Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».
Ο Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στις διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο, όπως ανέφερε, έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και έρχεται να δώσει μία χείρα βοηθείας στην ελληνική οικογένεια.
Επιπλέον, ο Βουλευτής από την Πέλλα έθεσε μια σειρά από ζητήματα όπως η μείωση του απαραίτητου αριθμού ενσήμων για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων, από 100 σε 50, η μόνιμη θεσμοθέτηση και περαιτέρω απλοποίηση της έκτακτης διαδικασίας μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και η μοριοδότηση βάσει του πραγματικού προσωπικού τους για τις εταιρείες που δανείζονται εργαζόμενους από Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης.
Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/43p48zgQgHQ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, κ Υπουργέ,
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Η χρονική συγκυρία της σημερινής συνεδρίασης είναι πραγματικά ιδιαίτερη ακόμα και για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Η χώρα βρίσκεται για 2η φορά σε καθεστώς αυξημένων περιορισμών. Η Εθνική Οικονομία πλήττεται. Το ίδιο και η πραγματική οικονομία, είτε πρόκειται για συγκεκριμένους κλάδους, είτε για μεμονωμένες επιχειρήσεις, είτε για εργαζόμενους. Παρόλες τις δυσκολίες, το Σχέδιο Νόμου που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και έρχεται να δώσει μία χείρα βοηθείας στην ελληνική οικογένεια.
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, η Κυβέρνηση πήρε την πολιτική απόφαση να θέσει την προστασία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ως προτεραιότητα. Η απόφαση αυτή δικαιώνεται, καθώς σήμερα η χώρα μας, παρά τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, έχει τις μικρότερες απώλειες θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, ενώ η επίδοση αυτή αναγνωρίζεται και από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αξιολογεί θετικά τις πρακτικές στην αγορά εργασίας. Ο λόγος που η χώρα μας έχει πετύχει αυτές τις επιδόσεις είναι ότι η Κυβέρνηση παρέμεινε πιστή στις αρχές και αξίες της Νέας Δημοκρατίας και εφάρμοσε το κυβερνητικό πρόγραμμα, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Αντιστάθηκε στον πειρασμό της ανεξέλεγκτης πολιτικής παροχών και έκλεισε τα αυτιά στις φωνές του λαϊκισμού που μιλούσαν για μοίρασμα χρημάτων λες και τις όποιες παροχές δώσει το Κράτος δεν θα τις ζητήσει στο μέλλον ως φόρους. Μιλάτε κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού, και το παρουσιάζεται μάλιστα ως πρόταση κοινωνικού χαρακτήρα. Μα η ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού εν μέσω πανδημίας, αβεβαιότητας, ύφεσης και αναστολής εργασιών για χιλιάδες επιχειρήσεις θα έφερνε είτε απολύσεις είτε αύξηση της μαύρης εργασίας. Οι προσλήψεις δεν θα προκύψουν από την αύξηση μισθών, αλλά από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή από τη μείωση του κόστους για τον εργοδότη, κάτι που κάνει αυτό το Σχέδιο Νόμου και αποτελούσε προεκλογική δέσμευση και του Πρωθυπουργού.
Επιπλέον, ενισχύεται ο ΟΑΕΔ προς την κατεύθυνση που η Κυβέρνηση και η νέα Διοίκηση έθεσαν από την πρώτη στιγμή: Να γίνει δηλαδή ένας Οργανισμός Απασχόλησης και όχι ένας Οργανισμός Ανεργίας, που θα διαχειρίζεται απλά την καταβολή επιδομάτων, όπως θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως έκανε τα χρόνια της διακυβέρνησής του. Οι άνεργοι θέλουν δουλειά, όχι επιδόματα. Και η Νέα Δημοκρατία θέλει καλοπληρωμένους εργαζόμενους και εργοδότες ελεύθερους να καινοτομούν, όχι κρατικο-εξαρτημένες στρατιές ανέργων.
Σε άλλες διατάξεις, ενισχύονται εφάπαξ επιστημονικοί κλάδοι που δραστηριοποιούνται κυρίως ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί και άλλοι. Επίσης, προστατεύονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως κακοποιημένες γυναίκες και άστεγοι, στους οποίους επεκτείνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Συνεχίζεται και αυξάνεται το επίδομα γέννας και ενδυναμώνεται η προστασία της παιδικής ηλικίας με τις διατάξεις για την υιοθεσία και την αναδοχή. Αναθεωρείται το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και μπαίνει τάξη μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών ΚΔΑΠ. Εντάσσεται, επίσης, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς η πρώιμη διάγνωση, το οποίο η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την έγκαιρη παρέμβαση ειδικά σε νευρολογικές αναπηρίες.
Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να επανέλθω κ. Υπουργέ στο θέμα που σας έχω θέσει και με Ερώτησή μου, για την αδικία σε βάρος των μελών των οικογενειών που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ατόμων με βαριές αναπηρίες, ως προς το δικαίωμα πρόωρης εξόδου. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, διατάξεις που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους είναι ευνοϊκότερες αυτών που αφορούν εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αφού οι τελευταίοι χρειάζονται 7500 ένσημα και να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους για να συνταξιοδοτηθούν. Πρόκειται για μία ακόμα αστοχία του Νόμου Κατρούγκαλου, την οποίο νομίζω πως πρέπει να διορθώσουμε άμεσα.
Κύριε Πρόεδρε, οι μακροχρόνιες πλέον επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και τα διαδοχικά περιοριστικά μέτρα έχουν επιφέρει δυσανάλογα μεγάλο πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας και σε διαφορετικούς κλάδους της Οικονομίας. Στην Πέλλα για παράδειγμα, η οποία δυστυχώς χτυπήθηκε ίσως πιο άσχημα από κάθε άλλη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας και η οποία βρισκόταν και βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έκλεισαν πρόωρα αρκετές μονάδες οι οποίες απασχολούσαν μεγάλο αριθμό εποχιακών εργαζομένων, πριν μπορέσουν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα 100 ένσημα. Σας ζητώ κ. Υπουργέ να δείτε το ζήτημα της ενδεχόμενης μείωσης του αριθμού αυτού από 100 σε 50 και της ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανθρώπων αυτών, ή έστω ένα επίδομα ειδικού σκοπού.
Επιπλέον, η επιτυχία της έκτακτης διαδικασίας που εφαρμόστηκε φέτος αναφορικά με τη μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες, επιβάλλει να θεσμοθετηθεί σε μόνιμη και να απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν περιθώρια.
Τέλος, ένα ζήτημα που αφορά σε όλη την επικράτεια είναι αυτό των Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης, οι οποίες δανείζουν προσωπικό σε επιχειρήσεις. Με το ισχύον πλαίσιο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις δεν μπορούν να μοριοδοτηθούν για το προσωπικό που δανείζονται, αλλά ούτε και να ενταχθούν στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των Περιφερειών. Σας ζητώ κ. Υπουργέ να δείτε και αυτή την περίπτωση αδικίας.
Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε και καλώ το σώμα να υπερψηφίσει»