Δείτε το βίντεο: https://youtu.be/oI5pl3z-24I

   – Η ενίσχυση της Δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Απόλυτη προτεραιότητα του νέου Προέδρου.

    – Η προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή, ευκαιρία και όχι πρόβλημα για Ευρώπη και Αμερική.

     – Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας  ΕΕ-ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωσης αναγκαία περισσότερο παρά ποτέ.

     – Νέα εμπορική συμφωνία. Η διοίκηση Τραμπ τορπίλισε την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ. (TTIP)

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης συμμετείχε στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με θέμα τις νέες προοπτικές στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η προεδρία Μπάιντεν είναι η τελευταία ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνομιλήσουν με την Ιστορία. Η Αμερική δεν παίζει πλέον το ρόλο που έπαιζε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά πρέπει να δει τις σχέσεις της με την Ευρώπη σε ένα άλλο επίπεδο.

Κυρίαρχο, όμως θέμα για τη νέα διοίκηση Μπάιντεν είναι το ζήτημα της Δημοκρατίας. Γιατί στο τέλος του δρόμου δεν θα υπάρχει δημοκρατία στο δυτικό κόσμο και η μόνη δημοκρατία που θα υπάρχει έστω και κατ’  επίφαση θα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του σκληρού κράτους και της «αριστοκρατίας» που υπάρχει εκεί. Και η προεδρία Μπάιντεν σε συμφωνία και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θέσει το θέμα της Δημοκρατίας και οι κανόνες που θα μπουν να είναι παγκόσμιοι όπως και για το Περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στην κορυφή της ατζέντας της το Περιβάλλον και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, το Green Deal έχει βάλει στο τραπέζι 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Η προηγούμενη διοίκηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ενώ σαμποτάρισε την εμπορική συμφωνία (TTIP) μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, μία συμφωνία που θα απέφερε στην Ευρώπη 100 δις ευρώ και αντίστοιχο ποσό στις ΗΠΑ και θα έδινε τη δυνατότητα στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να διατίθενται στην Αμερική με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετώπιζε τα προβλήματα ως επιχειρηματίας με μία λαϊκίστικη προσέγγιση.

Ο πρώτος οραματισμός της Ενωμένης Ευρώπης ακόμη και πριν αποφασιστεί  και δημιουργηθεί η Κοινότητα του Άνθρακα και Χάλυβα ήταν η Κοινή Αμυντική Ένωση. Η προηγούμενη διοίκηση Τραμπ ήταν ένα βήμα πίσω στα θέματα της ασφάλειας της Δύσης, μία σαφής υποβάθμιση του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών. Περιμένουμε από το νέο πρόεδρο να δει ξανά το ρόλο των ΗΠΑ, ασφαλώς στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, και να συμβάλλει εκ νέου σε συνεργασία με την Ευρώπη στην ασφάλεια και στην ευημερία.

Η Ευρώπη χωρίς στρατιωτική ισχύ και μόνο με την καλή θέληση σε διμερές επίπεδο κάθε χώρας δεν μπορεί. Στην Ευρώπη έχουμε δύο πυρηνικές δυνάμεις, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία και εδώ μπαίνει και ένα θέμα ηγεσίας στην Ευρώπη στο σύνολο της που δεν σκέφτηκε και δεν υλοποίησε παρά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ τη δημιουργία μαζί της ενός ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα.

Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση είναι αναγκαία τώρα περισσότερο παρά ποτέ γιατί αν εμείς δεν έχουμε τη στρατιωτική ισχύ ως Ευρώπη και σε συνάρτηση με το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως ήπειρος, αναλογιστείτε τη θέση της χώρας μας το 2060.»