Η ενημέρωση λοιπόν και αυτή η συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την πανδημία έπρεπε να είχε γίνει αρχές καλοκαιριού και να επαναλαμβάνεται ανά διαστήματα, για να δούμε τι σχέδιο υπάρχει, ενόψει του 2ου κύματος για το οποίο προειδοποιούσαν οι επιστήμονες τόσο για τον έλεγχο της διασποράς όσο και για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας της περιοχής μας. Για να μπορέσει να ασκήσει το ΠΣ, όπως όφειλε, πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να παρθούν έγκαιρα μέτρα και να προστατευτεί ο πληθυσμός της Περιφέρειας ΚΜ, για να απαιτήσουμε έγκαιρα όλα αυτά που δεν έγιναν και φτάσαμε έως εδώ.
Να επισημάνουμε ότι, όλο αυτό το διάστημα, με ευθύνη της διοίκησης, το Περιφερειακό Συμβούλιο βρίσκεται σε μια ιδιότυπη καραντίνα. Τηλεδιάσκεψη είχε να πραγματοποιηθεί από τέλη Σεπτέμβρη, ενώ το θέμα της πανδημίας είχε συζητηθεί μόνο μια φορά, την άνοιξη, μετά από πίεση και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Η δραματική κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ούτε κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα διαχρονικών αντιλαϊκών επιλογών γενικά αλλά και στον τομέα της προστασίας της υγείας του λαού, της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής που δεν φρόντισε τόσους μήνες τώρα να ενισχύσει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, να επιτάξει πραγματικά τον ιδιωτικό τομέα, να εντείνει την επιδημιολογική επιτήρηση, να εντείνει τους ελέγχους σε μεγάλους χώρους εργασίας και γηροκομεία. Ταυτόχρονα να ενισχύσει τον ΟΑΣΘ με μέσα και προσωπικό , να αραιώσει τις τάξεις στα σχολεία ενισχύοντας με εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, ενώ άνοιξε οδικό και αεροπορικό τουρισμό με πρωτόκολλα «λάστιχο» στα μέτρα των «tour operators» και μεγάλων επιχειρήσεων στις μεταφορές.
Υπογραμμίζουμε την πολύ σημαντική πλευρά της απουσίας (με ευθύνη της κυβέρνησης) συστηματικών και αναλυτικών στοιχείων, σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θετικών κρουσμάτων στην περιοχή, τα χαρακτηριστικά αυτών των κρουσμάτων και τα δεδομένα σχετικά με την ιχνηλάτηση τους. Αυτή η απουσία πραγματικής επιδημιολογικής επιτήρησης, που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τις δράσεις του ΑΠΘ, εμποδίζει και το να έχουμε την πλήρη εικόνα σε σχέση με το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση και τη λήψη αποτελεσματικών στοχευμένων μέτρων.
Για όλα τα παραπάνω η Διοίκηση της ΠΚΜ όχι μόνο δεν είπε κουβέντα, αλλά στήριξε την κυβερνητική πολιτική με λόγια και έργα. Έτσι, δεν υιοθέτησε τα δίκαια αιτήματα των Υγειονομικών, τις αναλυτικές προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δε διεκδίκησε την ενίσχυση των υπηρεσιών της και την αξιοποίηση τους για την ένταση των ελέγχων σε γηροκομεία και μεγάλους χώρους εργασίας, ενώ συνέβαλε στη στρεβλή εικόνα ότι ο τουρισμός ανοίγει χωρίς προβλήματα. Δεν διασφάλισε ακόμα, παρά τις εξαγγελίες, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους της ΠΚΜ.
Η Διοίκηση της ΠΚΜ, όχι μόνο δε ζήτησε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά προχωράει και παραπέρα ζητώντας την εκχώρηση στις Περιφέρειες τμήματος της ΠΦΥ ακόμα και νοσοκομείων, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παραπέρα διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας, στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίησή του. Παραγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη γειτονική Ιταλία με το εμπορευματοποιημένο – αποκεντρωμένο σύστημα Υγείας και με τα μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας. Από την «πίσω πόρτα» βάζει το ίδιο ζήτημα και η παράταξη («Κοιτάμε μπροστά»,) του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την περιφερειακή αρχή να καλύψει τα κενά που αφήνει η κυβερνητική πολιτική!
Τα όσα προπαγανδίζει η Διοίκηση της ΠΚΜ ως συμβολή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι είτε αυτονόητα, είτε αναποτελεσματικά (τμήμα του υγειονομικού υλικού που παραδόθηκε δεν είχε πιστοποίηση) και σε κάθε περίπτωση ελάχιστα μπροστά στις μεγάλες ανάγκες. Ειδικότερα όσοι πόροι κατευθύνονται μέσω ΕΣΠΑ– ΠΕΠ προς την ενίσχυση δομών υγείας, αφενός μεν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, αφετέρου συμπληρώνουν την τραγική υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής πολιτικής στην οποία συμφωνεί η Διοίκηση της ΠΚΜ.
Αυτό που πρέπει να γίνει έστω και σήμερα είναι, να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας με βάση τα δίκαια αιτήματα των Υγειονομικών, να επιταχθεί πραγματικά όλος ο ιδιωτικός τομέας χωρίς παζάρια με τους κλινικάρχες και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, να ενταθούν οι έλεγχοι από κρατικές και υπηρεσίες της Περιφέρειας σε μεγάλους χώρους εργασίας, γηροκομεία για την προστασία των εργαζόμενων, όλους του λαού.