Συνολικά 6.683 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού και μισθοδοτούν 24.500 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης θα ενισχυθούν με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του προγράμματος «Διέξοδος», ύψους 200 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου ενισχύεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.
«Από τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων προς τις επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν θετικά για να λάβουν την πολύτιμη ενίσχυση, που θα τους επιτρέψει όχι μόνο να αποκτήσουν τη ρευστότητα για να κρατηθούν όρθιες, αλλά και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας 24.500 συμπολιτών μας. Οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις θα υποβάλλονται το επόμενο τρίμηνο, όποτε εκείνες επιθυμούν, και σταδιακά θα εκταμιεύονται τα χρήματα που δικαιούται κάθε ωφελούμενος, χρήματα που δεν θα επιστρέψουν, διότι δεν πρόκειται για δάνειο, αλλά για επιδότηση. Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ‘Διέξοδος’ που πρώτη στη χώρα υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν τεράστιο. Υπήρξε μαζικότατη συμμετοχή από 20.000 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον αρχικό προϋπολογισμό των 150 εκ. ευρώ κατά 50 εκ. ευρώ και οι συνολικοί πόροι, το ζεστό χρήμα που θα πέσει στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες είναι 200 εκ. ευρώ», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος ήταν άψογη, τηρήθηκαν απόλυτα οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα και η αξιολόγηση των επιχειρήσεων έγινε με απολύτως διαφανή τρόπο και αντικειμενικά κριτήρια: «Όπως είχαμε δεσμευτεί από τον Σεπτέμβριο που ανακοινώσαμε το πρόγραμμα, στο τέλος της χρονιάς ανακοινώνουμε και τα αποτελέσματα, ενώ άμεσα αρχίζει και η εκταμίευση των χρημάτων για τους δικαιούχους. Έχουμε 6.683 εγκρίσεις χρηματοδότησης, με βάση χρηματοδότησης τα 27,51 μόρια».
«Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του 2020, μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για όλο τον κόσμο και η ευχή όλων μας είναι το 2021 να είναι τελείως διαφορετικό, να είναι καλύτερο, να είναι η χρονιά που θα ξαναβρούμε τη ζωή μας. Και πλέον έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Τα εμβόλια, που είναι πλέον διαθέσιμα σε όλες τις χώρες, και στην Ελλάδα, αποτελούν έναν πραγματικό θρίαμβο της επιστήμης και της ανθρωπότητας. Είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας. Φτάνουμε στην κορυφή ενός βουνού που έπρεπε να ανέβουμε. Και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, που θα θωρακίσουν την κοινωνία και τη χώρα μας, εμείς δεν εφησυχάζουμε, αλλά συνεχίζουμε τη συλλογική προσπάθεια τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ο πόλεμος με αυτό τον πολύ επικίνδυνο εχθρό, δεν έχει τελειώσει ακόμα και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή, σε όλα τα μέτωπα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είχαμε ποτέ την πολυτέλεια να επιλέξουμε τις μάχες που θα δώσουμε. Δεν υπήρχε δηλαδή δίλλημα: ή την υγεία ή την οικονομία. Δώσαμε τη μάχη παντού, συντεταγμένα. Πέρα από την υγεία, που ήταν, είναι και παραμένει η κορυφαία μας προτεραιότητα, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα για να στηρίξουμε την οικονομία μας, τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Μετά το πρώτο lockdown την περασμένη άνοιξη, την κακή θερινή τουριστική περίοδο, την ακύρωση της ΔΕΘ και το νέο lockdown, οι τοπικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν ο πρώτος φορέας σε όλη τη χώρα, που εξασφάλισε και αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους, για τη στήριξη των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων του τόπου μας, που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αξιολόγησης:
-Από τους 6.683 εγκεκριμένους: 1.915 (28,66%) δεν απασχόλησαν εργαζόμενους το 2019 και είναι ατομικές επιχειρήσεις, 5.438 (81,37%) απασχόλησαν έως και 5 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης το 2019 (περιλαμβάνονται οι 1.915 παραπάνω), 412 (6,16%) απασχόλησαν από 5 έως και 10 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης το 2019.
-Συνολικά οι επιχειρήσεις που απασχόλησαν έως και 10 εργαζόμενους το 2019 αποτελούν το 87,55% των χρηματοδοτούμενων.
-Το υπόλοιπο 12,47% απασχόλησε από 10 έως και 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης το 2019.
-Οι 3.193 (47,77%) επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου από 80% και άνω.
-Οι 1.251 (18,72%) επιχειρήσεις είχαν κερδοφορία το 2019 από 30% και πάνω.
-Από τους εγκεκριμένους ποσοστό 33% δραστηριοποιείται στους τομείς του Τουρισμού και της Εστίασης και ποσοστό 35% στους τομείς του Εμπορίου, της Μεταποίησης και των Μεταφορών.
-Απορρίφθηκαν 1.045 αιτήσεις με βαθμολογία πάνω από την αρχική βάση χρηματοδότησης λόγω ελλείψεων στα δικαιολογητικά τους και άλλες 124 υποψηφιότητες λόγω ύπαρξης διπλής αίτησης.
Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας: «Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε όσα μέσα διαθέτουμε, όσους πόρους μπορούμε να εξασφαλίσουμε, όχι μόνο για να βγούμε οριστικά από την πανδημία, αλλά και για να ξεκινήσει άμεσα η ανάκαμψη στον τόπο μας. Τόσο στο νέο ΕΣΠΑ, όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει έτοιμο ένα πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο, με δράσεις και έργα που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Θέλω να διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά τους συμπολίτες μας, τους επαγγελματίες, τους καταστηματάρχες, τις τοπικές επιχειρήσεις, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ρίχνει στη μάχη όλα τα όπλα που διαθέτει. Κινούμαστε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και γρήγορα και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να νικήσουμε σε όλα τα μέτωπα. Για να δείξουμε ότι η οικονομία μας, οι επιχειρήσεις μας, η κοινωνία μας είναι πιο δυνατές από οποιοδήποτε ιό. Δεν θα αφήσει κανέναν μόνο, κανέναν πίσω. Είμαστε όλοι μαζί και θα τα καταφέρουμε και πάλι».
Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη και ευχαρίστησε τα στελέχη του ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ και της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: «Δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει στα χρονικά η αξιολόγηση 20.000 αιτήσεων και η έκδοση αποτελεσμάτων μέσα σε μόλις δυόμιση μήνες. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και τις υπηρεσίες του Υπουργείου για την άριστη συνεργασία και την υποστήριξη που μας παρείχαν όλο αυτό το διάστημα».
Ο Πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) και του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας (ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ) Θωμάς Αλγιανάκογλου δήλωσε: «Με αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας να μείνουν ενεργές για το 2021, ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να σταθούν στα πόδια τους. Από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι χορηγήσεις των ενισχύσεων».
Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ Σπύρος Σκοτίδας τόνισε: «Υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν είναι να δαπανήσουν μέσα στο 2021 όλο το ποσό του μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης σε λειτουργικές δαπάνες. Για να καλυφθούν και οι 20.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση θα έπρεπε να έχουμε κεφάλαιο περίπου 600 εκ. ευρώ. Κάθε δικαιούχος θα λάβει από 5.000 έως 50.000 ευρώ αναλόγως των εξόδων που είχε το 2019. Δικαιούται κάλυψη του 50% των εξόδων».