Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καταγγέλλει την ηγεσία του Υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής, για την μη λήψη των αναγκαίων μέτρων στις Δ/νσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, με την συνεχιζόμενη απαράδεκτη αύξηση των ηλεκτρονικών ραντεβού και της προσέλευσης και την πίεση που ασκείται από το υπουργείο στις διευθύνσεις, όπως και από μερίδα διευθυντών στους υπαλλήλους, που ειδικά στις μεγάλες πόλεις, δημιουργεί εκ νέου επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού  και διάδοσης της πανδημίας, με δεκάδες και πολλές φορές εκατοντάδες πολίτες και δικηγόρους μέσα και έξω από τις υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με υπερπροσπάθεια εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν, χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών, αλλά λόγω της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης, της έλλειψης μόνιμων προσλήψεων και της φυγής πολλών συναδέλφων μας, μέσω της κινητικότητας, διαλύονται μέρα τη μέρα. Μάλιστα στην νέα φάση της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη,  δεν μπορούν να ενταχθούν οι συνάδελφοι, σε εκ περιτροπής / εξ αποστάσεως εργασία, λόγω τεχνικών θεμάτων και όπως φάνηκε, από την διαχείριση των πρώτων κρουσμάτων που εκδηλώθηκαν σε αυτές, δεν έχουν τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές για να προφυλάξουν εργαζόμενους και πολίτες και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις έκτακτες αυτές συνθήκες, ακόμα και με τις παρεμβάσεις που έγιναν (γκισέ, παραβάν κτλ).

          Παρά τις προτάσεις των εργαζομένων, των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας, την συνεχή ενημέρωση για την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και για την ακαταλληλότητα  των κτιριακών υποδομών και την παρατεταμένη αστοχία του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από το Υπουργείο.

Με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται διεκδικούμε για να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες:

 

  • Παράταση με νομοθετική ρύθμιση όλων των αδειών διαμονής που λήγουν από  1-1-2021 ως 30-6-2021 με πλήρη δικαιώματα.
  • Μόνιμες προσλήψεις και στελέχωση για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών των ΔΑΜ καθώς στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν προβλέπεται ούτε (1) ένας υπάλληλος για τα επόμενα 3 χρόνια.
  • Άμεσα ολοκληρωμένη εφαρμογή από το Υπουργείο, της ηλεκτρονικής κατάθεσης των αιτήσεων για έκδοση αδειών διαμονής.
  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν περιοδικός έλεγχος (μοριακά τεστ) όλων των εργαζομένων με προτεραιότητα στις υπηρεσίες κοινού.
  • Αναστολή εκ νέου της υποδοχής του κοινού, για όσο χρονικό διάστημα η επιδημία βρίσκεται ανά περιοχή σε κόκκινη η γκρι ζώνη, ως ελάχιστο μέτρο για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών και τον επανασχεδιασμό της όλης διαδικασίας προσέλευσης, με έμφαση στην ηλεκτρονική επικοινωνία .
  • Τακτική απολύμανση των χώρων που στεγάζονται οι παραπάνω υπηρεσίες.
  • Χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας – υγειονομικού υλικού ( όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό κλπ.) σε σταθερή βάση.
  • Άμεσο κλείσιμο των υπηρεσιών στις οποίες διαπιστώνεται κρούσμα και αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων για covid-19 ( ιχνηλάτηση, απολύμανση )
  • Κανένας συνάδελφος συμβασιούχος να μην χάνει το μεροκάματό του, όταν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρέπει να μένει για προληπτικούς λόγους για τον ίδιο η για τα μέλη της οικογένειας του (ανήλικα τέκνα) εκτός εργασίας.

             

                                                               Για το Δ.Σ.