Γιορτάζουμε σήμερα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020,την επέτειο των σαράντα επτά χρόνων από την ηρωική εξέγερση της νεολαίας μας κατά του δικτατορικού καθεστώτος που επιβλήθηκε τον Απρίλιο του 1967.
Η δυναμική αντίσταση της γενιάς του Πολυτεχνείου, όπως έμεινε να ονομάζεται χαρακτηριστικά, επρόκειτο ν΄αποτελέσει, αναμφισβήτητα, ένα γεγονός που άλλαξε και καθόρισε αποφασιστικά την πορεία και την εξέλιξη του τόπου μας κατά την περίοδο των νεότερων χρόνων της ιστορίας μας.
Η εξέγερση της νεολαίας μας που ξεκίνησε από τη Νομική Σχολή και δυναμώθηκε και ενισχύθηκε στο Πολυτεχνείο με τη συμπαράσταση του λαού μας αποτέλεσε την αρχή της πτώσης και του τέλους της δικτατορίας και του φασισμού. Ο αγώνας και η αυτοθυσία της γενιάς του Πολυτεχνείου άνοιξε το δρόμο για τη μεταπολίτευση και την επάνοδο της δημοκρατίας στη χώρα μας.
Ελευθερία, ισότητα, ειρήνη, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη δεν ήταν απλά συνθήματα αλλά οι διαχρονικές, ιδεαλιστικές κι ανθρώπινες αξίες για τις οποίες πάλεψαν και που υπερασπίστηκαν οι αγωνιστές της γενιάς του Πολυτεχνείου. Ήταν η κληρονομιά και η παρακαταθήκη προηγούμενων γενιών στο βάθος των ιστορικών μας χρόνων που είχαν καθήκον και χρέος να προστατέψουν και να υπερασπιστούν. Και τα κατάφεραν.
Σήμερα, τιμάμε τον ηρωικό αγώνα του Πολυτεχνείου. Τιμάμε την ιδεολογία, την αποφασιστικότητα, τον παλμό του, τη συμβολή του στην επάνοδο της δημοκρατίας και στην ενίσχυση και στην ενδυνάμωση του δημοκρατικού φρονήματος και των δημοκρατικών θεσμών.
Η φριχτή εμπειρία από την εφτάχρονη τυραννία πρέπει ν΄ αποτελέσει διαχρονικό δίδαγμα για την μη επανάληψη ή επαναφορά της. Και για αυτό χρειάζεται η επαγρύπνηση, η εγρήγορση της κοινωνίας μας και η δημοκρατική συνέπεια κι άσκηση των καθηκόντων και των υποχρεώσεων όλων των θεσμών της χώρας που λειτουργούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Δυστυχώς, όταν οι δημοκρατικοί θεσμοί ατονούν, χαλαρώνουν ή ακόμη οδηγούνται σε εκφυλισμό, όταν η κοινωνία δοκιμάζεται από την ανεργία, τις διακρίσεις, τις ανισότητες, τη φτώχεια, το φόβο και τον αποκλεισμό, όταν το κράτος δεν μπορεί να υπερασπιστεί επαρκώς τα κυριαρχικά του δικαιώματα, όταν αδυνατεί να εμφυσήσει στους πολίτες του την αμοιβαιότητα, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη, τότε βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν ακρότητες και μορφώματα φασιστικής και ναζιστικής μορφής τα οποία καταφέρνουν να προσεγγίσουν και να παρασύρουν ομάδες συμπολιτών μας. Εδώ, λοιπόν, η Δημοκρατία μας οφείλει και υποχρεούται να προστατέψει τους πολίτες αυτούς κι όχι να τους απομονώσει. Λύσεις για οποιαδήποτε ζητήματα ή προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, πάντα μπορούν να βρεθούν μέσα από μια δημοκρατική κοινωνία που αγκαλιάζει και φροντίζει όλους, αδιακρίτως, τους πολίτες της. Διότι η δημοκρατία δικαίου, προόδου και ελευθερίας πρέπει να συσπειρώνει και να υπηρετεί το σύνολο των πολιτών. Νόμοι και θεσμοί οφείλουν να προάγουν και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της δημοκρατίας. Οι τρεις λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, η νομοθετική, η εκτελεστική και η νομοθετική οφείλουν να υπηρετούν τη συλλογική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και να προασπίζονται τα εθνικά και πατριωτικά ιδεώδη και δίκαια. Όταν αυτό δεν γίνεται ή γίνεται μεροληπτικά, προνομιακά κι άδικα τότε βρίσκουν πρόσφορο έδαφος πολιτικάντηδες, καιροσκόποι και προπαγανδιστές που υπόσχονται και μιλάνε υπέρ του λαού, όταν στην ουσία το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο ατομικισμός και η αρχομανία.
Σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η πανδημία, η διατήρηση και η ενδυνάμωση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, τα εθνικά θέματα και γι΄ αυτούς τους λόγους απαιτείται ενότητα, ομοψυχία, συλλογικότητα και κοινή γραμμή για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε μ΄ επιτυχία για το καλό και την ευημερία όλης της κοινωνίας.
Διότι, μόνον τότε θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε αντιληφθεί το νόημα του Πολυτεχνείου, μόνον τότε θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πράξαμε με συνέπεια και υπευθυνότητα το καθήκον μας απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο σήμερα και στις επόμενες γενιές!
Κατερίνα Ιγνατιάδου
Δήμαρχος Σκύδρας