Αγαπητοί γονείς,

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Είμαστε μαζί στην προσπάθεια για την διαφύλαξη των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των παιδιών! Δίνουμε το παρόν, με όλα τα μέσα, αφού, δυστυχώς, τα σχολεία μας έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης. Μοιραζόμαστε μαζί σας τις ίδιες αγωνίες. Προβληματιζόμαστε όπως εσείς, για το πότε θα ξεπεράσουμε την πανδημία του κορωνοΐου, για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα οικονομικά, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι κοινή η αγωνία μας για τις επιπτώσεις όλης αυτής της κατάσταση στα παιδιά μας, στο μέλλον και την πρόοδό τους. Αναγνωρίζουμε όλοι την ανάγκη να επιστρέψουν γρήγορα στο φυσικό τους χώρο – το σχολείο, δίπλα στους συμμαθητές και τους δασκάλους τους.

Όλο αυτό το διάστημα είδαμε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείου Παιδείας δεν είχαν τις ίδιες αγωνίες με εμάς. Δεν ανέλαβαν την ευθύνη τους, την ώρα που όλος ο λαός αναλάμβανε τη δική του και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να προστατέψει την υγεία του. Η ανάγκη για γιατρούς, νοσηλευτές, νέες ΜΕΘ θεωρήθηκε κόστος. Η ανάγκη για αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ θεωρήθηκε παραφροσύνη. Η ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, λιγότερους μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, θεωρήθηκε πολυτέλεια.

Για μια ακόμα φορά, χρήματα βρέθηκαν για να ενισχυθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα τα μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα υγείας που αποζημιώθηκαν διπλά και τριπλά, σε αντίθεση με την άρνηση να καλυφθούν οι ανάγκες της υγείας και της μόρφωσης. Το μόνο που δόθηκε στα σχολεία ήταν οι μάσκες-αλεξίπτωτα και τα παγουρίνα-μινιατούρες. Τα περιβόητα τάμπλετ ποτέ δεν έφτασαν στα σχολεία και στους μαθητές. Ακόμα και οι ηλεκτρονικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες «πέφτουν εξ αιτίας υπερφόρτωσης», όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο Παιδείας, γιατί μπαίνουν οι μαθητές για να κάνουν το μάθημα (τι έγκλημα…!!!). Χιλιάδες μαθητές μας αδυνατούν ή δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν το μάθημα μέσω, της λεγόμενης τηλεκπαίδευσης, γιατί δεν έχουν τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα. Γνωρίζουμε καλά τι συμβαίνει σε οικογένειες με 2 ή 3 παιδιά σχολικής ηλικίας καθώς και στις περιπτώσεις που εσείς, οι γονείς, εργάζεστε μέσω τηλεργασίας. Τα ίδιο βιώνουμε κι εμείς στις οικογένειές μας. Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας δεν θέλει να σκύψει πάνω σε αυτά τα προβλήματα, αλλά επιλέγει μια καθαρά επικοινωνιακή πολιτική προσπαθώντας να μας πείσει πως «όλα βαίνουν καλώς».

  Μέσα στις συνθήκες αυτές αρπάζουν την ευκαιρία για να νομοθετήσουν στη Βουλή σκληρά αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, όπως το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα «εργασιακά» που σωστά χαρακτηρίζεται ως «οι ανατροπές του αιώνα». Επιχειρούν να καθιερώσουν το 10ωρο με 200 ευρώ μισθό, ετοιμάζοντας μια σύγχρονη σκλαβιά. Αντίστοιχα, καταθέτουν προϋπολογισμό, στον οποίο, εν μέσω πανδημίας, θα μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την υγεία κατά 600 εκατομμύρια ευρώ για το 2021. Και επειδή καταλαβαίνουν ότι κάποια στιγμή ο λαός θα αντιδράσει σε αυτή τη βαρβαρότητα, προσπαθούν να τον φιμώσουν, βάζοντας εμπόδια στο δικαίωμά του στην απεργία, να διεκδικεί τα δικαιώματά του μέσα από τις συνδικαλιστικές του οργανώσεις και τα σωματεία του.

