Με αφορμή την καταγγελία από την Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου, δεκάδες γυναίκες, εργαζόμενες, φοιτήτριες και αθλήτριες βρήκαν το κουράγιο να αποκαλύψουν παρόμοια περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης. Άλλωστε και οι καταγγελίες που διαχρονικά δέχονται τα συνδικάτα για εργοδοτική τρομοκρατία και βία ενάντια στις γυναίκες συναδέλφους δεν είναι λίγες (ακόμα και στις μικρές επαρχιακές πόλεις όπως τα Γιαννιτσά…).

Το Εργατικό Κέντρο Πέλλας καταδικάζει κάθε πράξη βίας απέναντι στις γυναίκες εργαζόμενες την  βία στον αδύνατο, την άσκηση βίας από τον ισχυρό.

Η κοινωνία όπως και η Πολιτεία οφείλουν να έχουν στάση  μηδενικής ανοχής απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση .

Το εργατικό κίνημα καταδικάζει απερίφραστά  το φαινόμενο. και  διεκδικεί :

  • Δικαιοσύνη που θα τιμωρεί τους θύτες.
  • ισχυρό Κοινωνικό κράτος με παροχή προστασίας στα θύματα βίας.
  • πολιτικές και προγράμματα ευαισθητοποίησης για την έμφυλη ισότητα και δικαιοσύνη. Μέσα στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται:
    • Η πλήρης εφαρμογή και στην πράξη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
    • να κυρωθεί άμεσα, και από την Ελλάδα, η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας, σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.
    • να ενεργοποιηθούν οι  μηχανισμοί του κράτους, όπως η Ελληνική Αστυνομία, η Δικαιοσύνη, οι Επιθεωρητές Εργασίας, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, να σκύψουν σοβαρά στο πρόβλημα και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες πολιτικές πρόληψης.

 

Ως Εργατικό Κέντρο πιστεύουμε  βαθειά,  ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου  περνάει και μέσα  από  τη  συλλογικά  οργανωμένη  δράση  που  στηρίζεται  σε  συνειδητοποιημένους  και  ενεργούς  πολίτες.

Πιστεύουμε  βαθειά,  πως  η  συμμετοχή  όλων  μας  και  κυρίως  των  νέων  γυναικών,  θα  δώσει   ώθηση  σ’ αυτή την προσπάθεια.

 

Από το Ε. Κ ΠΕΛΛΑΣ