Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Ο Λάκης Βασιλειάδης επικεντρώθηκε στη σημασία του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της απώλειας εσόδων για το Κράτος, αλλά και για τη σημασία του για τις νομοταγείς επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Επιπλέον, ο Βουλευτής από την Πέλλα έθεσε μια σειρά από ζητήματα όπως η έλλειψη προσωπικού στο Υποκατάστημα ΕΛΤΑ Άρνισσας, η επέκταση του μέτρου για τα φοιτητικά ενοίκια, ο χαρακτηρισμός των επιχειρήσεων ΤΑΞΙ ως πληττόμενες, η απλούστευση της διαδικασίας οριστικοποίησης προσυμφώνων αγοραπωλησίας ακινήτων, η νομοθέτηση πλαισίου ρύθμισης των περιπτώσεων ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων διακατεχόμενων εκτάσεων (περίπτωση ΤΕΘΑ) και η ρύθμιση του ζητήματος των άδικων προστίμων από τις ΜΥΦ του 2014..
Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/O8HfOPdj6l8
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Ευχαριστώ,
Αρχικά κ. Πρόεδρε επιτρέψτε μου με την ευκαιρία της παρουσίας τους εδώ να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινώς στις Περιφέρειές μας, μιλούν για άμεση καταβολή των χρημάτων, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τις ανάγκες ρευστότητας των περισσότερων κλάδων της οικονομίας.
Περνώ στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου, το οποίο έρχεται να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που ταλανίζει διαχρονικά την ελληνική οικονομία.
Η λαθραία εμπορία και διακίνηση προϊόντων τα οποία υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης στερούν έσοδα από τα δημόσια ταμεία και πλήττουν το εμπόριο και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των νομοταγών επιχειρήσεων είτε πρόκειται για τις μεγάλες ελληνικές καπνοβιομηχανίες, είτε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρατήρια και μικροπωλητές. Οι αρνητικές επιπτώσεις του λαθρεμπορίου, δηλαδή, επηρεάζουν κάθετα το σύνολο του εκάστοτε κλάδου και συχνά οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, ειδικότερα όταν πρόκειται για προϊόντα όπως τα οινοπνευματώδη, το λαθρεμπόριο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και απειλεί την ίδια τη ζωή των καταναλωτών. Με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου προβλέπεται καλύτερος συντονισμός των διωκτικών αρχών, ώστε τα περιστατικά να γίνονται αντιληπτά γρήγορα και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Προβλέπεται η χρήση νέων τεχνολογικών συστημάτων παρακολούθησης και πληροφόρησης και τέλος αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο. Βλέπουμε δηλαδή ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω και τη χρονική συγκυρία όπου η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο αυτό. Οι επιπτώσεις της πανδημίας και των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος, δοκιμάζουν καθημερινά ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που δραστηριοποιείται σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Από τα πρατήρια καυσίμων, μέχρι τα καταστήματα ψιλικών και φυσικά την εστίαση, ο περιορισμός του λαθρεμπορίου θα ανακουφίσει χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
Ας μη γελιόμαστε, δεν υπάρχει ελληνικό νοικοκυριό που αυτή τη στιγμή δεν κοιτάζει το μέλλον με αβεβαιότητα. Με αφορμή την παρουσία σας εδώ, σήμερα, κ. Υπουργέ, θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποιες συμπληρωματικές προτάσεις στο ήδη γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής κοινωνίας που υλοποιείτε.
Νομίζω πως είναι δίκαιο και θεμιτό να επεκταθεί η ρύθμιση που αφορά στη μείωση των φοιτητικών ενοικίων τέκνων γονέων-εργαζόμενων σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Πέρα από τους εργαζόμενους, πληττόμενοι είναι και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αλλά και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, συνεπώς σας ζητώ να εξετάσετε την ένταξή τους στη σχετική ρύθμιση.
