Η ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, σε έναν κόσμο με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις και ανισότητες, δεν χαρίζονται αλλά κατακτιούνται με σκληρούς  μαζικούς αγώνες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Δεύτερης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών γυναικών στην Κοπεγχάγη (1910), η επαναστάτρια και αγωνίστρια του παγκόσμιου εργατικού κινήματος Κλάρα Τσέτκιν, πρότεινε να καθιερωθεί η 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, ώστε να τιμηθούν οι προηγούμενες ιστορικές διαδηλώσεις των αμερικανίδων εργατριών. Να αφιερωθεί στις εργαζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου και στον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου που, ακόμη, δεν είχε καταχτηθεί.

Με αφορμή αυτή την επέτειο η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καλεί  όλες τις συναδέλφισσες  πυροσβέστριες  να:

  • Αφουγκραστούν τον απόηχο των ιστορικών γεγονότων που χαρακτηρίζουν την ημέρα αυτή και την αντανάκλαση που είχαν στην διαμόρφωση για την σημερινή κοινωνική θέση της γυναίκας.
  • Συμβάλουν με την καθολική τους συμμετοχή στο συνδικαλιστικό κίνημα του εργασιακού μας χώρου, στην ανασύνταξη και ανάπτυξη του αγωνιστικού διεκδικητικού συνδικαλισμού, που είναι απαραίτητος όσο ποτέ άλλοτε, τώρα που δεχόμαστε καθημερινά πολύπλευρα κτυπήματα στα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Τώρα που αμφισβητείται ευθέως μέσα από την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, το δικαίωμα τους για να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και έναν αξιοπρεπή οικογενειακό προγραμματισμό.

Από την πρώτη μέρα ίδρυσης της Ε.Α.Κ.Π. οι γυναίκες συνάδελφοι είχαν ισότιμη θέση και αντιμετώπιση στις τάξεις της και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του διεκδικητικού της πλαισίου και κυρίως των αιτημάτων που είχαν άμεση σχέση με τις ιδιαίτερες επαγγελματικές συνθήκες λόγω φύλλου και τις γενικότερες ανάγκες της οικογένειας.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης της είναι το γεγονός ότι συσπειρώνει στις γραμμές και τα ψηφοδέλτιά της γυναίκες που μάχονται πραγματικά για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Απορρίπτοντας τις ψεύτικες και παραπλανητικές διακηρύξεις περί « ισότητας των φύλων », αναγνωρίζουμε τις υπαρκτές βιολογικές διαφορές οι οποίες όμως δεν καθιστούν τις γυναίκες ούτε κατώτερες μήτε ανίκανες ως πυροσβέστριες, αλλά απλώς ξεχωριστές.

Είναι ρεαλιστική απαίτηση το Πυροσβεστικό Σώμα να δοκιμάζει και να προετοιμάζει κατάλληλα κάθε υποψήφια γυναίκα ώστε αυτή, όπως έχει αποδειχτεί σε πλήθος περιπτώσεων, να ανταποκρίνεται το ίδιο ή και καλύτερα από τους άντρες συναδέλφους στις καθημερινές απαιτήσεις.

Αντιτασσόμαστε επομένως σε κάθε νοοτροπία που θέλει τις πυροσβέστριες μόνο σε θέσεις γραφείων ή καθήκοντα « βιτρίνας », όχι μόνο ως υποτιμητική αλλά και ως σεξιστική.

Με αυτή τη φιλοσοφία η Ε.Α.Κ.Π., διεκδίκησε την πρόσληψη των γυναικών στο Π.Σ. και πάλεψε από την αρχή να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στις προσλήψεις των γυναικών στο Π.Σ.

Από τον Αύγουστο του 2008, προχώρησε σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στους εκάστοτε αρμόδιους Υπουργούς, απαιτώντας τη χορήγηση των γονικών αδειών και οικογενειακών διευκολύνσεων και στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και κάτω από αυτή την πίεση έγινε το αίτημα αυτό πραγματικότητα.

Καταδίκασε επίσης από την πρώτη στιγμή την αντιδραστική διάταξη του ΠΔ 82/2016 με το οποίο η άδεια ανατροφής τέκνου διακόπτεται από 15 Ιούνη έως και 15 Σεπτέμβρη « λόγω αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών ».

Πάλεψε και παλεύει για σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις όχι μόνο για λόγους υγιεινής και ασφάλειας όλου του προσωπικού, αλλά ώστε και οι γυναίκες να έχουν τους δικούς τους προσωπικούς χώρους ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της επικράτειας, γεγονός το οποίο μέχρι και σήμερα δε συμβαίνει στην πλειοψηφία των πυροσβεστικών εγκαταστάσεων.

Η Ε.Α.Κ.Π. ξεκίνησε τον αγώνα και συνεχίζει να διεκδικεί την δημιουργία παιδικών σταθμών και κατασκηνώσεων για τα παιδιά μας που λόγω εκτάκτων αναγκών και διαρκούς επιφυλακής τα έχουμε στον « αυτόματο ».

Διεκδικούμε ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα η οποία να εκφράζεται όχι μόνο με όμοια προσφορά και ανταμοιβή στην εργασία αλλά και με ανάθεση πρωτοβουλιών, δυνατότητα ανάληψης ευθυνών και ανάπτυξης της προσωπικότητας των γυναικών στο χώρο εργασίας πάντα με τρόπο μεθοδευμένο και εξειδικευμένο.

Ενδιαφερόμαστε για τις εκατοντάδες συναδέλφους που πρέπει να εργάζονται σε ένα ασφαλές  εργασιακό περιβάλλον και να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την υποστήριξη.

Παλεύουμε για την αποστρατιωτικοποίηση του Π.Σ. που είναι η γενεσιουργός αιτία για την έλλειψη ουσιαστικής επαγγελματικής επάρκειας στα πλαίσια της κοινωνικής μας αποστολής και είμαστε αντίθετοι στην σημερινή στρατιωτικού τύπου διαβάθμιση και εξέλιξη των στελεχών του Π.Σ., ανδρών και γυναικών, που βασίζεται στην ευνοιοκρατία και εξαρτάτε από τον βαθμό υποταγής στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, με τα γνωστά αποτελέσματα που ήδη απασχολούν την κοινωνία μας.

Η Ε.Α.Κ.Π. καλεί άντρες και γυναίκες να συσπειρωθούν στις γραμμές της ακόμα πιο μαζικά διεκδικώντας στην πράξη ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων για να μην παραμένουν μόνο λόγια και επετειακές διακηρύξεις.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των σκανδάλων περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων σε διάφορους χώρους, αποδεικνύουν ότι στον 21ο αιώνα οι γυναίκες παραμένουν θύματα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης στην καθημερινότητά τους.

Η ισοτιμία στο χώρο δουλειάς είναι αυτή που θα βρει επέκταση στο οικογενειακό, το φιλικό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Στην βάση αυτή ως παράταξη παλεύουμε η κάθε γυναίκα συνάδελφος να είναι ελεύθερος νους, θαρραλέα μαχήτρια όχι μόνο στις φλόγες αλλά και στη ζωή παλεύοντας από κοινού με τους άνδρες συναδέλφους τους για καλύτερες εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες για τις ίδιες και για τα παιδιά τους!

ΕΝΩΤΙΚΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