Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ:

 

–         ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

–         ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

–         ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

 

Σημαντικά θέματα που αφορούν και στον Νομό μας, έθιξε ο Γιώργος Καρασμάνης με την ομιλία του στη Βουλή, σε συζήτηση επί Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα ο πρώην Υπουργός:

  • Αναφέρθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας που ήδη έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΣΔΙΤ για την κατασκευή του. Τόνισε επίσης την ανάγκη ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και του Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών, ως έργου που πληροί όλες τις προϋποθέσεις, καταθέτοντας μάλιστα στα Πρακτικά και σειρά εγγράφων από παρεμβάσεις του που πιστοποιούν την απόλυτη ωριμότητά του για κατασκευή. Κάλεσε δε και τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επισκεφτεί την Πέλλα για να διαπιστώσει ¨από πρώτο χέρι¨ την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση των δικαστικών αιθουσών.
  • Σε ό,τι αφορά στο Νομοσχέδιο, ¨στάθηκε¨ σε σημαντικές διατάξεις του, όπως:

–         Για τους νέους δικηγόρους για τους οποίους ο χρόνος άσκησης αυξάνεται από έξη σε δώδεκα μήνες, αλλά με μισθό 600 ευρώ το μήνα από κοινοτικά κονδύλια.

–         Για την πρόβλεψη να προσληφθούν δικαστικοί υπάλληλοι από τους επιλαχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς.

 

Ακολουθούν το βίντεο αλλά και τα Πρακτικά της Βουλής με την ομιλία του πρώην Υπουργού.

 

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το συζητούμενο νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει όλες εκείνες τις εκκρεμείς υποθέσεις στον περιβόητο πια νόμο Κατσέλη, όπως επίσης και στον εκσυγχρονισμό του κώδικα δικηγόρων. Είναι ένα νομοθέτημα αναμφισβήτητα μεταρρυθμιστικό που έχει ως στόχο να επανορθώσει τις συνέπειες των εκκρεμοτήτων που κληροδότησε η προηγούμενη Κυβέρνηση η οποία από τον Ιούνιο του 2018 είχε δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έκλεινε όλες τις υποθέσεις που εντάσσονταν στον συγκεκριμένο νόμο.

Είναι ένα νομοσχέδιο αποτέλεσμα σοβαρής δουλειάς, μεγάλης συνολικής προσπάθειας, διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κι έχει την έγκριση του Αρείου Πάγου, ώστε να καταλήξει σε προτάσεις συγκεκριμένες που αποκαθιστούν με τρόπο ρεαλιστικό δυσλειτουργίες δεκαετιών. Και το οφείλουμε στον Υπουργό κ. Τσιάρα, ο οποίος διακρίνεται για την εργατικότητα, τη σωφροσύνη, το ήθος και την ευδόκιμη πολυετή πολιτική του εμπειρία. Είναι από τους Υπουργούς που ξέρει να ακούει και να λύνει προβλήματα, όπως λύνει προβλήματα με συζητούμενο νομοσχέδιο.

Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας εγκλωβισμένοι όλων αυτών των εκκρεμοτήτων, που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις ζωές τους, όπως βέβαια και κάποια άτομα που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη χωρίς να το δικαιούνται. Και παρά το γεγονός ότι από το 2015 έχουν γίνει τροποποιήσεις σε αυτόν τον νόμο, έχουν αφεθεί να λιμνάζουν υποθέσεις που έχουν οριστεί να εκδικαστούν, άκουσον-άκουσον, και πέραν του 2030.

Γιατί; Διότι η προηγούμενη κυβέρνηση αν κι είχε δεσμευτεί -όπως ανέφερα- δεν έκανε απολύτως τίποτε για να δώσει λύση σε αυτές τις εκκρεμότητες με τον τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Αυτή λοιπόν την αλλοπρόσαλλη κατάσταση στοχεύει να ομαλοποιήσει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, να αποκαταστήσει, να νομιμοποιήσει, να θωρακίσει τα δικαιώματα των δανειοληπτών και κυρίως των ευάλωτων και αδύναμων. Αλλά παράλληλα να βάλει κι ένα τέλος στο εξοργιστικό, απαράδεκτο καθεστώς των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, που παίρνουν στο λαιμό τούς τους συνεπείς, αλλά λόγω συγκυριών, αδύναμους δανειολήπτες.

Να υπογραμμίσω μάλιστα εδώ ότι αυτό το νομοθέτημα θα συντείνει στη σταδιακή απομείωση του ιδιωτικού βάρους, αυτού του ασήκωτου βάρους, χρέους που ξεπερνά σήμερα τα 230 δισεκατομμύρια. Και από αυτό το Βήμα έχω επισημάνει ότι αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας μας και κατ’ επέκταση της εθνικής κοινωνίας. Πρέπει να την απενεργοποιήσουμε πριν εκραγεί. Αυτό ακριβώς κάνει το νομοσχέδιο.

