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό η πόλη αλλά και η πατρίδα μας έχει να αντιμετωπίσει νέες απαράδεκτες προκλήσεις εξ΄ ανατολών. Η κοινωνία σήμερα είναι ανήσυχη και επιβαρυμένη από την οικονομική κρίση , από την πανδημία και από την επιθετικότητα του Ερντογάν.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται συλλογική δράση, συμμετοχή στα κοινά, αναπτυξιακό όραμα και Ευρωπαϊκή συνεργασία ώστε τα σύνορα της χώρας να αποτελέσουν ουσιαστικά και στην πράξη σύνορα της Ευρώπης.
Ο φετινός εορτασμός της 18ης Οκτωβρίου είναι ιδιότυπος εξ΄ αιτίας της υγειονομικής κατάστασης. Ευχόμαστε σ΄ όλους τους συμπολίτες να ξεπεραστεί όσο γίνεται γρηγορότερα η κρίση και η επόμενη 18η Οκτωβρίου 2021 να εορταστεί όπως αρμόζει στην σημασία της ημέρας. Διότι ημέρες σαν την σημερινή θα μας θυμίζουν και θα μας παραδειγματίζουν πάντα ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά καταχτιέται και κερδίζεται με θυσίες και αγώνες.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