Για άλλη μια φορά η κοινωνία μας πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού και αυτήν την φορά θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί την πρώτη φορά οριακά άντεξαν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες τώρα όμως θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα.
Τα όποια αποθέματα του καθενός τελειώνουν αν δεν έχουν τελειώσει κιόλας στους πιο πολλούς.
Τα επιδόματα δεν είναι αρκετά για να μπορέσει ο εργαζόμενος ή η επιχείρηση να ανταπεξέλθει στα τρέχοντα έξοδα. Ελπίζουμε τουλάχιστον τα επιδόματα να πληρώνονται στην ώρα τους και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις που επιβαρύνουν και άλλο τους πληγέντες.

Πέρα όμως από το οικονομικό μέρος είναι και το ψυχολογικό που επηρεάζει όλους μας.
Η αβεβαιότητα για το αύριο, για το αν θα έχουμε δουλειές, αν θα αποφύγουμε τις συνέπειες μιας πιθανής προσβολής μας από τον κορονοϊό και αν τυχόν νοσήσουμε υπάρχει η αγωνία για το αν θα μπορούν να μας δεχτούν τα νοσοκομεία μας με τις ελλείψεις που υπάρχουν.
Καλή είναι βέβαια και η ενημέρωση του κόσμου από τα κανάλια, αλλά πρέπει να υπάρχει και η πρόληψη. Αντί να δοθούν τόσα εκατομμύρια στα κανάλια θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι ανάλογες ΜΕΘ. Αφού γνωρίζανε και μας λέγανε από την άνοιξη και το καλοκαίρι ότι θα περνούσαμε σε δεύτερη φάση της πανδημίας θα έπρεπε να είχε έγκαιρα προετοιμαστεί το σύστημα υγείας με προσλήψεις και ΜΕΘ.
Δεν φτάνουν όλα αυτά έχουμε και τους νόμους που ψηφίζει η κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας όπως ο πτωχευτικός κώδικας. Η κυβέρνηση προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την δύσκολη υγειονομική συγκυρία ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα περιορίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων και θα θέτει όρους και προϋποθέσεις προσαρμοσμένες στα μέτρα των εργοδοτών με εξαντλητικές ποινές θεσμικές και χρηματικές.
Περικόπτουν τις παροχές της εργατικής τάξης από τον ΟΑΕΔ μειώνοντας τη χρηματοδότηση του στο ένα τρίτο, επιδιώκουν να βάλουν τις διαδηλώσεις στο γύψο, θέλουν να τελειώνουν με το 8ωρο και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις υπερωρίες, τις απεργίες, και κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δράσης.
Η ανεργία αυτή την στιγμή βρίσκεται στο κόκκινο και τώρα αρχίζει ο θανατηφόρος ιός που λέγεται φτώχεια, λέγεται πείνα, λέγεται ανεργία, λέγεται εξαθλίωση!

Ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας και Αλμωπίας
Ν. Γκοτζαμάνης