Την Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των μελετών που εκπονεί ομάδα επιστημόνων της κλινικής για τη θεραπεία του κορονοϊού με λεμφοκύτταρα και για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της νόσου.
Με απόφαση του κ. Τζιτζικώστα, η ερευνητική ομάδα της κλινικής, με συντονιστή τον Διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής του «Παπανικολάου» Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια με 100.000 ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τον κ. Αναγνωστόπουλο και τα άλλα μέλη της ομάδας των ερευνητών για τις εξελίξεις στις μελέτες που εκπονούν και για τις δυνατότητες που θα προκύψουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού με τη χρήση Τ-λεμφοκυττάρων και κυρίως στη θεραπεία και στην εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπευτικών σχημάτων (γονίδια) και θα αξιοποιούν συγκεκριμένα φάρμακα.
«Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα των επιστημόνων του νοσοκομείου ‘Παπανικολάου’ και χρηματοδοτούμε την πρωτοποριακή έρευνά τους, περιμένοντας τα αποτελέσματα να έχουν άμεση εφαρμογή και να αποτελέσουν μια νέα αρχή με στόχο την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήδη το έργο τους έχει βραβευτεί παγκοσμίως και μέχρι το τέλος του μήνα η Περιφέρεια θα εγκρίνει και επίσημα την εκταμίευση των απαιτούμενων πόρων, ώστε το έργο των επιστημόνων να συνεχιστεί και να αποδώσει καρπούς.
Ελπίζουμε το ταχύτερο δυνατόν να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας και να αποκτήσουμε ένα σημαντικό όπλο στην ατομική θεραπεία όσων έχουν νοσήσει. Μια θεραπεία που θα ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς. Θέλω να συγχαρώ την ερευνητική ομάδα, τους επιστήμονες, οι οποίοι αποδεικνύουν καθημερινά ότι έχουμε εκείνο το επίπεδο των επιστημόνων στη χώρα μας, που μπορεί να δώσει απάντηση σε παγκόσμια ζητήματα, όπως η πανδημία του κορονοϊού. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αμέσως μετά το αίτημα της Αιματολογικής Κλινικής αγκάλιασε και στήριξε την έρευνα, με την ελπίδα σύντομα να υπάρξουν αποτελέσματα. Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, η ασπίδα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία, αλλά πρέπει να υπάρξει και θεραπεία. Ένα φάρμακο και τα κατάλληλα θεραπευτικά σχήματα, ώστε να αντιμετωπίζονται οι επιπλοκές και να αντιμετωπίζονται εξειδικευμένα όλα τα περιστατικά, προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικότερη αγωγή των ασθενών. Πιστεύουμε ότι μέσα από τη δουλειά της ερευνητικής ομάδας του ‘Παπανικολάου’ η Θεσσαλονίκη θα πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την άμεση ανταπόκριση και την αμέριστη υποστήριξη στο έργο των μελετητών, για δυο λόγους όπως είπε: «Ο πρώτος είναι η χρηματοδότηση της μελέτης από την Περιφέρεια, που μας λύνει τα χέρια και ο δεύτερος ότι αυτό έγινε πάρα πολύ γρήγορα. Σάββατο έστειλα την επιστολή στον Περιφερειάρχη και σε τρεις μέρες συναντηθήκαμε και συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τη μελέτη μας. Σε δύο μήνες θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Αρχικώς για τη στοχευμένη επιλογή των ασθενών που θα μπορούν να ωφεληθούν από φάρμακο σε κυκλοφορία και ακολούθως για την παραγωγή ενός κυτταρικού φαρμάκου. Σύντομα, μέσα από τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και με μια πολύ απλή διαδικασία θα γνωρίζουμε ποιος ασθενής χρειάζεται να μπει σε ΜΕΘ και ποια θεραπεία θα πρέπει να ακολουθήσει για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του. Και στη συνέχεια θα οδηγηθούμε στην παραγωγή ενός κυτταρικού φαρμάκου, που θα είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία των ασθενών».