ΣΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ 20 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΑΡΑΜΕΘΩΡΕΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ – ΟΠΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ
• ΣΤΗΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ (ΑμΕΑ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ, ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ, ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ, κλπ)
• ΣΤΟΥΣ ¨ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ¨ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΠΟΥ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ¨ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ… ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΑ¨

Σειρά καίριων θεμάτων που αφορούν ιδιαίτερα και το Νομό μας, έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης κατά την ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, επί του κυβερνητικού Νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Αναφερόμενος κατ’ αρχήν στον πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό – που θα διενεργείται ανά διετία αρχής γενομένης από το 2022 – χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική τη μοριοδότηση των είκοσι μονάδων στους διαγωνιζόμενους μόνιμους κατοίκους των παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών, ως κίνητρο για να κρατηθούν οι νέοι στον τόπο τους, ώστε να μπει ¨φρένο¨ στην πληθυσμιακή αιμορραγία, να σταματήσει η περιθωριοποίηση αυτών των περιοχών και να περιοριστεί η υπερσυγκέντρωση στα αστικά κέντρα. Μια δικαίωση του πρώην Υπουργού που ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής το 2007, έδωσε τη μάχη και πέτυχε τον χαρακτηρισμό της Πέλλας ως «παραμεθόριου και προβληματικού Νομού στο σύνολό του» και, έτσι, παράλληλα με τα άλλα κίνητρα που απέκτησε ο Νομός μας, επιπλέων όλοι οι νέοι μας πριμοδοτούνται με τις 20 μονάδες μοριοδότησης για την πρόσληψή τους στο Δημόσιο.
Εκτίμησε ως ιδιαίτερα θετική την ακόμη μεγαλύτερη στήριξη σε κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία με το ποσοστό προσλήψεών τους να αυξάνεται από το 10% στο 12% και το ποσοστό των συγγενών τους να καθορίζεται στο 5%, τονίζοντας ότι μία ευνομούμενη Πολιτεία κρίνεται από το επίπεδο προστασίας που διασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία.
Επιπλέον, επισημαίνοντας το τεράστιο ήδη δημογραφικό πρόβλημα της χώρας λόγω της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, υπογράμμισε και την συμμετοχή τρίτεκνων και πολύτεκνων στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, με ποσοστό προσλήψεων για τους πολύτεκνους από το 15% που είναι σήμερα στο 16% και για τους τρίτεκνους από το 10% στο 12%.
Ειδικότερα πάνω στο ζήτημα αυτό, τόνισε την ιδιαίτερης σημασίας πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να θεσμοθετήσει για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία Υφυπουργείο για τη Δημογραφική Πολιτική και την οικογένεια που, όπως είπε, θα δρομολογήσει και άλλα μέτρα στήριξης των πολυμελών οικογενειών, που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα σε νέα ζευγάρια για να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που το νομοσχέδιο μεριμνά με ειδική μοριοδότηση για τα παιδιά των αναπήρων πολέμου, για τα τέκνα αναπήρων ειρηνικής περιόδου, αλλά και των υπηρετησάντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, όπως επίσης και για τα παιδιά και τις συζύγους όσων έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα της Κύπρου το 1964, το 1967 και το 1974.
Ο πρώην Υπουργός υπεραμύνθηκε και των Ειδικών Φρουρών και Συνοριοφυλάκων που, από βουλευτές της Αντιπολίτευσης αβασάνιστα ειπώθηκε στη Βουλή ότι δήθεν προσλήφθηκαν… ¨ρουσφετολογικά¨. Έκανε λόγο για ¨μέγα λάθος¨, τονίζοντας ότι τα παιδιά αυτά προσελήφθησαν ¨με το σπαθί τους¨, με αυστηρή μοριοδότηση, υψηλούς βαθμούς στα απολυτήριά τους, ξένες γλώσσες, πτυχία, όπως και υπηρεσία σε Ειδικές Δυνάμεις, Έφεδροι Αξιωματικοί κ.λ.π.
Ακόμη υπογράμμισε ότι, με το Νομοσχέδιο εξορθολογίζεται η εμπειρία, η οποία υπολογίζεται μέχρι πέντε έτη με ενιαίο τρόπο σε όλους όσοι τη διαθέτουν, ενώ παράλληλα αυξάνονται κατά πολύ οι δυνατότητες πρόσληψης νέων, κυρίως, ανθρώπων που είναι αδύνατον να την κατέχουν.