Εξίσου σημαντικό θεωρώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και το σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά τον κώδικα των δικηγόρων που εισάγει στην ψηφιακή εποχή τη διακονία και την απονομή της δικαιοσύνης και θεωρώ σημαντικές διατάξεις όπως την ευθύνη για τη διενέργεια των διαγωνισμών για την άδεια των νέων δικηγόρων την αναλαμβάνει πλέον η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων που εγγυάται την αντικειμενικότητα και τη φερεγγυότητα.

Θεωρώ, επίσης σημαντικό ότι αυξάνεται ο χρόνος άσκησης των νέων δικηγόρων από έξι μήνες σε δώδεκα μήνες για πληρέστερη κατάρτισή τους ώστε να μπουν έτοιμοι στον επαγγελματικό στίβο και θα αμείβονται κατά την περίοδο της άσκησης με 600 και πλέον ευρώ από κοινοτικά κονδύλια. Όπως επίσης δίνεται  η δυνατότητα προσλήψεων δικαστικών υπαλλήλων από διαγωνισμούς που έχουν διενεργηθεί στο παρελθόν ως λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της εύρυθμης λειτουργίας πολλών δικαστηρίων. Όμως για να υπάρξει αυτό, πρέπει να υπάρχουν και σωστές υποδομές.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε, κύριε Υπουργέ, να υπενθυμίσω το μεγάλο πρόβλημα στο Νομό μας με τις δικαστικές αίθουσες που είναι σε άθλια κατάσταση. Πρέπει βέβαια να σας συγχαρώ γιατί μετά τη σχετική συζήτηση μαζί σας στην οποία εξετάστηκαν όλες οι πτυχές του θέματος, δρομολογήσατε την ένταξη του δικαστικού μεγάρου της Έδεσσας στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ εκείνη τη στιγμή χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς διθυράμβους και δελτία τύπου. Είχα ενημερώσει και την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Έδεσσας και τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη που ήταν Βουλευτής και είχε δώσει αγώνα και αυτός γι’ αυτό το θέμα. Το αποδέχθηκαν με πολύ μεγάλη χαρά όπως και όλη η κοινωνία της Έδεσσας.

Αλλά για ακόμη μία φορά επανέρχομαι στο μείζον για τον Νομό μας θέμα του δικαστικού μεγάρου Γιαννιτσών. Κατανοώ τον προβληματισμό σας ότι δεν μπορούν να γίνουν δύο δικαστικά μέγαρα στον ίδιο Νομό ταυτόχρονα. Όμως θα πρέπει επίσης να γίνει απόλυτα σαφές και κατανοητό ότι το έργο κατασκευής του δικαστικού μεγάρου Γιαννιτσών είναι πιο ώριμο για ένταξη κατασκευής από οποιοδήποτε άλλο δικαστικό μέγαρο σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Η δε κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι επιεικώς απαράδεκτη. Η εισαγγελία και το  ειρηνοδικείο Γιαννιτσών στεγάζονται σε μισθωμένα διαμερίσματα σε διαφορετικό κτίριο από το πρωτοδικείο. Αμφότερα τα κτίσματα είναι απαρχαιωμένα, ακατάλληλα, επικίνδυνα, ανθυγιεινά. Και γνωρίζετε αγαπητέ Υπουργέ τον αγώνα που έχω δώσει από την πρώτη στιγμή, από την παραχώρηση οικοπέδου μέχρι την ολοκλήρωση μελέτης.

Καταθέτω στα Πρακτικά –και ολοκληρώνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε- όλα τα έγγραφα, σε αριθμό δέκα, που αφορούν το σύνολο των προσπαθειών μου για την ωρίμανση αυτού του έργου, το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- έπρεπε να έχει δημοπρατηθεί από το 2009, αλλά αβελτηρίες, συγκυρίες και καταστάσεις δεν το επέτρεψαν. Δεν έχω τον χρόνο να αναφερθώ, όμως, είμαι πεπεισμένος ότι μπορώ να βασίζομαι στην πλήρη κατανόησή σας για την αναγκαιότητα κατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών.

Σας καλώ, κύριε Υπουργέ, μετά την λήξη του lockdown να επισκεφτείτε την Πέλλα. Είμαι σίγουρος ότι από την πρώτη ματιά, που θα ρίξετε, θα διαπιστώσετε ότι λειτουργεί σε συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας. Είμαι βέβαιος ότι από εκείνη τη στιγμή θα αρθεί οποιοδήποτε εμπόδιο στη λήψη απόφασης για την ένταξη του Δικαστικού Μεγάρου σε πρόγραμμα χρηματοδοτικό.»

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Καρασμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)