Με σύγχρονα μηχανήματα εξοπλίζει τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και της Χαλκιδικής η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
Πρόκειται για τα νοσοκομεία «Θεαγένειο» και «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης και για τα Γενικά Νοσοκομεία Κιλκίς και Χαλκιδικής, που θα αποκτήσουν σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
«Πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία και τις άλλες μονάδες υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Ο εξοπλισμός με τον οποίο θα ενισχύσουμε τα τέσσερα νοσοκομεία είναι σύγχρονος και αναγκαίος, προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας, που λαμβάνουν οι συμπολίτες μας και οι επισκέπτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Διαθέτουμε περισσότερα από 12 εκ. ευρώ μέσω των ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας μόνο γι’ αυτά τα τέσσερα νοσοκομεία. Στόχος μας είναι σταδιακά να καλύπτουμε τις ανάγκες όλων των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ενισχύοντας έτσι το εθνικό σύστημα υγείας, που δοκιμάζεται και από την πανδημία του κορονοϊού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης, ο εξοπλισμός που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στα τέσσερα νοσοκομεία είναι:
1.Θεαγένειο: Προμήθεια μαγνητικού τομογράφου, ρομποτικού συστήματος διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, αξονικού τομογράφου CT (4D) εξομοίωσης ακτινοθεραπείας, συστήματος ψηφιακής (3D) μαστογραφίας και τράπεζας στεροτακτική (3D) βιοψίας μαστού, συστήματος 3D ηλεκτρομαγνητικής πλοήγησης βρογχοσκοπήσεων για επεμβατικούς – θεραπευτικούς σκοπούς, τριών επιδαπέδιων πλυντηρίων χειρουργικών εργαλείων για την κεντρική αποστείρωση. Επίσης, προμήθεια ρομποτικού συστήματος εκπαίδευσης θωρακοσκοπικών επεμβάσεων, χειρουργικού Laser CO2 για τις ανάγκες του ΩΡΛ-Ογκολογικού τμήματος, βρογχοσκοπίκου πύργου για τις ανάγκες του Πνευμονολογικού τμήματος, πέντε χειρουργικών διαθερμιών για μονοπολικές και διπολικές εφαρμογές, ενδοσκοπικού πύργου ΩΡΛ με έλεγχο κατάποσης, υπερηχοτομογράφου με σύστημα βιοψίας για τις ανάγκες του Ουρολογικού-Θγκολογικού τμήματος, υπερηχοτομογράφου για τις ανάγκες της Γυναικολογικής κλινικής, υπερηχοκαρδιογράφου για της ανάγκες της ΜΕΘ, διαγνωστικού σταθμού αξονικού τομογράφου και συστήματος προβολής ακτινολογικών εικόνων για χρήση στις χειρουργικές αίθουσες και φορητού έγχρωμου υπερήχου για τις ανάγκες του Ουρολογικού τμήματος. Συνολικός προϋπολογισμός 4.576.000 ευρώ.
2.Ιπποκράτειο: Προμήθεια και εγκατάσταση 48 ειδών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για διάφορες κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου. Από αυτά, 11 είδη προορίζονται για τους χώρους των χειρουργείων, εννέα είδη σε Μονάδες Παίδων, Νεογνών, Καρδιολογική, έξι είδη στο Ακτινολογικό, και 22 είδη σε διαφορές κλινικές του Νοσοκομείου, ώστε να υποστηρίξουν σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους όπως αρμόζει σε ένα τριτοβάθμιο και εκπαιδευτικό Νοσοκομείο. Ο προτεινόμενος εξοπλισμός καλύπτει τις ανάγκες όλων των χειρουργικών ιατρικών ειδικοτήτων, (ειδικότερα της Οφθαλμολογικής, ΩΡΛ, Γυναικολογίας), του Αναισθησιολογικού Τμήματος και επιπλέον της Πυρηνικής Ιατρικής, της Εντατικής Νοσηλείας (Μ.Ε.Θ. Παίδων, Νεογνών, Καρδιολογική), της Παιδιατρικής, της Ουρολογικής, της Ενδοσκοπικής Ιατρικής καθώς και της Αποστείρωσης. Συνολικός προϋπολογισμός 5.940.000 ευρώ.
-Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς: Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για την κάλυψη των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Γουμένισσας. Προβλέπεται η προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων στο νοσοκομείο για τα οφθαλμολογικά περιστατικά, για τις ανάγκες αιμοκάθαρσης, τα τμήματα ΩΡΛ και ορθοπεδικό, τις διασωληνώσεις, για τα καρδιαγγειακά περιστατικά, για το τμήμα νεογνών κ.ά. Για το κέντρο υγείας Γουμένισσας προβλέπεται εξοπλισμός για το μικοροβιολογικό εργαστήριο. Συνολικός προϋπολογισμός 769.000 ευρώ.
-Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής: Προμήθεια ενός ψηφιακού φορητού ακτινολογικού μηχανήματος με ψηφιακό ανιχνευτή ασύρματο, τριών συστημάτων ψηφιακών ανιχνευτών ασύρματων σταθερών FLAT PANEL Detector, ενός μηχανήματος δοκιμασίας κοπώσεως, ενός αξονικού τομογράφου 32 τομών με εγχυτή, προμήθεια και εγκατάσταση συγκροτήματος παραγωγής Ο2. Συνολικός προϋπολογισμός 808.000 ευρώ.