Απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών στην Ερώτηση που κατέθεσε στις 17 Σεπτεμβρίου στη Βουλή, για τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των παραγωγών/πωλητών λαϊκών αγορών των Π.Ε Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας, Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου και Μυκόνου.

 

Απάντηση στην από 17 Σεπτεμβρίου 2020 Ερώτησή της με θέμα: «Μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών/πωλητών λαϊκών αγορών των Π.Ε Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου και Μυκόνο και επιπλέον μέτρα στήριξης του κλάδου συνολικά», έλαβε σήμερα, 54 ημέρες μετά, από το Υπουργείο Οικονομικών, η βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κυρία Θεοδώρα Τζάκρη.

Αρχικά, στην Ερώτησή της η βουλευτής ρωτούσε τον Υπουργό Οικονομικών (1) αν προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης των παραγωγών/πωλητών λαϊκών αγορών, που δραστηριοποιούνται στις ΠΕ Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας όπως η απόδοση ενός εφάπαξ μηνιαίου επιδόματος (2) αν προτίθεται απαλλάξει από την καταβολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου το σύνολο των παραγωγών/πωλητών λαϊκών αγορών της χώρας, (3) αν προτίθεται να αποδώσει το βοήθημα των 800 ευρώ σε όσους τους παραγωγούς/πωλητές λαϊκών αγορών εξαιρέθηκαν στην πρώτη φάση λόγω του ΚΑΔ τους και  (4) αν προτίθεται να εξαιρέσει όλους τους παραγωγούς/πωλητές λαϊκών αγορών από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως του ΚΑΔ τους.

 

Σε αυτά τα ερωτήματα το Υπουργείο απάντησε ως εξής: (1) Όσον αφορά τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης των παραγωγών/πωλητών λαϊκών αγορών, απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια και ενημέρωσε πως «τυχόν νέα μέτρα στήριξης εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο», γενικά.

(2) Στην πρόταση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων απάντησε πως  πως με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού οικονομικών ανεστάλη μέχρι και τις 30/04/2020 η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλών, για τις οποίες είχε χορηγηθεί αναστολή είσπραξης στο πλαίσιο αντιμετώπισης των αρνητικών οικονομικών συνεπειών της εμφάνισης του νέου κορωνοϊού.

(3) + (4) Στην πρόταση απόδοσης του βοηθήματος των 800 ευρώ σε όσους άδικα εξαιρέθηκαν από την είσπραξή του στην πρώτη φάση της πανδημίας και εξαίρεσης όλων των παραγωγών/πωλητών λαϊκών αγορών από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως του ΚΑΔ τους, απάντησε πως «το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι αρμόδιο να προβεί σε αυτές τις ενέργειες (υπαγωγή περισσότερων ΚΑΔ στα βοηθήματα) και ότι αυτές σχετίζονται με τη γενικότερη χάραξη της φορολογικής πολιτικής», αφήνοντας ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης του Υπουργείου.

Τέλος, στο ερώτημα της κ. Τζάκρη σχετικά με δημιουργία ενός νέου αμιγώς αγροτικού αριθμού δραστηριότητας (ΚΑΔ), ο οποίος θα αφορά μόνο τους αγρότες – πωλητές των λαϊκών αγορών, το Υπουργείο απάντησε πως «το αίτημα θα εξεταστεί ως αίτημα από τη Φορολογική Διοίκηση και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα προστεθεί σχετικός κωδικός».

 

Μετά την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, η κ. Τζάκρη έκανε την εξής δήλωση: «Η Ερώτησή μου εμπεριείχε πολύ συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις για την αναγκαία στήριξη των παραγωγών/πωλητών λαϊκών αγορών, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία. Δυστυχώς, στις προτάσεις αυτές, το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε με αοριστίες, καθιστώντας σαφές πως δεν προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα, εκτός της αναστολής κάποιων οικονομικών υποχρεώσεων, των οποίων, βέβαια, την είσπραξη θα απαιτήσει στο ακέραιο, σε 5 μήνες από τώρα. Πέραν αυτού, που προκαλεί απογοήτευση αλλά όχι έκπληξη, έχουμε την εξωφρενική δήλωση εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ, ότι η συμπερίληψη περισσότερων ΚΑΔ στα μέτρα στήριξης ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ γιατί σχετίζεται με τη γενικότερη χάραξη της φορολογικής πολιτικής, γεννώντας εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να διοικήσει τη χώρα συνολικά. Ποιος είναι αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, αν όχι το ΥΠΟΙΚ; Πραγματικά, για ακόμα μια φορά, τα λόγια περιττεύουν».