Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα την «Ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του προϊόντος λόγω της πανδημίας COVID-19», την οποία συνυπογράφουν 23 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η οποία συζητήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη αναφερόμενη αρχικά στη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει η πανδημία στις ευρωπαϊκές αγροδιατροφικές αγορές συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού, επισήμανε τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται διαρκώς με την τιμή του προϊόντος να μην φτάνει ούτε καν τα 40 λεπτά το κιλό όταν η χρηματιστηριακή ξεπερνά τα 80 λεπτά.
Σημειώνοντας, την πρόθεση του προηγούμενου Υπουργού κ. Βορίδη να ενισχύσει το προϊόν ανέφερε ότι αυτό στάθηκε αφορμή να παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια από μέρους των εκκοκκιστών διαμορφώνοντας την τιμή σε χαμηλό επίπεδο (αφού προγραμματίζονταν ενισχύσεις στους βαμβακοπαραγωγούς). Επίσης σημείωσε την αδυναμία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος να είναι η πλατφόρμα συνεννόησης ανάμεσα στους βαμβακοπαραγωγούς και τους εκκοκκιστές ώστε να διαμορφωθεί μια κατάσταση win-win.
Στη βάση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, η κ. Τζάκρη κάνοντας αναφορά σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη του Υπουργού κ. Λιβανού ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο περίπου 150 εκ. € για την αντιμετώπιση συνεπειών της πανδημίας στο γεωργικό τομέα, υπογράμμισε ότι η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι συνιστά μονόδρομο για την οικονομική επιβίωση των βαμβακοπαραγωγών φέτος. Επίσης σημείωσε ότι προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει η ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Υπουργείου για την αντιστροφή της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει το βαμβάκι και την εφαρμογή της Απόφασης 1602 του Ιουλίου 2019 σύμφωνα με την οποία, προβλέπονται οι υποχρεωτικές συμβάσεις για την πώληση σύσπορου βάμβακος και η υποχρεωτική ανάρτηση στα εκκοκκιστήρια της διεθνούς τιμής βάμβακος σε εμφανές σημείο για την προστασία των παραγωγών.
Από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η βαμβακοκαλλιέργεια για το Υπουργείο και την ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι η καλλιέργεια λαμβάνει ήδη ενωσιακές ενισχύσεις (συνδεδεμένη ενίσχυση, βασική ενίσχυση) και θεωρώντας ότι οι ενισχύσεις αυτές είναι ικανοποιητικές, το Υπουργείο δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιπλέον ενισχύσεις στους βαμβακοπαραγωγούς λόγω της πανδημίας. Εκ μέρους του Υφυπουργού δε, σημειώθηκε ότι ουδέποτε εκ μέρους του Υπουργείου υπήρξε πρόθεση ή οποιαδήποτε συζήτηση ή ανακοίνωση για ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών εξαιτίας της πανδημίας.
Το πλήρες κείμενο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Υπέβαλα αυτή την Ερώτηση μαζί με 23 συναδέλφους μου στις 8 Δεκεμβρίου 2020, αλλά δεν υπήρξε απάντηση. Κατά συνέπεια η Ερώτηση μετατράπηκε σε Επίκαιρη, θέλοντας να συζητήσουμε το θέμα του βαμβακιού που είναι ένα από τα πιο σημαντικά αγροτικά προϊόντα μας και πολύ επίκαιρο αυτή την περίοδο.
Και εξηγούμαι,
Από το Μάρτιο πέρυσι, έχοντας βιώσει δυο φορές lockdown, η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε όλες τις αγροδιατροφικές αγορές ζημιώνοντας και το βαμβάκι, ένα προϊόν το οποίο δεν ανήκει βέβαια στον στενό αγροδιατροφικό κύκλο. Ο περιορισμός των μετακινήσεων, το κλείσιμο ή τον περιορισμό της λειτουργίας καταστημάτων να έχουν επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και την εμπορία του βαμβακιού.
Από το Δεκέμβριο ο προκάτοχός σας είχε ενημερώσει για την ένταξη του βαμβακιού ανάμεσα στα προϊόντα που έχουν επηρεασθεί αρνητικά από την πανδημία αλλά θα έπρεπε να περιμένουμε ώστε να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα των παραδόσεων του προϊόντος στα εκκοκκιστήρια ώστε να αποφευχθούν οι περιττές δαπάνες. Το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης είπε «να πωληθεί το προϊόν ακόμη και σε χαμηλή τιμή απλά και μόνο για να καταγραφεί η εμπορική κίνηση» δεν αποτελεί λύση.
