Κύριε Μπίνο,

δεν μπορείτε να συνεχίσετε την ίδια τακτική με αυτή που ακολουθούσατε όλα τα χρόνια της διοίκησής σας. Τα προβλήματα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί.

Το θέμα του κανονισμού κοιμητηρίων, ορθώς, το αναδείξατε το 2015 και γι’ αυτό λάβατε μια σειρά αποφάσεων αρχής γενομένης από την Επιτροπή Διαβούλευσης στις 16 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

Σε αυτή την επιτροπή λοιπόν, επί λέξει εσείς αναφέρατε: «Σημαντικοί παράγοντες για να μπορεί ο Δήμος να λειτουργεί είναι να υπάρχουν Κανονισμοί σε διάφορους τομείς. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις δεν είχαμε κανονισμό στην προηγούμενη τετραετία. Είναι παράληψη ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι κανονισμοί, οι οποίοι βοηθούν ώστε να λειτουργούν καλύτερα όλα τα καθιδρύματα, οι υπηρεσίες που υπάρχουν στο Δήμο. Το ίδιο και για τα κοιμητήρια, είναι η πρώτη φορά που εισάγεται προς συζήτηση Κανονισμός Κοιμητηρίων. Είμαστε στο 2015 και δεν μας τιμά να μην έχουμε έναν κανονισμό στα κοιμητήρια. Βλέπεται την εικόνα, καμιά φορά το συναίσθημα η αγάπη για τα πρόσωπα τα δικά μας, είναι το πιο σημαντικό πράμα, αλλά νομίζω ότι, πρέπει να υπάρχει ευταξία μέσα στα κοιμητήρια, γιατί όπως βλέπεται σιγά σιγά γεμίζουν και δεν υπάρχουν χώροι. Βλέπουμε σε άλλον βάζουν τριπλό τάφο σε συνέχεια και αυτό δημιουργεί προβλήματα».

Και καταλήγετε: «Ακόμα δεν μπορούμε να προσλάβουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες για τον καθορισμό των Κοιμητηρίων, γιατί εδώ θα πρέπει να εισαχθεί ένα τέλος ανταποδοτικό για να μπορούμε εμείς να προσφέρουμε υπηρεσία μέσα στα Κοιμητήρια».

Τι άλλαξε λοιπόν, από τότε κ. Μπίνο;

Γνωρίζεται από την εμπειρία σας ως Δήμαρχος ότι όταν ψηφίζουμε έναν κανονισμό, πρέπει να ακολουθείται και από απόφαση καθορισμού τελών.

Είναι αλήθεια ή όχι όλα αυτά;

Κύριε Μπίνο,

Στον κανονισμό κοιμητηρίων στο άρθρο 5 αναφέρεται: Για τον ενταφιασμό ή εκταφή απαιτείται ειδική άδεια, η οποία εκδίδεται από το Δήμο, μετά από την καταβολή των επιβαλλομένων τελών τα οποία αφορούν στην αντιμετώπιση των εξόδων καθαριότητας, εξωραϊσμού κ.λ.π. των κοιμητηρίων και των υπηρεσιών αυτών. Τα επιβαλλόμενα τέλη καθορίζονται ως εξής και αφορούν στους δημότες, μόνιμους κατοίκους του Δήμου Αλμωπίας. Για τα τέλη ισχύουν τα εξής: Τα τέλη αρχικής παραχώρησης τάφου επταετούς (7) ταφής προκαταβάλλονται στο Ταμείο του Δήμου με οίκοθεν βεβαιωτικό σημείωμα κατά τη δήλωση θανάτου. Για κάθε δικαίωμα και οικονομική υποχρέωση ενημερώνονται γραπτώς οι υπόχρεοι από το Δήμο κατά τη δήλωση θανάτου.

Για να κλείσει λοιπόν το θέμα.

Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του κανονισμού κοιμητηρίων, δεν τολμήσατε να καθορίσετε τα τέλη. Γεγονός το οποίο εκθέτει το Δήμο Αλμωπίας στον κίνδυνο διοικητικών κυρώσεων.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία πάντα με τους Προέδρους των Κοινοτήτων και  αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της κατάστασης κι επίσης θέλοντας να βάλει ένα τέλος στην ομηρία του Δήμου, προχώρησε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, αναλαμβάνοντας πλήρως και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος.

Κύριε Μπίνο,

Εμείς δεν κρύβουμε τα προβλήματα. Δεν εθελοτυφλούμε. Με σοβαρότητα αλλά και συναίσθηση των υποχρεώσεών μας, τα αναδεικνύουμε δίνοντας παράλληλα και τις λύσεις που πρέπει.

Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας.