Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021.

Ο Λάκης Βασιλειάδης, επηρεασμένος και από τα πρόσφατα βιώματά του κατά τη μακρά παραμονή του στην Πέλλα για όλη τη διάρκεια του 2ου επιδημιολογικού κύματος, υποστήριξε ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης για το 2021 θα πρέπει να κινηθεί γύρω από δύο άξονες: τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας μέχρι το τέλος της πανδημίας και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με δίκαιες, καλά μελετημένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε σήμερα τις συνθήκες που θα φέρουν σε μερικά χρόνια μια νέα κρίση χρέους.

 

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/W_R6DpVRSi8

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Τις ημέρες αυτές που εφαρμόζονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα οι περισσότεροι από εμάς περάσαμε πολύ χρόνο στις εκλογικές μας περιφέρειες όπου και βιώσαμε από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της πανδημίας. Είμαι βέβαιος ότι κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα και όλοι μαζί καλούμαστε να αντέξουμε μέχρι το τέλος του εφιάλτη που έμελλε να βιώσει η γενιά μας.

Οι πρόσφατες εμπειρίες μου από την Πέλλα, την περιφερειακή ενότητα που χτυπήθηκε με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα από το δεύτερο αυτό επιδημιολογικό κύμα μου έδειξαν ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης για το 2021 θα πρέπει να κινηθεί σε 2 άξονες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο και μέχρι την ολοκλήρωση του φιλόδοξου προγράμματος εμβολιασμού της Κυβέρνησης θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην αναπλήρωση της μεγάλης απώλειας εισοδήματος πολλών κλάδων.

Η ουσιαστικά χαμένη περίοδος των εορτών για το λιανεμπόριο και την εστίαση δημιουργεί ζητήματα επιβίωσης των επιχειρήσεων και συνεπώς των θέσεων εργασίας. Πρέπει να στηρίξουμε τους δύο αυτούς κλάδους που χτυπήθηκαν ίσως περισσότερο από κάθε άλλον από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ειδικά για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα εξασφαλίζουν το αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης για τη λειτουργία τους.

Τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα επηρεάζουν ακόμα και τον πρωτογενή τομέα, πλήττοντας καλλιέργειες όπως τα κηπευτικά προϊόντα και τα αμπέλια. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια εισοδήματος πρέπει να περιοριστεί, μέσω ενισχύσεων.

Επιπλέον, ο τουρισμός, η λεγόμενη και «βαριά βιομηχανία» της χώρας και ο μεγαλύτερος εργοδότης της δέχεται φέτος το μεγαλύτερο πλήγμα των τελευταίων ετών. Ειδικά σε προορισμούς όπως τα Λουτρά Πόζαρ ή το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, στην Πέλλα, οι οποίοι παραμένουν εκτός λειτουργίας, αλλά τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν κλείσει και θεωρούνται απλώς πληττόμενες, θα πρέπει να εξεταστούν παρεμβάσεις με μεγαλύτερο αντίκτυπο. Και εκεί οφείλουμε να παρέμβουμε για να περιοριστεί η απώλεια εσόδων.

Πρώτος στόχος παραμένει αυτός που από την πρώτη στιγμή έθεσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: Η διατήρηση των θέσεων εργασίας ώστε όταν τελειώσει η πανδημία, οι επιχειρήσεις να έχουν επιβιώσει και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Σε αυτό το πεδίο, το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το Οικονομικό επιτελείο έχουν δείξει ότι ανταπεξέρχονται στις επιταγές των καιρών. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στην ανάγκη στήριξης των εποχιακά εργαζόμενων, κυρίως σε μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν των απαιτούμενο αριθμό ετήσιων ενσήμων για να δικαιούνται επιδότηση ανεργίας. Η δημόσια τοποθέτηση της βούλησης του Υπουργείου για μείωση του αριθμού των ενσήμων από 100 σε 50 μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και αναμένουμε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο δεύτερος άξονας της οικονομικής πολιτικής του 2021 θα πρέπει να αφορά την ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας την κατά το δυνατό ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη και τη συντεταγμένη τοποθέτηση της χώρας μας στη νέα διεθνή οικονομική πραγματικότητα. Οι μέχρι σήμερα κινήσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν αποδείξει την αξιοπιστία της και έχουν επαναφέρει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και των ευρωπαίων εταίρων μας στην ελληνική οικονομία. Η συμμετοχή μας στο Ταμείο Ανάκαμψης και οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού πρέπει να αξιοποιηθούν σε ένα πλαίσιο δίκαιης κατανομής με αναπτυξιακό πρόσημο και με στοχευμένες παρεμβάσεις με υψηλό αντίκτυπο.

Παράλληλα, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να επιταχυνθεί. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί, κατά την άποψή μου, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας. Σε ό,τι αφορά την Πέλλα, η ευκαιρία της εξασφάλισης οριστικής χρηματοδότησης για τον Εθνικό Οδικό Άξονα Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα δεν πρέπει να χαθεί. Επιπλέον, αρδευτικά έργα όπως το Φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού, το οποίο θα δώσει ώθηση στον πρωτογενή τομέα, τη βάση δηλαδή της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να προχωρήσουν.

Άλλωστε, η επένδυση στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδας μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Οι Έλληνες αγρότες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ευέλικτη χρηματοδότηση που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε εκτεταμένη πιστοποίηση προϊόντων ώστε τα προϊόντα τους να αποκτήσουν υπεραξία στη διεθνή αγορά. Η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το λεγόμενο και «αγροτικό πετρέλαιο» είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από την Κυβέρνηση καθώς θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής. Και επιτέλους, πρέπει να τρέξουμε τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ αναφορικά με τις αγροτικές αποζημιώσεις. Φέτος για μια ακόμη φορά καταλάβαμε πόσο πραγματικά απαρχαιωμένος είναι ο κανονισμός του, όταν δεν προέβλεπε αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε ο Μεσογειακός Κυκλώνας ΘΑΛΕΙΑ τον περασμένο Αύγουστο. Και εδώ θα επανέλθω κ. Πρόεδρε σε ένα θέμα που έχω θέσει ξανά από αυτό το βήμα, την ανάγκη γενναίας ενίσχυσης ήσσονος σημασίας για καλλιέργειες όπως τα ροδάκινα & τα νεκταρίνια. Άμεσα, καθώς έχει ήδη περάσει μεγάλο διάστημα κατά το οποίο οι παραγωγοί καταγράφουν απώλειες στα εισοδήματά τους.

Κλείνοντας κ. Πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως οι όποιες ενέργειες για την ανάκαμψη της χώρας θα πρέπει να είναι δίκαιες, καλά μελετημένες και στοχευμένες. Πέρσι, στην αντίστοιχη ομιλία μου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό μιλούσα για την ανάγκη δημιουργίας ενός «Κράτους-εγγυητή του δίκαιου, υγιούς ανταγωνισμού, που προστατεύει τον εργαζόμενο, το περιβάλλον και την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα». Πρέπει να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε κρατικο-εξαρτημένες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Οφείλουμε να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε σήμερα τις συνθήκες που θα φέρουν σε μερικά χρόνια μια νέα κρίση χρέους, όπως αυτή που βίωσε η δική μας γενιά. Η Κυβέρνηση πρέπει να μείνει πιστή στις αρχές της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζοντας τον προϋπολογισμό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ.»