Η πανδημία σίγουρα έχει πλήξει όλους τους τομείς. Ένας από αυτούς είναι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, τα σωματεία καθώς και οι αθλητικοί σύλλογοι, που αφέθηκαν στην μοίρα τους, καθώς δεν έχουν λάβει φέτος καμία επιχορήγηση από τον Δήμο, πλην 7000 ευρώ που δόθηκαν σε έναν αθλητικό Σύλλογο, όπως δείχνει και η παρακάτω εικόνα του ισολογισμού του Δήμου για το έτος 2020.

Ιούνιος 2019… Λίγο πριν τις Δημοτικές εκλογές, οι αθλητικοί σύλλογοι έχουν επιχορηγηθεί με το ποσό των 19.900 ευρώ και οι πολιτιστικοί σύλλογοι με το ποσό των 14.500 ευρώ. Σύνολο 34.400 ευρώ.

Σε προεκλογική περίοδο λοιπόν, οι σύλλογοι εισέπραξαν κατά σχεδόν 500% περισσότερα από ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.
Το πολιτισμικό μας κεφάλαιο, το σημαντικότερο όλων, αφέθηκε στην τύχη του από την τοπική αρχή. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας, στερούν από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μια σειρά από καθιερωμένες εκδηλώσεις που, μεταξύ άλλων, χρηματοδοτούσαν και όλες τις υπόλοιπες δράσεις τους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι θεματοφύλακες και κύτταρο του πολιτισμού και της λαϊκής μας παράδοσης. Αντίστοιχα και οι αθλητικοί σύλλογοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Σήμερα που οδηγούμαστε σε νέο κλείσιμο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας, η δημοτική αρχή οφείλει περισσότερο από ποτέ άλλοτε να δείξει σωστά αντανακλαστικά προκειμένου να δοθεί κάθε υλική και ηθική υποστήριξη στους αθλητικούς, πολιτιστικούς συλλόγους και στους ανθρώπους τους που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.
Προκύπτουν λοιπόν δυο ερωτήματα. Ο δήμος Έδεσσας ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό-αθλητισμό, πιστεύει στην ανακούφιση, χαρά , διασκέδαση, διέξοδο, που προσφέρουν οι σύλλογοι και τα σωματεία της επικρατείας του ή η επιχορήγηση του Ιουνίου του 2019 ήταν μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους;.
Οι πόροι των Δήμων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση, επιλεκτικά και προεκλογικά. Πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια και μια συνέχεια στην στήριξη της τοπικής κοινωνίας.