Οι βαμβακοπαραγωγοί μας κ. Υπουργέ είδαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται με τα εκκοκκιστήρια να πληρώνουν ούτε καν 40 λεπτά το κιλό στο σύσπορο. Αποτέλεσμα είναι να μετρούν απώλειες στο εισόδημά τους πάνω από 25% για το 2020 αφού η εγχώρια βιομηχανία επικαλούμενη την πανδημία κράτησε τις τιμές σε επίπεδα κάτω των διεθνών χρηματιστηριακών τιμών που βρίσκονται σε ανοδική πορεία ήδη από τον περασμένο Απρίλιο έχοντας προσεγγίσει υψηλά 24 μηνών από τον Νοέμβριο.
Αναρωτιέμαι, υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά βάμβακος;
Γιατί η ΔΟΒ (Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος) δεν επιτελεί το πραγματικό της ρόλο να γίνει η πραγματική πλατφόρμα διαλόγου για την άρση των αντιθέσεων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους εκκοκκιστές και να διαμορφωθεί μια θετική κατάσταση ανάμεσα στα δύο μέρη;
Στο τέλος- τέλος τι έχουμε; Οι βαμβακοπαραγωγοί να διαμαρτύρονται με αιχμή του δόρατος [το γνωρίζετε εξάλλου] 22 Αγροτικοί Σύλλογοι που θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της ειδικής ενίσχυσης του βάμβακος, λόγω της πίεσης που προκάλεσε στις τιμές παραγωγού η πανδημία.
Το ζητούμενο είναι τι πρόκειται να κάνετε.
- Μια ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι συνιστά μονόδρομος για την οικονομική επιβίωση των βαμβακοπαραγωγών φέτος.
Επίσης οι Υπηρεσίες σας
- θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει το βαμβάκι και
- να παρακολουθούν την ορθή εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 1602 που υπεγράφη τον Ιούλιο 2019, στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι υποχρεωτικές συμβάσεις για την πώληση σύσπορου βάμβακος και η υποχρεωτική ανάρτηση στα εκκοκκιστήρια της διεθνούς τιμής βάμβακος σε εμφανές σημείο για την προστασία των παραγωγών.
Μόνο έτσι θα τα καταφέρει η καλλιέργεια η οποία πρέπει αν σας θυμίσω ότι η εξέλιξή της στη χώρα μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ότι αποτελεί όρο στη συμφωνία ένταξης της χώρας στην ΕΕ, από το μακρινό 1981.
Διαφορετικά δεν γνωρίζω τι θα είχε συμβεί.
Δευτερολογία
Κ. Υπουργέ,
Αν και δε θέλω να επαναλαμβάνομαι, η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για την υπόλοιπη κοινωνία αφ’ ης στιγμής καλλιεργούνται 2,4 εκατ. στρέμματα ετησίως.
Σήμερα η καλλιέργεια και η βιομηχανοποίηση του βάμβακος συγκροτούν για την Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό σύστημα που προσφέρει εισόδημα σε περισσότερους από 100.000 εργαζομένους, με τη συνολική αξία των παραγόμενων προϊόντων σε αυτήν την αλυσίδα αξίας να υπερβαίνει το ποσό των 1,5 δις € ετησίως. Η ετήσια παραγωγή βάμβακος στην Ελλάδα είναι περίπου 300.000 τόνοι, εκ των οποίων το 90 % εξάγεται ως εκκοκκισμένο.
Όμως, οι βαμβακοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι γιατί ότι κι αν κάνουν, όσο κι αν προσπαθούν για την καλύτερη ποιότητα του προϊόντος τελικά κάτι συμβαίνει κάθε φορά και δεν μπορούν να απολαύσουν τους κόπους τους.
Θεωρείτε ότι αν όλα ήταν εντάξει, αν οι τιμές παραγωγού ήταν ανάλογες των διεθνών τιμών και της ποιότητας, αν η εγχώρια βιομηχανία [τα εκκοκιστήρια] πλήρωναν το προϊόν στην πραγματική του αξία, οι βαμβακοπαραγωγοί μας θα φώναζαν χωρίς λόγο;
Όχι βέβαια.
Επιπλέον, οι όποιες ανακοινώσεις για ενισχύσεις που ακούγονται εδώ και καιρό, χωρίς αυτό να πραγματοποιείται έχει ως μόνο αποτέλεσμα να συμπιέζεται περαιτέρω η τιμή παραγωγού και κερδοσκοπικά παιχνίδια να παίζονται στην αγορά του προϊόντος. Όσο αποφεύγετε να πάρετε μια Απόφαση αυτή η κατάσταση θα χειροτερεύει.
Εσείς κ. Υπουργέ σε πρόσφατη ραδιοφωνική σας συνέντευξη [στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο ραδιόφωνο Θέμα 104,5] έχουν εγκριθεί 426 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ενώ μέχρι σήμερα εξ αυτών έχουν εκταμιευθεί περί τα 270 εκατ. Ευρώ.
Άρα το δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει.
Πρέπει να πάρετε γρήγορα τις Αποφάσεις σας τόσο όσον αφορά στο σκέλος της ειδικής ενίσχυσης όσο και στην πλήρη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.»