Επιστολή του πρώην Υπουργού στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Του επισημαίνει:

  • Τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και σκόπιμες καθυστερήσεις που ξεκίνησαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση και συνεχίζονται
  • Να αρθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που μας κληροδότησαν
  • Να δρομολογηθούν τάχιστα οι διαδικασίες για να δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο και να ξεκινήσει η κατασκευή του που θα αρδεύσει χιλιάδες στρέμματα στις πεδιάδες Αλμωπίας, Σκύδρας και Γιαννιτσών, και θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας σε εργατικό, τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό

Ακολουθεί επιστολή  

 

Κύριε Γενικέ

Ομολογώ ότι το ενημερωτικό σημείωμα για την μέχρι τώρα ¨πορεία¨ του Φράγματος Αλμωπαίου, που μου έστειλες στις 26 Ιανουαρίου και το οποίο απευθύνεται προς το Γραφείο το Υπουργού μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου – προφανώς για να απαντήσει σε Ερώτηση κάποιου βουλευτή – μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Διότι το στέλνεις σε μένα ως… ¨απάντηση¨ στις επανειλημμένες προσπάθειές μου να μιλήσω μαζί σου τηλεφωνικά στις οποίες δεν απαντάς, παρά τη δέσμευσή σου από τον Σεπτέμβρη του 2020, ότι αφού θα ρύθμιζες κάποιες εκκρεμότητες με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω της πανδημίας, θα γινόταν η σύσκεψη που σου έχω ζητήσει να συγκαλέσεις από τον περασμένο Ιούνιο!

Πέραν τούτου, αυτό το ¨ενημερωτικό σημείωμα¨ που μου έστειλες, είναι ακριβώς το ίδιο – αντίγραφο θα έλεγα – αυτού που μου είχες στείλει τον… Ιούνιο. Όπως ίδιο ακριβώς είναι και με μια απάντηση που είχες δώσει σε μια αναφορά του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου το Σεπτέμβριο του 2019! Και τί μας ¨λέει¨ το ¨σημείωμα¨; Μας ¨λέει¨ αυτό που εγώ φωνάζω εδώ και τρία χρόνια: Για το σίριαλ μιας μελέτης ενός δασικού δρομίσκου ολίγων εκατοντάδων μέτρων που μας προέκυψε ¨ουρανοκατέβατο¨ για να παραπέμπει επί τρία χρόνια τώρα στις καλένδες ένα έργο πνοής όχι μόνον για την Πέλλα, αλλά και για την Κεντρική Μακεδονία! Και έγινε η αιτία να μη συμπεριληφθεί το Φράγμα Αλμωπαίου στην απόφαση για τα 29 Φράγματα που υπογράφηκε λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019.

Γι’ αυτόν το δρομίσκο φωνάζω από το 2018, ο οποίος προέκυψε αμέσως μόλις εγκρίθηκε η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων του έργου, η οποία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, θα συμπεριλαμβάνονταν στην οριστική μελέτη και, στη συνέχεια θα υποβάλλονταν και τα τεύχη δημοπράτησης. Και γι’ αυτή λοιπόν την περιβόητη μελέτη – του δασικού δρομίσκου  – ζητήθηκε και δόθηκε παράταση μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Παρά την παράταση δεν ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της προθεσμίας αλλά παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2020 μια μελέτη κατηγορίας Γ΄ πολυδάπανη και πολύπλοκη και, όπως αποδείχτηκε αχρείαστη! Το Δασαρχείο της Έδεσσας δεν την αποδέχτηκε και ζήτησε αυτό που εγώ φώναζα και ζητούσα από την πρώτη στιγμή: Μια απλούστερη μελέτη η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, δεδομένου ότι αφορούσε σε ένα ¨δρομάκι¨ προσωρινό, μόνον για να περάσει το γεωτρύπανο, και ο δασικός χώρος θα αποκαθίστατο στην προηγούμενη κατάστασή του.

