Διήμερο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Χρήση τεχνικών μάρκετινγκ για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών και των εμπλεκομένων φορέων στην υλοποίηση ΣΒΑΚ» διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 και την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021. Η εκπαιδευτική δράση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΠΚΜ στο έργο e-smartec (enhanced sustainable mobility with marketing techniques- https://www.interregeurope.eu/e-smartec) του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας “INTERREG EUROPE 2014-2020”.

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε στελέχη των Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα οποία σχεδιάζουν, υλοποιούν και εφαρμόζουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και είχε ως στόχο την εκπαίδευση ως προς τη χρήση εργαλείων και τεχνικών μάρκετινγκ στο συμμετοχικό σχεδιασμό της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν στελέχη των Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Έδεσσας, Ηράκλειας, Κασσάνδρας, Κορδελιού-Ευόσμου, Νέας Προποντίδας, Παιονίας, Πυλαίας-Χορτιάτη, Σερρών, Σιθωνίας και Ωραιοκάστρου.

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου, ο  Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας, στο χαιρετισμό του, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία των δράσεων του έργου “e-smartec” που στοχεύουν στην ολοκληρωμένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των κατοίκων ανεξαρτήτως ηλικίας ή βαθμού επιρροής στην υλοποίηση  ΣΒΑΚ. Ο  κ. Μπιίλλιας αναφέρθηκε, ακόμη, στα έργα που υλοποιεί  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς την κατεύθυνση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ώστε να γίνουν περισσότερο βιώσιμες οι ελληνικές πόλεις.

Κατά την πρώτη ημέρα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου παρουσιάστηκαν οι στόχοι του έργου “e-smartec”. Έγινε εισαγωγή σε σχετικές με την εκπαίδευση έννοιες, με την επεξήγηση των συμμετοχικών πρακτικών στην εκπόνηση και τη λεπτομερή ανάλυση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), των χαρακτηριστικών, των στόχων και των σταδίων υλοποίησής τους. Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση τεχνικών μάρκετινγκ και μεθόδων συμμετοχικών πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν στα στάδια του κύκλου ΣΒΑΚ.

Το θεωρητικό κομμάτι της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση καλών πρακτικών από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Παρουσιάστηκαν το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας για τη μητροπολιτική περιοχή της Ρώμης (PUMS Roma), η εφαρμογή Motivate, μία crowdsourcing εφαρμογή και ένα διαδραστικό μαθησιακό περιβάλλον που υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών. Ακόμη, παρουσιάστηκε η δράση  “Voltaro” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποιείται επίσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την υιοθέτηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Παράλληλα, αξιοποιήθηκε η δυνατότητα on-line ψηφοφορίας για την καταγραφήτων απόψεων των συμμετεχόντων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή συμμετοχικών διαδικασιών στα βήματα του κύκλου του ΣΒΑΚ, για την καλύτερη προετοιμασία της δεύτερης ημέρας του σεμιναρίου.

Το δεύτερο μέρος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για την υλοποίηση διαδραστικής άσκησης σχεδιασμού μιας στρατηγικής για την προσέγγιση πολιτών και φορέων και την εμπλοκή αυτών στο ΣΒΑΚ, σε ένα υποθετικό σενάριο πόλης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν, σε κάθε στάδιο του ΣΒΑΚ, να αναγνωρίσουν προκλήσεις και εμπόδια, να προτείνουν κατάλληλες συμμετοχικές πρακτικές, καθώς και τις ομάδες στόχου και τα κανάλια επικοινωνίας που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε προτεινόμενη πρακτική.

Μετά την ολοκλήρωσή των εργασιών των δύο ομάδων, ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα της άσκησης στην ολομέλεια για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε η Δρ. Μαρία Μορφουλάκη του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών και συντονίστρια έργου “e-smartec” ευχαρίστησε  όλους τους συμμετέχοντες και εξέφρασε την ικανοποίησή της σχετικά με το καλό επίπεδο τεχνογνωσίας που διαπιστώθηκε και που καθιστά εφικτή την υλοποίηση ενός ΣΒΑΚ. H Δρ. Κωνσταντία Μπέσσα από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η κ. Χρυσάνθη Κισκίνη από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησαν, από την πλευρά τους, τους εκπροσώπους των Δήμων για το ενδιαφέρον που δείχνουν, παρά τις αντίξοες συνθήκες που όλοι βιώνουν λόγω την πανδημίας COVID-19, αλλά και για την εποικοδομητική προσέγγιση που επιδεικνύουν στη χρήση και την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων διάσκεψης και συνεργασίας.

Τέλος, όλοι οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου “e-smartec” τόνισαν ότι είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων εκπροσώπων  των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν κατά τη διαδικασία υλοποίησης ΣΒΑΚ μέσω του Κέντρου Υποστήριξης ΣΒΑΚ (https://www.keyp-svak-rcm.imet.gr).