  Στις συνθήκες αυτές, νιώθουμε ακόμα πιο σημαντικό το ρόλο μας και ως εργαζόμενοι και ως παιδαγωγοί. Δεν δεχόμαστε να γίνουμε οι δάσκαλοι και οι γονείς που θα αποδεχτούν ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Δεν δεχόμαστε να χαθεί άλλη μια σχολική χρονιά! Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις μας, γι’ αυτό και πρέπει να πάρει ένα ηχηρό μήνυμα. Εμείς οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους γονείς και τους μαθητές, δεν θα την αφήσουμε να τζογάρει την υγεία μας και τις ζωές μας. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη δουλειά, με βάση τις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δεν θα την αφήσουμε να φιμώσει τη φωνή μας.

Φωνάζουμε για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με όρους υγιεινής και ασφάλειας, για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν όσο τα σχολεία είναι κλειστά.

 • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις
 • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες
 • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ στα σχολεία
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας, ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα
 • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας
 • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων
 • Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους
 • Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία και φροντιστηριακά μαθήματα αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία.

Ενώνουμε την φωνή μας με τους υγειονομικούς και όλο το λαό για άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας στην μόρφωση και τη ζωή.

Απαιτούμε η κυβέρνηση να αποσύρει, να μην φέρει στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Για όλα αυτά απεργούμε στις 26 Νοεμβρίου.

Κλείνουμε τα λάπτοπ, τα τάμπλετ, τα κινητά γιατί θέλουμε να δουλέψουμε με ασφάλεια

στο φυσικό μας χώρο. Στο δεύτερο σπίτι μας, το σχολείο.

 

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας

 

Η Πρόεδρος                                            Ο Γ. Γραμματέας

 

 

Παπαντωνίου Χρυσή                                Τραπεζανίδης Γιώργος

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν                    στην  ΓΕΝΙΚΗ    ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ   ΑΠΕΡΓΙΑ                                                                    που ΚΗΡΥΞΕ η ΑΔΕΔΥ και συμμετέχει η ΟΛΜΕ

Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020

Οι εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για Ανοιχτά σχολεία                            με υγιεινή και ασφάλεια.

Απολύτως αναγκαίο και εφικτό.

 

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

 

H απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι μια ουδέτερη απόφαση, αντίθετα αναδεικνύει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της για το γεγονός ότι δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα ώστε τα σχολεία να μπορούν να παραμένουν ανοιχτά και ασφαλή, ακόμα και σε καιρό πανδημίας. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι είναι ασυμβίβαστα πράγματα, ειδικά στην εποχή μας, η εξασφάλιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και οι όροι υγιεινής και ασφάλειας για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

  Εδώ και 8 μήνες, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές διεκδικούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

 • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις
 • Να εξασφαλιστούν νέες αίθουσες διδασκαλίας
 • Να γίνονται μαζικά τεστ
 • Να τοποθετηθεί στα σχολεία όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας
 • Να δίνονται δωρεάν και σε επάρκεια όλα τα αναγκαία είδη ατομικής προστασίας
 • Να παρθούν μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών

  Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έκλεισαν εντελώς τα αυτιά τους. Με αλαζονεία και μπόλικο αυταρχισμό, ακολούθησαν έναν πραγματικά καταστροφικό δρόμο. Στην αρχή προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αρκούν ένα παγουρίνο και μια μάσκα – αλεξίπτωτο για να «βγει» η πανδημία, ενώ στη συνέχεια μας είπαν ότι τα αιτήματά μας κοστίζουν πολύ και δεν χωρούν στα δημοσιοοικονομικά πλαίσια της χώρας. Φυσικά, κανένα πρόβλημα δεν έχουν την ίδια στιγμή να δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια, για να λιβανίζουν την κυβέρνηση, και πακτωλό δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο.

  Στη συνέχεια δεν δίστασαν να πνίξουν στα χημικά τις μαθητικές συγκεντρώσεις, να ξυλοφορτώσουν και να συλλάβουν 14χρονα και 15χρονα παιδιά που διεκδικούσαν τα αυτονόητα.

  Ακόμα και λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση υιοθέτησαν το αφήγημα ότι «στα σχολεία δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός», χωρίς να κάνουν μαζικά τεστ και ιχνηλατήσεις, ώστε να υπάρχουν πραγματικά δεδομένα της διασποράς, ενώ την ίδια στιγμή πάνω από 1.500 τμήματα και σχολεία είχαν κλείσει από κρούσματα.

