Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τον εμβολιασμό έναντι της covid-19 πολλούς μήνες πριν εξασφαλιστεί η εμβολιακή επάρκεια για την κάλυψη όλων όσων το έχουν ανάγκη, προφανώς για να διασκεδάσει την λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση για τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας covid-19 και να αποπροσανατολίσει από τις δικές της εγκληματικές ευθύνες.
Ωστόσο, πριν ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, τα εμβολιαστικά κέντρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων λόγω της έλλειψης προσωπικού και των χρόνιων προβλημάτων σαν συνέπεια της κρατικής εγκατάλειψης και της υποχρηματοδότησης.
Η πανδημία και οι τρομερές επιπτώσεις της, δεν φαίνεται να κλόνισαν την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην επείγουσα ενίσχυσή του ΕΣΥ. Αντίθετα, προέβη σε νέα μείωση της χρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ενώ είναι προφανής η στρατηγική σημασία της ΠΦΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην υλοποίηση του εμβολιαστικού σχεδίου.
Τα νοσοκομεία όλους αυτούς τους μήνες έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας σχεδόν νόσου, έχουν αναστείλει, με ευθύνη της κυβέρνησης, την λειτουργία των τακτικών χειρουργείων και έχουν κλείσει τις πόρτες τους στους χρόνια πάσχοντες από άλλες παθήσεις, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές ανάγκες του λαού να έχουν μετατραπεί σε φιλέτο της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρηματικών μεγαθηρίων στην υγεία. Η σύσταση εμβολιαστικών κέντρων στα δημόσια νοσοκομεία, επιβαρύνει περεταίρω την λειτουργία τους, αφού δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική στελεχική ενίσχυση τους και αναβάλλεται επ’ αόριστον η επαναφορά τους στην κανονική τους λειτουργία.
Τα Κέντρα Υγείας, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, υποχρεώνονται να διαθέσουν το σύνολο του ιατρικού προσωπικού στην υλοποίηση του εμβολιαστικού έργου και μετατρέπονται -σχεδόν αποκλειστικά- σε εμβολιαστικές δομές. Δημιουργούνται έτσι τεράστια προβλήματα στην παροχή ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας στους κατοίκους της περιοχής ευθύνης τους. Αντίστοιχα, υπονομεύεται η λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων και ο πληθυσμός στα χωριά, για άλλη μια φορά, αφήνεται στο έλεος της τύχης.
Οι υγειονομικοί καλούνται να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού με ατέλειωτες ώρες εντατικοποιημένης εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια κενά. Στη λογική των μπαλωμάτων και των πρόχειρων λύσεων, επιστρατεύονται ως υπεύθυνοι των εμβολιαστικών κέντρων, γιατροί μη-σχετικών ειδικοτήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας καλεί την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και να ενισχύσει αποφασιστικά ΤΩΡΑ τις δημόσιες δομές υγείας και απαιτεί:
- Μαζικές μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Ενίσχυση υποδομών, μέσων και εξοπλισμού. Να μην ανασταλεί η κανονική λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, που εξασφαλίζει την παρακολούθηση του πληθυσμού ευθύνης της για το σύνολο των χρόνιων και οξέων προβλημάτων που δεν απαιτούν νοσηλεία στα νοσοκομεία.
- Εξασφάλιση της κρατικής χρηματοδότησης με βάση τις ανάγκες, ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και υποδομές, ώστε να επανέλθει πλήρως η τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
- Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας των υγειονομικών που στελεχώνουν τα εμβολιαστικά κέντρα.
- Να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, με ένταξη στο κρατικό σχέδιο του εμβολιασμού και αντιμετώπισης της πανδημίας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αποστολίδης Χαράλαμπος