Την ενίσχυση των παραγωγών κηπευτικών ζητάει, με σχετική επιστολή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη. Συγκεκριμένα ο κ. Τζαμτζής ενημερώνει τον κ. Υπουργό για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι παραγωγοί κηπευτικών, μετά από την έξαρση της πανδημίας του COVID-19 και των μέτρων περιορισμού της διασποράς του. Όπως επισημαίνει, παρουσιάζοντας και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα έσοδα των παραγωγών μειώθηκαν κατακόρυφα και, αν δεν υπάρξει ενίσχυσή τους, δεν θα έχουν τη δυνατότητα συνέχισης της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «φαύλου κύκλου» με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους παραγωγούς, όσο και στους καταναλωτές και στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την επιστολή του κ. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας:

 

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής μας και της επικοινωνίας μας με το Υπουργείο σας, σας στέλνουμε επικαιροποιημένο Πίνακα με τα στοιχεία κόστους και εσόδων από πωλήσεις για τους παραγωγούς κηπευτικών της ΠΕ Πέλλας.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι η πανδημία του Κορωνιού είχε ολέθριες συνέπειες στη διάθεση των κηπευτικών προϊόντων των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας καθώς, σε μεγάλα διαστήματα της ανοιξιάτικης και της καλοκαιρινής περιόδου, πετάχθηκαν μεγάλες ποσότητες κηπευτικών λόγω της αδυναμίας απορρόφησής τους από την αγορά. Το καταστροφικό οικονομικό αποτέλεσμα έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση. Συγκεκριμένα, αδυνατούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια κηπευτικών και αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής επιβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σας ζητούμε να αξιολογήσετε την κατάσταση και, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, να αναλάβετε κατάλληλες πρωτοβουλίες και μέτρα ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί και να μη διακοπεί ο κύκλος παραγωγής κηπευτικών. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να δημιουργηθούν νέα προβλήματα και ελλείψεις προϊόντων στην αγορά.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για την αποστολή τυχών συμπληρωματικών στοιχείων.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Ιορδάνης Τζαμτζής»