Το ύφος γνωστό! Το ήθος επίσης!

Ο κ.Γιάννου σε μία μνημειώδη ανάρτηση με χαρακτήρισε εργατολόγο, λοιμωξιολόγο και οικονομολόγο μεταφέροντας το απαξιωτικό ύφος του πρόσφατου λόγου του εντός του Δημοτικού Συμβουλίου σε γραπτό του κείμενο. Τον ενημερώνω ότι τέτοιους τίτλους δεν διεκδικώ. Σε αντίθεση με παραδείγματα «γνωστών», που λάνσαραν τον εαυτό τους σαν γιατρό κατά το παρελθόν!

 

Ο ρόλος που οι συνδημότες έδωσαν στην Κοινωνία σε Κίνηση είναι αυτός της άσκησης ελέγχου και κριτικής ως αξιωματική αντιπολίτευση. Η τιμή της επιλογής αυτής για τον συνδυασμό μας δεν λαμβάνεται ως αυτοδιοικητική αποτυχία, παρά  τα λεγόμενα του Δημάρχου, οπότε, για ακόμη μια φορά, ας ασκήσω τον ρόλο μας σχολιάζοντας τα σημεία της ανάρτησης, ένα προς ένα:

 

Σημείο 1: Ο κ.Γιάννου ισχυρίζεται ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων εντός του Δημαρχείου και ότι κανένας υπάλληλος καθαριότητας δεν έχει διαγνωστεί με κορονοϊό.

 

Η αλήθεια.

Όπως μπορείτε να δείτε στις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών που παρατίθενται παρακάτω, στις 13 Οκτωβρίου ο Νομός ήταν διαβαθμισμένος στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) και σύμφωνα με τις οδηγίες έπρεπε να διασφαλιστεί η υποχρεωτική τηλεργασία της τάξης του 40% και η εξυπηρέτηση κατόπιν ραντεβού. Οι οδηγίες αυτές δεν εφαρμόστηκαν από την Διοίκηση του Δήμου παρά μόνο μετά τη δεύτερη εγκύκλιο, στις 6 Νοεμβρίου, όταν τα πράγματα ήταν πια ανεξέλεγκτα. Μάλιστα κάποιοι υπάλληλοι μπήκαν σε καραντίνα,13 ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα συναδέλφων τους στο γραφείο όπου εργάζονται. Αυτό συνέβει αμέσως μετά το Δημοτικό Συμβούλιο, ως αποτέλεσμα της κριτικής μας. Το ίδιο συνέβη και με τις απολυμάνσεις σε εξωτερικούς χώρους!

Ο κ. Γιάννου έπρεπε να απαντήσει πόσοι δημοτικοί εργαζόμενοι νόσησαν/νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα (μία βόλτα στο Δημαρχείο θα έπειθε τους πάντες για την σοβαρότητα της κατάστασης) και όχι πόσοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, όπου το 90% εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους. Παρόλα αυτά οι ισχυρισμοί του καταρρίπτονται καθώς  έχουμε κρούσμα και στην καθαριότητα. Ανεξάρτητα από αυτό δεν δικαιολογείται η απόφαση διανομής μίας μάσκας ανά εργαζόμενο, ούτε το ότι δεν έφτασαν οι μάσκες για όλους, ούτε το γεγονός πως οι υπάλληλοι στο νεκροταφείο ακόμη δεν διαθέτουν προστατευτική στολή για την ταφή συνανθρώπων μας που απεβίωσαν με COVID-19. Το ενδιαφέρον του κ.Λαμπρόπουλου είναι σεβαστό αλλά δεν μπορεί από μόνο του να καλύψει τη βαριά αμέλεια στη διαχείριση του Δημάρχου.

 

Σημείο 2: Ο κ.Γιάννου μίλησε για τεράστια υστέρηση εσόδων στο Δήμο μας.

 

Η αλήθεια.

Ο Δήμος πράγματι έχει υστέρηση εσόδων που έχει να κάνει με τη μείωση κατά 40% των μισθωμάτων των δημοτικών ακινήτων (περίπου 25.000 ευρώ) και της αναμενόμενης απώλειας σημαντικού ποσοστού από το 0.5% που λαμβάνει ο Δήμος επί της εστίασης (περίπου 5.000 ευρώ), τις απώλειες από τα έσοδα εισιτηρίων του Ενυδρείου-Ερπετάριου και τα δίδακτρα του Ωδείου. Στον αντίποδα, έχουν μειωθεί τα έξοδα από εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν (Ανθεστήρια κ.α.) και τα έξοδα θέρμανσης στις σχολικές μονάδες και προκαλεί εύλογα ερωτήματα η αυξημένη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές σε μια χρονιά που οι απαιτήσεις είναι μειωμένες. Γι΄αυτόν τον λόγο τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί αναλυτική κατάσταση των εξόδων, εγγράφως, καθώς τα στοιχεία δεν αναρτώνται ποτέ στη Διαύγεια. Στη συνέχεια, παρατίθενται οι ισολογισμοί όπου παρατηρείται η αύξηση κατά 137.000 ευρώ τη φετινή χρονιά, με την ευχή να διατέθηκαν για προβλήματα στα κτίρια και τις επικίνδυνες αυλές. Αναλυτική κατάσταση θα ζητηθεί και από τη ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε.

Σημείο 3: Διάθεση υπολογιστών στα σχολεία: Τουλάχιστον 50 μηχανήματα διατέθηκαν στα σχολεία.

 

Το ερώτημα.

Το Υπουργείο προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (tablets) για την εξ’αποστάσεως εκπαίδευση, στα σχολεία της κεντρικής Μακεδονίας. Παρατίθεται και η σχετική προκήρυξη. Πρόκειται για τα ίδια tablets ή ο Δήμος προχώρησε σε πρόσθετη προμήθεια για την κάλυψη των αναγκών μαθητών και εκπαιδευτικών; Εάν ναι, να παρατεθούν τα σχετικά τιμολόγια.

Σημείο 4: Κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο, φαρμακείο διαθέτει και η Μητρόπολη.

 

Αλήθεια είναι.

Όπως επίσης μοιράζει και τρόφιμα, δράσεις για τις οποίες είναι αξιέπαινη. Αυτό δε σημαίνει ότι καλύπτονται οι ανάγκες μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε πρωτόγνορες μεταπολεμικά καταστάσεις. Ίσως γι΄αυτό δημιουργήθηκε το κοινωνικό φροντιστήριο, και αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο παρόλο που αντίστοιχη δομή λειτουργεί και η Μητρόπολη. Αυτή είναι μια σωστή ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητο να επεκταθεί, σε αυτές τις συνθήκες, με λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού ιατρείου, κοινωνικού φαρμακείου. Η ανεπτυγμένη και συμπεριληπτική κοινωνική πολιτική ενός Δήμου μπορεί να παρέχει σταθερά υψηλές υπηρεσίες μέσω των οργανωμένων δομών και του μόνιμου προσωπικού που διαθέτει, σε αγαστή συνεργασία με οποιαδήποτε άλλη ευγενή πρωτοβουλία, η οποία όμως λειτουργεί επικουρικά.

 

Σημείο 5: κ.Γιάννου: «Οι καιροί σουβλάκια, μπιφτέκια, πανηγύρια, απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργολάβοι, προμηθευτές», είναι κακές συνήθειες που τις είχε πρακτική ο κ.Τσεπκεντζής ως δημοτικός σύμβουλος.

 

Η αλήθεια

Πράγματι, επί προεδρίας μου, λόγω της κρίσης και του διαχωρισμού των δύο δημοτικών επιχειρήσεων, η Τουριστική Α.Ε. αδυνατούσε να καταβάλει τους μισθούς στην ώρα τους. Η καθυστέρηση των μισθών ήταν της τάξης 2-3 μηνών και οι προμηθευτές πληρώνονταν εντός εξαμήνου. Για τους λόγους αυτούς, η πρώτη κακή συνήθεια που απέκτησα ήταν να μην λαμβάνω και εγώ τους μισθούς μου.  Συνήθεια που δεν απέκτησε η επόμενη διοίκηση, η δική σας διοίκηση, η οποία εκτός από το μισθό του προέδρου πήρε απόφαση για μισθούς αντιπροέδρου και νομικού συμβούλου. Η καθυστέρηση στη μισθοδοσία έφτασε τους 10 μήνες ενώ η κατάσταση των προμηθευτών ήταν η ίδια με τη δική μου διαχείριση. Όσο για την «κρεατόφιλη» επιχειρηματολογία σας, έχω να παρατηρήσω ότι ξεχάσατε τα κοψίδια. Συμφωνώ μαζί σας, τα τιμολόγια κρέατος της Τουριστικής παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέλος, οφείλω να σας αναγνωρίσω ότι, κατά γενική ομολογία, τους εργολάβους τους έχετε πράγματι τακτοποιημένους!

 

Σημείο 6: κ.Γιάννου: Ο κ.Τσεπκεντζής ενημερώθηκε (αν και όφειλε να γνωρίζει) ότι τα χρήματα ήρθαν στο Δήμο Έδεσσας όχι για το COVID-19 αλλά  λόγω της απώλειας εσόδων εξαιτίας του COVID-19.

 

Η απορία.

Τελικά δεν καταλαβαινόμαστε ή κάνουμε πως δεν καταλαβαινόμαστε; Τα χρήματα παρόλο που καταχωρούνται με κωδικό «έκτακτη κατανομή προς κάλυψη αναγκών για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού» προφανώς και έρχονται για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, που συμπεριλαμβάνει και την συμπλήρωση των εσόδων που έχουν απωλέσει οι Δήμοι.

Το ζήτημα που θέτουμε είναι πως επιλέξατε να τα διαθέσετε!

 

Αν δεν το έχετε αντιληφθεί, η τοπική κοινωνία μας δεν είναι πια η ίδια, όπως προ της πανδημίας. Ότι πλέον αυξάνονται οι φτωχοποιημένοι γείτονες μας, που όμως διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και οι οποίοι δεν καταδέχονται να περάσουν την πόρτα κανενός αντιδημάρχου που επιλέγει να μοιράζει ο ίδιος τα τρόφιμα και τα ξύλα!

 

  • Αν αντιλαμβάνεστε πως, εξαιτίας της αξιολόγησης βάση των περσινών οικονομικών στοιχείων, συνάνθρωποί μας που αυτή τη στιγμή δεν έχουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα και χρήζουν στήριξης, αδυνατούν να είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων και αγαθών!

 

  • Με τις συντάξεις, παρατάσεις αναπηρίας, επιδόματα, επιτροπές να καθυστερούν μήνες!

 

  • Με προγραμματισμένα ραντεβού υγείας και χειρουργεία που ακυρώνονται!

 

  • Με τους φοιτητές, που με την προσωπική τους εργασία συμπλήρωναν αυτά που κατάφερναν να στείλουν οι γονείς τους, να μένουν πρώτη φορά χωρίς κανένα μεροκάματο!
  • Με αρκετούς από αυτούς, ενώ εργάζονταν, να μη δικαιούνται τα έκτακτα επιδόματα, εξαιτίας της χρόνιας ανασφάλιστης εργασίας και της απουσίας συμβάσεων εργασίας!

 

  • Με την επείγουσα ανάγκη πρόσληψης ψυχιάτρων και ψυχολόγων για την θεραπευτική αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που, λόγω των περιορισμών και του εγκλεισμού, έχουν αγγίξει ιστορικά υψηλά!

 

Συμπερασματικά, έχουμε και λέμε:

– Παροχή αγαθών από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

– Παροχή τροφίμων από την Περιφέρεια.

– Tablets από το Υπουργείο(;).

– Κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο, φαρμακείο από τη Μητρόπολη.

 

Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική για την οποία καυχιέστε και εκνευρίζεστε όταν σας ασκείται κριτική; Τη στιγμή, μάλιστα που 309.000 + 115.000 ευρώ διατίθενται όλα σχεδόν σε λειτουργικά έξοδα, ενώ υπήρχε όλος ο χρόνος από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη καραντίνα να οργανωθεί ένα πλέγμα προστασίας των συνδημοτών μας που το έχουν ανάγκη.

 

Αλλά, όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και από εσάς και από εμάς, είναι διαφορετικές οι πολιτικές μας προσεγγίσεις και προτεραιότητες!

 

Στο πλαίσιο της δημοκρατίας, οι διαφορετικές προσεγγίσεις είναι σεβαστές.

 

Αυτό που δεν είναι σεβαστό είναι να υπάρχει μία κοινωνία στο έλεος του κορονοϊού -και των οικονομικών συνεπειών του-, έπειτα από δεκαετή κρίση και με ευδιάκριτα τα σημάδια αποσύνθεσης, και τις ανάγκες αυτής της κοινωνίας να τις χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος κ.Γιάννου, ως «εποχή σουβλάκια-μπιφτέκια».

 

Υπάρχει τελικά και βαθύτερο χάσμα από της πολιτικής που μας χωρίζει! Του ήθους!