Στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας στην Κεντρική Μακεδονία μέσω του νέου ΕΣΠΑ επεξεργάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε στο Thessaloniki Summit 2020 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «σε συνεργασία με τον ΣΒΕ, προετοιμάζουμε ειδικές δράσεις ενίσχυσης για τις βιομηχανίες, που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Πρόκειται για μια δέσμη πρωτοβουλιών, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω των ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από το νέο ΕΣΠΑ και αποτελούν συνέχεια των δράσεων που υλοποιεί ο ΣΒΕ στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο με πόρους της Περιφέρειας. Θα στηρίξουμε έτσι στην πράξη μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία τον δευτερογενή τομέα, τη βιομηχανική παραγωγή και τους εργαζόμενους. Έχουμε δεσμευτεί ότι αυτή την κρίση δεν θα αφήσουμε να την περάσει κανένας μόνος του, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. Όπως κάνουμε ήδη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος ‘Διέξοδος’. Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών στην Κεντρική Μακεδονία με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης έχει ήδη συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον και τα 150 εκ. ευρώ που διαθέτουμε θα απορροφηθούν στο σύνολό τους και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε επιπλέον πόρους για να ενταχθούν ακόμη περισσότεροι από όσους εγκριθούν να λάβουν την επιδότηση. Καλύπτουμε έτσι ένα τεράστιο φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, με κεφάλαιο κίνησης, που δεν θα επιστραφεί, αλλά θα αξιοποιηθεί στην πραγματική οικονομία για την αναγκαία ρευστότητα, για την κάλυψη των απωλειών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, για να μην κλείσουν επιχειρήσεις, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας».
Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, στην τελική ευθεία, όσον αφορά στην επέκταση και το 2021, του πλαισίου για τις έκτακτες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, δηλαδή του ευρωπαϊκού πλαισίου που μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα ‘Διέξοδος’, των 150 εκ. ευρώ για τις τοπικές μας επιχειρήσεις. Είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που έθεσα ως Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και είμαστε σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν και την Επίτροπο Elisa Ferreira, για να μπορέσουμε ως Περιφέρειες, να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας».
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη για ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει προτείνει ήδη στην κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας: «Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, οι επιχειρήσεις και η οικονομία μας, μετά το πρώτο lockdown, της περασμένης άνοιξης, τη χαμένη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, την ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και το νέο lockdown, κυριολεκτικά κρέμονται από μία κλωστή. Αυτό λοιπόν, που χρειάζεται τώρα, άμεσα, που είναι και το πρώτο που ζήτησα από την κυβέρνηση μετά τα νέα μέτρα, είναι ένα σχέδιο διάσωσης της οικονομίας μας, ένα πακέτο ελαφρύνσεων, κινήτρων, μέτρων και πόρων, που θα πάει απ’ ευθείας στην αγορά, στη στήριξη των θέσεων εργασίας και φυσικά στις επιχειρήσεις, που πλήττονται από την ‘οικονομική πανδημία’ που προκαλεί ο ιός».
Ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία το σχέδιο της διοίκησης της Περιφέρειας για την Κεντρική Μακεδονία του 2030 δεν πήγε πίσω. «Συνεχίζουμε με ακόμα περισσότερη δουλειά, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και μεθοδικότητα, να χτίζουμε μια Μακεδονία – Πρωτεύουσα Εξωστρέφειας για τη χώρα, μία Περιφέρεια, σύγχρονη, ανθρώπινη, έξυπνη και πράσινη. H ανάπτυξη της καινοτομίας και της κυκλικής οικονομίας, o εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υποδομών, η ανάδειξη του πολιτισμού, η αναδιάταξη του τουρισμού, η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η μείωση της ανεργίας και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, είναι οι βασικοί πυλώνες του στρατηγικού μας σχεδίου. Σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είτε ήδη υλοποιεί και ολοκληρώνει, είτε ξεκινάει το αμέσως επόμενο διάστημα, περισσότερα από χίλια μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα σε όλους τους τομείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
Μεταξύ άλλων ανέφερε σειρά έργων που υλοποιούνται:
-Το μεγάλο έργο ανάπλασης και αξιοποίησης του Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της πόλης.
-Τα έργα στον αστικό ιστό όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, αλλά και τα έργα αναπλάσεων της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου, στη Θεσσαλονίκη και τα δεκάδες έργα αστικών αναπλάσεων σε όλες τις πόλεις και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.
-Η ολοκλήρωση των έργων στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε το μνημείο να είναι επισκέψιμο για όλους στις αρχές του 2022.
-Το νέο Μουσείο της Βεργίνας που είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.
-Η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα μειώσει το κόστος θέρμανσης για τις οικογένειες και το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις.
-Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, που θωρακίζουν 19 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Η ενεργειακή αναβάθμιση 40 δημόσιων κτιρίων και η εγκατάσταση νέων σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.
-Τα 18 νέα σχολεία που κατασκευάζονται σήμερα, αλλά και τα 35 νέα σχολεία που θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.
-Η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, που είναι και το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα.
-Η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα Πανεπιστήμια και τα Επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Η πανδημία, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε, δεν μας σταμάτησε. Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, με πολλή και σκληρή δουλειά. Οι Περιφέρειες αποδείξαμε ότι είμαστε φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Η χώρα μας, η Δημοκρατία μας, η οργανωμένη Πολιτεία, το πολιτικό σύστημα, διαθέτουμε πλέον την ωριμότητα, την προνοητικότητα και τη βούληση, να κάνουμε το μεγάλο βήμα και στην Ελλάδα: Τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.