Ο μελετητής ζήτησε νέα παράταση για τον δρομίσκο μέχρι τον Οκτώβρη του 2020, παρουσιάζοντας συγχρόνως ως αναγκαίες και άλλες δύο επιπλέον μελέτες για έργα προστασίας της ιχθυοπανίδας και σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης, καθώς και για συμπληρωματικές τοπογραφικές και γεωτεχνικές εργασίες! Για τις οποίες (μελέτες), ουδέποτε και πουθενά δεν υπήρξε ως τότε η παραμικρή αναφορά ή ¨αναγκαιότητα¨! Ο μελετητής πάντως, πήρε τα 160 χιλιάρικα αλλά, όπως προκύπτει από το προχθεσινό ¨ενημερωτικό σημείωμα¨ είναι ότι μέχρι και σήμερα συνεχίζει να παραμένει σε εκκρεμότητα η έγκριση από το Δασαρχείο της μελέτης διάνοιξης του δασικού δρόμου. Γιατί; Διότι ο μελετητής, αν και ήταν ενήμερος από τον Ιούνιο του 2020 από το Δασαρχείο ότι την αρχική μελέτη που κατέθεσε για τη διάνοιξη του δασικού δρομίσκου  πρέπει να την αντικαταστήσει με μία απλούστερη μελέτη, το έκανε τώρα, τον Ιανουάριο, με ανεξήγητη καθυστέρηση 7-8 μηνών! Όπως επίσης από το ίδιο σημείωμα προκύπτει ότι, από τις 2 Ιουλίου του 2020 έχει προωθηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο για έγκριση και το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Και, ακριβώς εξ αιτίας αυτών των εκκρεμοτήτων δίνεται άλλη μια παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021!

Τί άλλο λένε όλα τα παραπάνω, εκτός από το ότι όλες αυτές οι παραλείψεις και εκκρεμότητες μπορούσαν να έχουν διευθετηθεί από το 2018, αλλά έχουν αφεθεί να ¨σέρνονται¨ επί τρία χρόνια; Όταν επί υπουργίας μου  όλες τις μελέτες για το Φράγμα τις ¨τρέξαμε¨ και τις ολοκληρώσαμε μέσα σε ένα εξάμηνο, η έγκριση μιας μελέτης περιβαλλοντικών όρων (την οποία στείλαμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις 22/12/2014) έκανε… τρεισήμισι χρόνια, ενώ έπρεπε να έχει εγκριθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015!

Το ίδιο συμβαίνει σήμερα με αυτόν τον περιβόητο πλέον δασικό δρομίσκο… Και έτσι, με τέτοιες κωλυσιεργίες και παρατάσεις επί παρατάσεων, χάθηκαν τόσα και τόσα Προγράμματα , όπως χάθηκαν και τα 436 εκατομμύρια που, επί υπουργίας μου, είχαμε διασφαλίσει. Και έτσι όπως πάει, με τέτοιους απαράδεκτους ρυθμούς, είναι να αναρωτιέται κανείς: Για ποιο Ταμείο Ανάκαμψης μιλάμε; Γιατί όπως το πάτε, δεν πρόκειται να κλείσει ούτε το 2031!

Αντιλαμβάνεσαι συνεπώς Γενικέ, ότι αυτό το ¨γαϊτανάκι¨ της αναβολής δεν μπορεί να πάει άλλο. Ο κόσμος στον τόπο μου αγανακτεί και ¨βράζει¨. Είναι στο ¨μη παρέκει¨. Μιλάμε για ένα έργο τεράστιας και ζωτικής σημασίας, πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα, με εκατοντάδες θέσεις εργασίας όχι μόνον για την Πέλλα αλλά και για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Έργο πολλαπλής χρησιμότητας, αγροτικής, τουριστικής, οικονομικής αλλά και περιβαλλοντικής (Τάφρος 66). Αυτό το παρατραβηγμένο ¨γαϊτανάκι¨  της αναβολής στην αναβολή, δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να το δεχτούμε. Γιατί, ειλικρινά, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι με δική μας Κυβέρνηση επί 18 μήνες θα βολοδέρναμε και θα γινόμασταν θεατές στις ίδιες εξοργιστικές παραστάσεις που παίχτηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ακριβώς διότι είναι ένα έργο πνοής που αποφασίστηκε, σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε και μπήκε σε τροχιά υλοποίησης από Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Θα επαναλάβω αυτό που έχω επανειλημμένα πει:

Για τους συντοπίτες μου αλλά και για μένα προσωπικά, η υλοποίηση αυτού του έργου αποτελεί κόκκινη γραμμή. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε βήμα. Γι’ αυτό, και για ακόμη μια φορά, σου ζητώ να συγκαλέσεις άμεσα τη σύσκεψη που έχω ζητήσει από τον Ιούνιο. Με όλους τους συναρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, με τον μελετητή, και με τη δική μου συμμετοχή. Να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν τάχιστα όλες οι διαδικασίες, να αρθούν οι όποιες εκκρεμότητες και να ξεκινήσει σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του Φράγματος Αλμωπαίου.

Αναμένω

Γιώργος Καρασμάνης.