ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 47η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

«…ο θόρυβος απ΄ τις ερπύστριες το ανορθωμένο τρίχωμα της νύχτας
αδέρφια φώναζαν πρώτα, αδέρφια,, αδέρφια,
φονιάδες φώναζαν ύστερα, πληρωμένοι φονιάδες, φονιάδες,
τραυματιοφορείς, αργά πιο αργά,
αργά να βγεις, αργά να μείνεις, αργά να κάνεις πίσω
κρύψε στη μέσα τσέπη σου ένα κομμάτι φωτιά, κρύψε τη σημαία
θα ΄ρθει πάλι ο καιρός, θα ΄ρθουν δέντρα, απογεύματα στα κατώφλια…»

Γ. Ρίτσος «Το σώμα και το αίμα» 1973

47  ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΥΓΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Φέτος συμπληρώνονται 47 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας που συγκλόνισαν την Αθήνα με την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα τον Νοέμβρη του 1973.

Το  Πολυτεχνείο συνεχίζει και ζει στους σημερινούς αγώνες μας και το μήνυμά του, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, θα είναι πιο ηχηρό φέτος. Γιατί σμίγει με τα συνθήματά μας ενάντια στους πολέμους που σκοτώνουν και ξεριζώνουν τους λαούς,  απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που απειλούν την ειρήνη, τη φιλία και την ασφάλεια των λαών στην περιοχή της Μεσογείου και της Μ.Ανατολής και στους οποίους συμμετέχει ενεργά η χώρα μας. Σμίγει σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες έξαρσης της πανδημίας με τα σύγχρονα  συνθήματα και τις διεκδικήσεις  για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Από τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση  της ΝΔ έχει αφήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς «απροστάτευτους». Δεν πήρε ούτε ένα μέτρο ώστε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία  με τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Δεν εξασφάλισε διορισμούς εκπαιδευτικών και εύρεση αιθουσών, ώστε να λειτουργήσουν ολιγομελή τμήματα. Δεν πρόβλεψε τη διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ κορονοϊού.  Δεν έκανε προσλήψεις για να υπάρχει το μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, καθώς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και των πρωτοκόλλων. Αντίθετα όλο αυτό το διάστημα πορεύεται με αποκλειστική επίκληση της ατομικής ευθύνης.

Η επιλογή της κυβέρνησης  για το κλείσιμο Γυμνασίων, Λυκείων και Δημοτικών αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της. Επιπλέον η απόφαση να πραγματοποιούνται τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αποκλείοντας ένα μεγάλο ποσοστό από την ισότιμη εκπαίδευση, αποδεικνύει ότι δεν δίνει δεκάρα για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.Τα εκατομμύρια που έχουν διαθέσει για την ψηφιακή-τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών έχουν πάει στις τσέπες των εργοδοτών και των μεγάλων επιχειρήσεων!

 

Η πρόθεση της κυβέρνησης για παραπέρα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού  φάνηκε ξεκάθαρα το προηγούμενο διάστημα με τους μαθητικούς αγώνες. Κορυφώνεται σήμερα με την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η αντισυνταγματική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Αντί να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών,  των εργαζομένων για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, τα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, τα ΜΜΜ σαρώνει με νέα νομοσχέδια κάθε μορφωτικό-εργασιακό  δικαίωμα που έχει μείνει όρθιο και  ετοιμάζει νέο γύρο επίθεσης και καταστολής  στους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο  και συνεχίζουμε  για να γίνει ο αγώνας που δίνουμε πιο αποτελεσματικός με βάση τις δικές μας ανάγκες.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, που επέλεξε μέσα σε συνθήκες πανδημίας και απαγορεύσεων, να εντείνει την καταστολή και τα μέτρα αυταρχισμού δε θα μας κάνει να σιωπήσουμε.  Θα τιμήσουμε την επέτειο του Νοέμβρη και τους νεκρούς φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματά μας ακόμα και κάτω από τις μάσκες.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας διδάσκει πως όποια και αν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων, όσο ισχυρές κι αν είναι οι συμμαχίες τους η δύναμη του εργαζόμενου λαού μπορεί να τους τα ανατρέψει και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Οι φοιτητές τον Νοέμβρη του ΄73 είχαν την στήριξη του εργαζόμενου λαού, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών. Έτσι και σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους για να μην πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα για άλλη μια φορά.

  Η οργάνωση στα σωματεία και οι διεκδικήσεις μας για την προστασία της υγείας μας, για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα είναι η πιο ξεκάθαρη απάντησή μας στις προσπάθειες της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τους αγώνες μας,  είναι η καλύτερη απάντηση μπροστά στην ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας. 

Τα συνθήματα  του Πολυτεχνείου “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” παραμένουν ανεξίτηλα. Η χούντα μπορεί να ανατράπηκε όμως  το σύστημα που γεννά  κρίσεις,  πολέμους, εκμετάλλευση είναι εδώ! Θα τα φωνάζουμε ξανά και ξανά ως απάντηση σε αυτούς που καλλιεργούν  τον εφησυχασμό μπροστά στα επικίνδυνα γεγονότα που εμπλέκεται η χώρα μας,  την υποταγή σε αυτούς που εξοντώνουν λαούς και ξαναμοιράζουν τις αγορές, για να μας πείσουν ότι οι “συμμαχίες” τους δήθεν θα μας προστατέψουν.

Στις 17 Νοέμβρη τιμάμε το Πολυτεχνείο  οργανώνοντας τη συμμετοχή μας και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Η πορεία  θα είναι μια πρώτη απάντηση σε όσους θέλουν κλειστά στόματα και σκυμμένα κεφάλια.

Οι εκπαιδευτικοί  μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους θα φωνάζουμε δυνατά τα αντιιμπεριαλιστικά μας συνθήματα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα για τη μόφρωση, την υγεία, τη ζωή και τη δουλειά που μας αξίζουν.

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 ! ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ !!!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ –  ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !!!

Ο ΑΓΩΝΑΣ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας

 

Η Πρόεδρος                                                           Ο Γ. Γραμματέας

 

Παπαντωνίου Χρυσή                                       Τραπεζανίδης Γιώργος