Διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: «Η διαδρομή προς το σχολείο αλλιώς» διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2020 στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο e-smartec (enhanced sustainable mobility with marketing techniques) του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020. Η συνάντηση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Mεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος διευθυντές και εκπαιδευτικoί δημοτικών σχολείων και γυμνασίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθώς και εμπειρογνώμονες σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας και συμμετοχικού σχεδιασμού των έργων “e-smartec” και “PE4Trans”. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων για την υιοθέτηση ήπιων μορφών μετακίνησης στις διαδρομές των μαθητών από και προς το σχολείο. Μέσω διαδραστικής άσκησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμβάλλουν στην αναγνώριση των προβλημάτων, των κινήτρων και των ευκαιριών που καθιστούν εφικτό έναν εναλλακτικό, βιώσιμο, τρόπο μετακίνησης των μαθητών.
Τις εργασίες της συνάντησης χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος επεσήμανε πως η Περιφέρεια ενστερνίζεται τις νέες προοπτικές για βιώσιμη κινητικότητα και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για βιώσιμες και ασφαλείς μεταφορές. Ακόμη, σημείωσε ότι στις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης υπάρχει σταδιακή βελτίωση με προσθήκη νέων αστικών λεωφορείων στον υφιστάμενο στόλο (400 περίπου), ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για την εισαγωγή νέων αστικών μεταφορών χαμηλών ρύπων, όπως ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε πως πρέπει να δοθούν ευκαιρίες βιώσιμης κινητικότητας στους νέους της πόλης. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη η γνώση και εμπειρία των ειδικών και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες της διαδικτυακής συνάντησης.
Στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και συμμετέχοντες αναφερόμενος στην άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Κόπτσης αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Τόνισε το σημαντικό και διαχρονικό ρόλο του σχολείου καθώς είναι αυτό που δημιουργεί και εξελίσσει προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής και συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, στην εκμάθηση του Κ.Ο.Κ. και στη διαχείριση των κινδύνων. Κλείνοντας ο κ. Κόπτσης επεσήμανε ότι όλη η εκπαιδευτική κοινότητα της ΠΚΜ πρόκειται να σταθεί αρωγός σε τέτοιου είδους δράσεις.
Τη συνάντηση συντόνισε η Δρ. Μαρία Μορφουλάκη, ειδική λειτουργική επιστήμονας Α‘ ΙΜΕΤ – ΕΚETA, συντονίστρια έργου “e-smartec”, η οποία αρχικά παρουσίασε το έργο και τους εταίρους του. Η κ. Μορφουλάκη επεσήμανε ότι αναγνωρίζει τη βούληση και τη συμβολή της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικώ κα τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία.
Στην πρώτη ενότητα της συνάντησης, η εκπρόσωπος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Πούλιου παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου “e-smartec”, στην ΠΚΜ. Αρχικά, συζητήθηκε η έρευνα ερωτηματολογίου με θέμα τη μετακίνηση των μαθητών από και προς στο σχολείο και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της. Η εν λόγω έρευνα απευθύνεται σε γονείς και κηδεμόνες με παιδιά στις τάξεις του Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκεται στον εξής σύνδεσμο https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/esmartecMOBILITYSURVEY2020
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στον ηλεκτρονικό μαθητικό διαγωνισμό, ο οποίος υλοποιείται ως διαγωνισμός ζωγραφικής για μαθητές δημοτικού https://pollunit.com/en/polls/zografizo?reloaded=true
και ως διαγωνισμός φωτογραφίας και ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας για μαθητές Γυμνασίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. https://pollunit.com/en/polls/fotografizo
Ακολούθησε η κ. Μαρία Σίτζογλου, εξωτερικός συνεργάτης του έργου η οποία αναφέρθηκε στους παράγοντες που επιτάσσουν την υιοθέτηση ήπιων μορφών μετακίνησης προς και από το σχολείο. Παρουσίασε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες ενώ περιέγραψε διεξοδικά την πρωτοβουλία “WoW challenge” του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού.
Ακολούθησε διαδραστική άσκηση συμμετοχικού σχεδιασμού με τη χρήση εξειδικευμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου καταγράφηκαν τα οφέλη που προσφέρει η βιώσιμη κινητικότητα και τα υφιστάμενα προβλήματα εφαρμογής της πεζής μετακίνησης προς και από το σχολείο. Κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ψηφίσουν σχετικά με τις καλές πρακτικές που θεωρούν ότι είναι πιο εφικτό να υλοποιηθούν στο σχολείο όπου ανήκουν, σχετικά με τους φορείς που θεωρούν ότι πρέπει να ξεκινήσουν μια τέτοια πρωτοβουλία και σχετικά με το ρόλο κάθε φορέα κατά την υλοποίησή της. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προέκυψαν έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη μιας συζήτησης στην οποία καταγράφηκαν οι απόψεις τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της κ. Βασιλικής Αμπράση, εκπροσώπου του έργου “PE4Trans” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρθηκε στην επίτευξη της βιώσιμης κινητικότητας μέσω του συμμετοχικού σχεδιασμού, όπου είναι σημαντικός ο ρόλος όλων και ιδιαίτερα των παιδιών, τα οποία αποτελούν τους αυριανούς πολίτες.
Η συνάντηση έκλεισε με την παρέμβαση της Δρ. Κωνσταντίας Μπέσσα, εκπρόσωπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες της συνάντησης για την ενεργή εμπλοκή τους. Η κ. Μπέσσα υπογράμμισε τη σημαντικότητα της συμμετοχής, ιδιαίτερα των μαθητών ενώ υπογράμμισε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πάντα ευπρόσδεκτες προτάσεις για την ενσωμάτωση ιδεών που θα μπορούσαν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.
Η ενεργή συμμετοχή των γονέων, των κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών τονίζει τη αναγκαιότητα σχετικών δράσεων, απαραιτήτων για το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στη μαθητική κοινότητα. Τέλος, υπογραμμίστηκε η σημασία της ενεργής εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών στο σχεδιασμό δράσεων, καθώς και η ανάγκη να εξακολουθήσει να υφίσταται η κοινότητα που θα δημιουργηθεί μέσα από το έργο “e-smartec”.
Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερώνονται για τις δράσεις του έργου “e-smartec” μπορούν να εγγραφούν στο newsletter του έργου στον εξής σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSePSUiJo7FNKqVczlcR6xqPABNFjA2utUBZWnDTdO4FL_gkkQ/viewform