  ΄Ηταν επιλογή της κυβέρνησης να μη βάλει το χέρι στην τσέπη για τις ανάγκες της Παιδείας και της Υγείας, δεν ήταν απλά κακός σχεδιασμός – που και τέτοιος υπάρχει. Δυστυχώς, το κλείσιμο των σχολείων για μια ακόμα φορά, στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, δείχνει τα τραγικά αποτελέσματα μιας πολιτικής που θεωρεί την υγεία και τη μόρφωση «κόστος» και «μη επιλέξιμη δαπάνη».

  Είναι ξεκάθαρο για όλους εμάς, που με κάθε μέσο μένουμε κοντά στους μαθητές μας, ότι πρέπει τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διά ζώσης λειτουργία των σχολείων, αφού απ’ ό,τι φαίνεται η κατάσταση με την πανδημία δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες και είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να χαθεί μια ολόκληρη χρονιά.

Αναντικατάστατη η διά ζώσης εκπαίδευση

  Για εμάς τους εκπαιδευτικούς είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι το κλείσιμο των σχολείων, δηλαδή η απότομη, βίαιη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους μαθητές μας, γνωστικά, κοινωνικά και συναισθηματικά, που είναι αδύνατο να ξεπεραστούν από την εξ αποστάσεως εκπαίδευσηΟ ρόλος του σχολείου, της εκπαίδευσης, είναι πολυδιάστατος. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δεσμό εκπαιδευτικού – μαθητή, την ύπαρξη σχολικής κοινότητας και την αλληλεπίδρασή της με την κοινωνία. Η διά ζώσης, κανονική εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη.

  Αυτό το ξεκαθαρίζουμε για να θέσουμε το μέτρο – το όριο της τηλεκπαίδευσης – και να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια την επιπλέον ευθύνη που έχει η κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να καλυφθούν αυτά τα κενά όταν τα σχολεία ανοίξουν, και παλεύουμε ώστε αυτό να γίνει γρήγορα.

Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

  Οι εκπαιδευτικοί θα σταθούμε για μια ακόμα φορά δίπλα στους μαθητές μας αξιοποιώντας όλα τα μέσα, όπως κάναμε και τον περασμένο Μάρτη. Θα σταθούμε με παιδαγωγικό τρόπο, μέσα από τους Συλλόγους Διδασκόντων μας, δίπλα στους μαθητές μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνουν τα τεχνολογικά μέσα, για να κρατήσουμε ανοιχτή την παιδαγωγική σχέση και την εκπαιδευτική διαδικασία για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.

  Πρέπει όμως να πούμε ότι τη μάχη αυτή δεν τη δίνουμε από το ίδιο μετερίζι με το υπουργείο, κι αυτό για έναν απλό λόγο: Το «σχέδιο» του υπουργείου Παιδείας για την τηλεκπαίδευση φανερώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική προσπάθεια στήριξης των μαθητών. Όχι μόνο δεν διευκολύνει, αλλά βάζει εμπόδια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υπονομεύει την καθημερινή μας προσπάθεια.

  Από την πρώτη μέρα της εφαρμογής της υποχρεωτικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αποκαλύφθηκε το φιάσκο του υπουργείου. Το υπουργείο δοκιμάζει κυριολεκτικά την υπομονή εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών όλες αυτές τις μέρες. Φανερώνεται η κρατική ανευθυνότητα.

  Σε όλη την Ελλάδα είναι τεράστια τα προβλήματα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να συνδεθούν στο Webex. Αν είναι τυχεροί και μπουν στην πλατφόρμα, δεν ακούν ή δεν βλέπουν ο ένας τον άλλον. Συνεχώς μπαινοβγαίνουν μαθητές εξαιτίας την υπερφόρτωσης του συστήματος. Είναι τεράστιες οι διαφοροποιήσεις από τάξη σε τάξη και από ώρα σε ώρα.

Απέναντι στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση αντιτάσσουν το επικοινωνιακό τους προφίλ.

  Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθίσταται υποχρεωτική, χωρίς την ίδια στιγμή να εξασφαλίζονται σύνδεση και τεχνολογικά μέσα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Αυτό δημιουργεί τεράστιες εκπαιδευτικές ανισότητες και παραβιάζει ακόμα και την κατοχυρωμένη υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους μαθητές που δεν έχουν τεχνολογικά μέσα ώστε να συμμετέχουν ισότιμα, για τις οικογένειες που έχουν 2 ή 3 παιδιά και πρέπει ταυτόχρονα να συνδεθούν σε οικιακή σύνδεση που δεν «σηκώνει» πάνω από μία – ταυτόχρονη – συνεδρία, για τα σπίτια που πιθανόν οι γονείς την ίδια στιγμή να εργάζονται εξ αποστάσεως.

  Επιπλέον, εμποδίζουν αντί να στηρίξουν – όπως οφείλουν – τον Σύλλογο Διδασκόντων να κρίνει με παιδαγωγικό τρόπο πώς θα διαμορφωθεί το πλάνο της σύγχρονης/ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε κάθε σχολείο. Κάθε εκπαιδευτικός, με βάση το υπουργείο, δεν μπορεί να επιλέξει και κάποιον εναλλακτικό τρόπο που θα κρίνει πρόσφορο, ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα του τμήματός του, τη δυνατότητα ή την αδυναμία μαθητών του να έχουν πρόσβαση στα μαθήματα μέσω Webex, ώστε να κρατήσει ανοιχτή την παιδαγωγική σχέση και την εκπαιδευτική διαδικασία για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στα ιδιωτικά σχολεία να αξιοποιούν όποιο μέσο και όποια πλατφόρμα επιθυμούν…

Τόσα χρόνια ακούμε από όλες τις κυβερνήσεις ότι δίνονται εκατομμύρια για την περιβόητη ψηφιακή – τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών, για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της Παιδείας και άλλα τέτοια βαρύγδουπα. Πού πήγαν τελικά όλα αυτά τα χρήματα; Τι υποδομή δημιουργήθηκε για τα δημόσια σχολεία; Μπορούν οι πολυδιαφημιζόμενες χορηγίες πολυεθνικών (π.χ. «Cisco» ) να λύσουν το πρόβλημα;

Απαιτούμε την ουσιαστική στήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών

  Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, δεν θα υποταχθούμε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε έστω και ένας μαθητής μας να μείνει πίσω, να μείνει μόνος του απέναντι στη δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις επίπονη διαδικασία του εγκλεισμού. Εδώ και τώρα:

 • Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας να γίνει καταγραφή όλων των ελλείψεων σε τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Να δοθούν δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου ίντερνετ, να αναβαθμιστεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
 • Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας να ξεκαθαριστεί ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα (σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης), χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια, που τελικά στρέφονται εναντίον των μαθητών. Και με βάση αυτήν την εξασφάλιση, το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο προγραμματισμός και τα μέσα που θα επιλεγούν πρέπει να αποφασίζονται με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων και των εκπαιδευτικών, διασφαλίζοντας το ΥΠΑΙΘ την ασφαλή χρήση τους.
 • Να εξασφαλιστεί ότι το σχολικό δίκτυο θα υποστηρίξει εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να αλληλεπιδρούν τις πρωινές ώρες, που είναι και το παιδαγωγικά ορθό.
 • Είναι προφανές ότι καμία απουσία μαθητή δεν πρέπει να περαστεί για το διάστημα που τα σχολεία είναι κλειστά.
 • Να υπάρξουν μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις, με δεδομένο ότι πρώτον, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν καλύπτει ολοκληρωμένα τη γνωστική διαδικασία, και δεύτερον, θα υπάρχουν μαθητές που δεν θα συμμετάσχουν.
 • Να μειωθεί η Ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για διά ζώσης κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που θα δημιουργηθούν (ενισχυτική διδασκαλία, φροντιστηριακά μαθήματα κ.λπ.).

  Όλα τα παραπάνω είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την υγεία μας ή με την υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος μας έδειξαν το δρόμο. Μαζί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς συντονίζουμε τη δράση μας, μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις, παλεύουμε για αυτό που είναι επίκαιρο και αναγκαίο: Για σχολεία ανοιχτά, με υγιεινή και ασφάλεια για όλους.

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν                    στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ που ΚΗΡΥΞΕ η ΑΔΕΔΥ                                                           και συμμετέχει η ΟΛΜΕ

 

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας

 

Η Πρόεδρος                                            Ο Γ. Γραμματέας

Παπαντωνίου Χρυσή                                Τραπεζανίδης Γιώργος