Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Σε ένα νέο τουρκικό εμπαιγμό, η Τουρκία επαναλαμβάνοντας τις ίδιες πρακτικές που είχε κάνει με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέις που πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πριν τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, σήμερα λίγο πριν τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου δηλώνει έτοιμη να επαναλάβει τις διερευνητικές επαφές στο πλαίσιο της διπλωματίας και του διαλόγου, αποσύρει και πάλι το Όρουτς Ρέις ενώ πραγματοποιεί και «επίθεση φιλίας» στην ΕΕ δηλώνοντας πιστή στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Το ζήτημα της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας είχε συζητηθεί διεξοδικά στην Σύνοδο Κορυφής στις 1 και 2 Οκτωβρίου όπου οι ηγέτες είχαν ουσιαστικά δώσει μία άτυπη διορία στην Άγκυρα μέχρι τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου για αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω διαλόγου αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα πριν τη Σύνοδο στις αρχές Οκτωβρίου η τουρκική πλευρά είχε διακόψει τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και είχε αποσύρει το ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις στο λιμάνι της Αττάλειας. Ενώ μετά την απόφαση της Συνόδου και μέχρι τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η Τουρκία όφειλε να αντιστρέψει αυτές της ενέργειες και να εργαστεί μεθοδικά για μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Αντ΄ αυτού μετά τη Σύνοδο των αρχών Οκτωβρίου η Τουρκία προχώρησε σε νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες με έκδοση νέας NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τις 29 Νοεμβρίου ενώ αρνούμενη να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 550 και 789 προχώρησε στο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα κατεχόμενα. Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος την ημερομηνία της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα προχώρησε σε προκλητική επίσκεψη στα Βαρώσια.

Έτσι και σήμερα λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα συζητηθούν διεξοδικά οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την συνεχιζόμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε έναν νέο τουρκικό εμπαιγμό. Που επιχειρεί εκ νέου να ρίξει στάχτη στα μάτια της Ένωσης επιχειρώντας να αποσείσει τις ευθύνες της για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τις τελευταίες ώρες έχουμε γίνει μάρτυρες μίας επιχείρησης επίθεσης φιλίας της Τουρκίας και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιθυμία ισχυρότερης συνεργασίας  μαζί της. Μετά από αρκετό καιρό μάλιστα, μετά από σειρά προσβλητικών και υβριστικών επιθέσεων κατά της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών, με δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ενώ ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εκκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου.

 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 

–          Πως κρίνει τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τις νέες προκλητικές ενέργειές της που κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο;

–          Πως κρίνει τις προσχηματικές ενέργειες της Τουρκίας που ουσιαστικά εμπαίζουν την ΕΕ σε μία προσπάθεια να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων;»