Έχοντας την προσοχή μας στο μέτωπο της υγείας, δεν βλέπουμε πως οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερες και μονιμότερες. Εκεί, αυτοί που προσβάλλονται περισσότερο και κινδυνεύουν με οικονομικό θάνατο είναι οι μικροί: μικρές επιχειρήσεις και μικρά καταστήματα λιανικής.
Η γενικευμένη απαγόρευση της λειτουργίας τους πάρθηκε όχι για υγειονομικούς λόγους, αλλά επειδή η κυβέρνηση δεν είχε τρόπο να ελέγξει την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και υπέθετε ότι δεν θα τηρούνται. Σε ένα μικρό κατάστημα λιανικής ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος από ένα σουπερμάρκετ. Η γενική απαγόρευση δημιουργεί τεράστια ζημιά στην οικονομία. Οι “μικροί”, που οι περισσότεροι είναι αυταπασχολούμενοι επαγγελματίες του λιανεμπορίου, εκτός της απώλειας του πενιχρού έως τώρα εισοδήματός τους, έχουν να αντιμετωπίσουν πάγια και λειτουργικά έξοδα, που αδυνατούν να καλύψουν, ενώ δεν έχει αρθεί καμμία από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κάποιες από τις οποίες απλώς έχουν παγώσει. Όταν ξεπαγώσουν, θα τους πνίξουν. Το επαπειλούμενο κύμα χρεοκοπιών δεν θεραπεύεται με ΜΕΘ και θα έχει, εκτός των οικονομικών, και οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ προτείνει τη λειτουργία όλων των μικρών καταστημάτων με περιορισμούς αντίστοιχους των καταστημάτων τροφίμων και των super market: στον αριθμό των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στο κατάστημα και, φυσικά, με τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας και απολυμαντικού.
Στα καταστήματα λιανικής ρούχων ή παπουτσιών να απαγορεύεται η δοκιμή του προϊόντος, η οποία δημιουργεί κίνδυνο διασποράς του ιού, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων ισχύει και στα e-shops. Η επιλογή θα γίνεται στο κατάστημα, ενώ η δοκιμή θα γίνεται στο σπίτι, με δικαίωμα επιστροφής – αλλαγής. Θα είναι υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να συνυπάρξει ο έλεγχος της πανδημίας, με την απαραίτητη, έστω και υποτυπώδη, λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων λιανεμπορίου. Μολονότι το μοντέλο της επιδότησης είναι εσφαλμένο, καθώς τα σημερινά επιδόματα είναι αυριανοί φόροι (η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ έχει προτείνει μια πλατφόρμα χαμηλότοκου προσωπικού δανεισμού), από τη στιγμή που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση, θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε όλους: και στους “μικρούς” επιχειρηματίες, με επιδότηση ενοικίου πρώτης κατοικίας και μηνιαία ενίσχυση για το διάστημα που υποχρεώθηκαν να κλείσουν, με επιπλέον αναλογιστική διαγραφή των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κορονοϊός ήταν ευκαιρία για την κυβέρνηση να εξορθολογίσει το ληστρικό φορολογικό σύστημα, καταργώντας μόνιμα τους φόρους που δεν αφορούν εισόδημα και παράλληλα να μειώσει τους συντελεστές, ώστε η αγορά να πάρει φορολογική ανάσα και να είναι έτοιμη για “ράλι” ανάκαμψης. Δεν το έκανε, διατηρώντας τα φορολογικά βαρίδια τα οποία μετά την πανδημία θα ειναι ασήκωτα. Ας δώσει τουλάχιστον τώρα την ευκαιρία στους “μικρούς”, ενόψει και των εορτών, να πάρουν μια ανάσα ζωής. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.