Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανού και του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου, οι αποζημιώσεις των παραγωγών για τις ζημιές που προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ζημιογόνα αίτια από τον κανονισμό θα πραγματοποιούνται σε μια εφάπαξ πληρωμή (100%) και όχι τμηματικά (70%- 30%) όπως είχε καθιερώσει η προηγούμενη διοίκηση του ΕΛΓΑ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη το περασμένο καλοκαίρι, με την οποία μεταφέρθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ με σκοπό τον οικονομικό εξορθολογισμό του Οργανισμού, επανέρχεται και το καθεστώς πληρωμών σε μια εφάπαξ πληρωμή. Με τον τρόπο αυτόν ικανοποιείται ένα αίτημα του αγροτικού κόσμου και αποκαθίσταται μια μεγάλη αδικία. Επίσης όπως αναφέρουν από τον ΕΛΓΑ, μέχρι τέλος Μαΐου ο Οργανισμός στοχεύει να εκκαθαρίσει όλες τις πληρωμές που αφορούν ζημιές του έτους 2020 καθώς και ενστάσεις του 2019.

Παράλληλα, υλοποιείται και η σταδιακή αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, καθώς τα υποκαταστήματα του Οργανισμού εξοπλίζονται με tablet και laptop, με στόχο τη διευκόλυνση του εκτιμητικού έργου. Η προμήθεια του ψηφιακού εξοπλισμού υλοποιείται μέσα από το έργο με τίτλο «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ», με συνολικό προϋπολογισμό 1.850.000 ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην πράξη η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση όταν προσέρχεται στο προς εκτίμηση αγροτεμάχιο, με τη χρήση της φορητής συσκευής, να έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του πληττόμενου παραγωγού. Ως αποτέλεσμα ο εκτιμητής θα προχωράει άμεσα, με ακρίβεια και χωρίς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας.
Σε επικοινωνία που είχε σήμερα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υλοποίηση της δέσμευσης της Διοίκησης του Οργανισμού προς τους παραγωγούς που αφορά στην επαναφορά του καθεστώτος πληρωμών με εφάπαξ πληρωμές αλλά και για τη σταδιακή ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ. Τόνισε ότι η πληρωμή στο 100% θα αποκαταστήσει μια μεγάλη αδικία ενώ η ψηφιοποίηση του εκτιμητικού έργου θα λύσει ένα από τα σημαντικότερα ίσως προβλήματα, το οποίο είναι η καθυστέρηση στην έκδοση των πορισμάτων και κατ’ επέκταση στην πραγματοποίηση των πληρωμών.
Αναφορικά με τη σημερινή εξέλιξη ο Βουλευτής δήλωσε: «Από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης του ΕΛΓΑ, γίνεται μια προσπάθεια ώστε ένα ένα να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με ξεκάθαρη ευθύνη της προηγούμενης Διοίκησης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι, με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταφέρθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ με σκοπό τον οικονομικό εξορθολογισμό του Οργανισμού και την αμεσότερη καταβολή των αποζημιώσεων. Σήμερα ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε και την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας, επαναφέροντας το καθεστώς των πληρωμών στην κανονικότητα καθώς και την εισαγωγή της τεχνολογίας στο εκτιμητικό έργο, δίνοντας ουσιαστική λύση στο μεγάλο ζήτημα της καθυστέρησης στην έκδοση των πορισμάτων. Σαφώς υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμα που χρήζουν παρέμβασης και διόρθωσης, με πρώτο και κυριότερο την επικαιροποίηση του Κανονισμού, ώστε αυτός να μπορεί να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που δημιουργεί κυρίως η κλιματική αλλαγή αλλά και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών».