Την ογδοηκοστή επέτειο της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940 τίμησε με σεβασμό, ευγνωμοσύνη και υψηλό φρόνημα ο Δήμος Σκύδρας με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020.

Από το πρωί ήχησαν χαρμόσυνα οι  καμπάνες των εκκλησιών. Στην πόλη της Σκύδρας

η πανηγυρική θεία λειτουργία και η δοξολογία τελέστηκαν από τον Ιερέα της Εκκλησίας του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου  Στεφάνου, Αρχιμανδρίτη πατέρα Αντώνιο Κορέστη.

Για το  ιστορικό και για τη σημασία της επετείου μίλησε  η εκπαιδευτικός του Γενικού Λυκείου Σκύδρας Ειρήνη Παπαδοπούλου.

Ακολούθησε, στο Ηρώο της πόλης, η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση των στεφανιών, η τήρηση της σιγής του ενός λεπτού  και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Λόγω των γνωστών  πανελλαδικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού δεν πραγματοποιήθηκαν οι παρελάσεις των σχολείων και των συλλόγων.     Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν: η Δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Αξιωματικός της Ι Ι ας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Συνταγματάρχης (ΜΧ) Σταύρος Αναγνώστου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Πέτρος Λίτσνης , ο Επιπυραγός – Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας Γιάννης Σολομωνίδης, οι Αντιδήμαρχοι: Μιχάλης Μέγας, Χαράλαμπος Γεραντίδης, Κωνσταντίνος Τερζίδης,  ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Νίκος Χατζηιωαννίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης και Κοινοτικοί Σύμβουλοι,   Διευθυντές – Εκπαιδευτικοί   των Σχολείων του Δήμου μας,  Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων και Σωματείων.

Στην Καλή, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Μενηίδας, τον Δήμο εκπροσώπησαν  οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Γιακαμόζη και Γιώργος Σταματέλλος με την παρουσία του Προέδρου της Κοινότητας Γιάννη Μαρτζίκου, ενώ  τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής  του Δημοτικού Σχολείου Καλής Φώτης Βασιλείου.

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις Κοινότητες του Δήμου.

Με αφορμή την εθνική επέτειο  η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου δήλωσε τα εξής:

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940, ακριβώς ογδόντα χρόνια πριν, η Ιταλία του Μουσολίνι και του ΄Αξονα κηρύττει τον πόλεμο εναντίον της πατρίδας μας.

Ήδη στις 15 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, δυόμιση περίπου μήνες πριν, οι Ιταλοί με ύπουλο τρόπο και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια αφορμή, διαφορά ή εχθροπραξία από την πλευρά της Ελλάδας, εντελώς αναίτια, τορπιλίζουν το καταδρομικό «Έλλη» που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τήνου για ν΄ αποδώσει τις δέουσες τιμές ανήμερα της γιορτής της Παναγίας.

Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και η Ελλάδα εξαναγκάζεται κι οδηγείται σε πόλεμο με την Ιταλία. Δεν γινόταν διαφορετικά για μια χώρα που διψά, πιστεύει κι αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της.

Ξημερώματα της  28ης Οκτωβρίου 1940. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος είναι γεγονός. Το πρώτο ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου μας αναφέρει τα εξής:

«Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5.30’ πρωινής της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλήψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».

Η Ελλάδα, πλέον, βρίσκεται  στην εμπόλεμη ζώνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς τη θέλησή της, χωρίς να προκαλέσει κανέναν. Η πατρίδα μας καλείται για μια ακόμη φορά να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια , ν΄αγωνιστεί και να παλέψει υπέρ βωμών κι εστιών.

Για μια ακόμη φορά η πατρίδα μας βρίσκεται στη θέση του αμυνόμενου κι όχι του επιτιθέμενου. Για μια ακόμη φορά καλείται να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην ελευθερία. για μια κόμη φορά καλείται ν΄αποκρούσει τον εισβολέα, τον σφετεριστή, τον πολεμοκάπηλο, τον ιμπεριαλιστή. Η Ιταλία αντιμετωπίζει τη χώρα μας με φασιστική και περιφρονητική συμπεριφορά. Νομίζει ότι, επειδή υπερτερεί σε δυνάμεις και μεγέθη, μπορεί κι αρκεί μ΄ένα τελεσίγραφο να φοβίσει και να υποτάξει τη χώρα μας. Όμως, πέφτει τραγικά έξω στα σχέδια και στους υπολογισμούς της. Η σκληρή πολεμική σύγκρουση που θ΄ακολουθήσει, θ΄αναδείξει την ελληνική ψυχή, το θάρρος, την αυτοθυσία. Η εποποιία του ΄40 θα συγκλονίσει την Ευρώπη κι όλη την υφήλιο. Η εθνική μας φωνή, «η τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο εμψυχώνει με τα τραγούδια της τους Έλληνες στρατιώτες. Η «μικρή» κι ασήμαντη Ελλάδα θα καταφέρει μεγάλο πλήγμα και θα πετύχει τις πρώτες και καθοριστικές νίκες κατά της Ιταλίας και του Άξονα. Η Ελλάδα συνεχίζει να γράφει τη δική της ένδοξη ιστορία. Η αντιμετώπιση και η απόκρουση του Άξονα, ο αγώνας και η θυσία των Ελλήνων και των Ελληνίδων  αποδεικνύουν το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και ταυτόχρονα αποτελούν την ιστορική παρακαταθήκη του έθνους μας για τις νεότερες γενιές και για τον σύγχρονο κόσμο.

Η πατρίδα συνεχίζει και σήμερα να πορεύεται και ν΄αγωνίζεται για ελευθερία, για δικαιοσύνη, για ανεξαρτησία, για αμοιβαιότητα, για αλληλεγγύη, για την ειρηνική συνύπαρξη και την πρόοδο όλης της οικουμένης. Παραμένει σταθερή στις θέσεις της και ψύχραιμη σε κάθε είδους προκλήσεις, εντάσεις, απειλές και οξύτητες. Εργάζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα για την ειρηνική διευθέτηση των όποιων ζητημάτων προκύπτουν βασιζόμενη στους διεθνείς κανόνες δικαίου και νομιμότητας. Όσοι, «φίλοι» ή εχθροί υπερτίμησαν τις δυνάμεις τους και υποτίμησαν τη χώρα και το έθνος μας «πήραν το μάθημά τους».

Απέναντι, λοιπόν, σε κάθε επίδοξο κατακτητή, απέναντι σ΄όποιον επιβουλεύεται τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, απέναντι σ΄όσους τρέφουν μεγαλοϊδεατισμούς κι ονειρεύονται αυτοκρατορίες και υποτελείς, αλλά και για όσους, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, μιλούν, προτείνουν ή καλλιεργούν σενάρια ή ιδέες για φινλανδοποίηση της χώρας μας η απάντηση είναι μια, μόνη, καθαρή, ξάστερη και μονολεκτική: ΟΧΙ.

Ευχαριστώ θερμά την Εκκλησία μας, όλες τις αρχές, την εκπαιδευτική μας κοινότητα, τους φορείς – συλλόγους, τα παιδιά της φιλαρμονικής, τους συντελεστές των εκδηλώσεων κι όλους τους συμπολίτες  μας.

Είμαι βέβαιη ότι με ομοψυχία, αλληλεγγύη, πίστη, εργατικότητα κι αισιοδοξία θα  περάσουμε τις συμπληγάδες και κάθε εμπόδιο και θα βγούμε και πάλι νικητές! Χρόνια πολλά, ειρηνικά και καλά για όλον τον κόσμο!»