Επιπλέον, με βάση στοιχεία δρομολογίων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο κλάδος των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί βιώνει πτώση εργασιών της τάξεως του 80%. Είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων ενίσχυσης του κλάδου, είτε μέσω αποζημιώσεων για δρομολόγια που δεν πραγματοποιούνται λόγω περιοριστικών μέτρων (όπως αυτά μαθητών για παράδειγμα) είτε μέσω ανάληψης μέρους των υποχρεώσεών τους. Οι επιχειρήσεις ΤΑΞΙ είναι πρέπει να χαρακτηριστούν πληγείσες.
Και επειδή γνωρίζω ότι η επιθυμία σας να αφήσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο δεν σβήνει θα σας υπενθυμίσω την ανάγκη απλούστευσης της διαδικασίας οριστικοποίησης των προσυμφώνων αγοραπωλησίας ακινήτων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που βασανίζει χιλιάδες πολίτες, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχω καταθέσει και Ερώτηση για το θέμα.
Στο ίδιο πνεύμα, εκκρεμεί και η νομοθέτηση πλαισίου ρύθμισης των περιπτώσεων ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων διακατεχόμενων εκτάσεων. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σχετικής ρύθμισης και για τις περιπτώσεις ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν περιουσίες που σήμερα βρίσκονται κάτω από αβέβαιο καθεστώς.
Και φυσικά να ρυθμιστούν τα πρόστιμα από τις ΜΥΦ του 2014, μια αστοχία της προηγούμενης Κυβέρνησης που επιβαρύνει χιλιάδες επιχειρήσεις με άδικα πρόστιμα. Έχω καταθέσει σχετική Ερώτηση και το έχουμε συζητήσει διεξοδικώς κ. Υπουργέ.
Σε αυτό το σημείο κ. Πρόεδρε επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σε 2 τροπολογίες.
Η Τροπολογία με γενικό αριθμό 598 και ειδικό 101 εισάγει διατάξεις που ρυθμίζουν το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω την περίπτωση του υποκαταστήματος στην Άρνισσα, όπου ο μοναδικός υπάλληλος καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες πληθυσμού άνω των 3500 κατοίκων, διάσπαρτων σε πληθώρα χωριών και οικισμών. Ο όγκος εργασιών είναι μεγάλος, καθώς εξυπηρετούνται αγρότες οι οποίοι απασχολούν εργάτες γης με εργόσημα, ενώ είναι αρκετές και οι περιπτώσεις πληρωμών συντάξεων. Ως αποτέλεσμα, η ομαλή λειτουργία του υποκαταστήματος σήμερα εξαρτάται αποκλειστικά από τον υψηλό επαγγελματισμό και το αίσθημα ευθύνης του μοναδικού υπαλλήλου, ο οποίος δεν μπορεί ούτε να κάνει χρήση της άδειάς του, σε πολλές περιπτώσεις. Συνεπώς, οι εν λόγω διατάξεις ελπίζω να δώσουν τη δυνατότητα στη διοίκηση των ΕΛΤΑ να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα προσωπικού που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της χώρας.
Επιπλέον, με τη σύσταση και λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος για την έκδοση Υγειονομικών Πιστοποιητικών διευκολύνονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες κτηνοτρόφων και εμπόρων και απλοποιεί άσκοπα χρονοβόρες ισχύουσες διαδικασίες.
Η Τροπολογία με γενικό αριθμό 600 και ειδικό 102 δίνει τη δυνατότητα επιβολής ανώτατης τιμής σε αναγκαία αγαθά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η επιβολή πλαφόν στην τιμή των τεστ αλλά και φαρμακευτικών ειδών είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη, κάτω από τις συνθήκες που βιώνουμε.
Κλείνοντας κ. Πρόεδρε, θεωρώ ότι το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου λύνει προβλήματα του Κράτους με άμεσο αντίκτυπο και στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και πολιτών. Οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο λαθρεμπόριο, και συνεπώς καλώ το σώμα να το υπερψηφίσει.»