Από το 2008, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε πως κάθε χρόνο, θα γιορτάζεται στις 2 Απριλίου η Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό.
Από έρευνες της επιστημονικής κοινότητας γνωρίζουμε, ότι παρόλο που υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά στα άτομα με αυτισμό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε το γεγονός ότι ο αυτισμός παρουσιάζεται διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Η συν-διάγνωση μπορεί να επιδράσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας ενός ατόμου με αυτισμό. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με αυτισμό και διανοητική αναπηρία θα έχει συνήθως πιο σοβαρά συμπτώματα και μαθησιακές δυσκολίες από ένα άτομο με αυτισμό που έχει φυσιολογική νοημοσύνη. Άλλες μελέτες κάνουν λόγο για διαγνώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο με λειτουργίες αυτισμού περιλαμβάνει διάφορες διαταραχές.
Ο αυτισμός δεν είναι φυσική αναπηρία κι έτσι οι άνθρωποι στο φάσμα του δεν φαίνονται διαφορετικοί από τους συνομηλίκους τους. Αυτό μπορεί να δυσκολεύσει ορισμένους να καταλάβουν γιατί ένα αυτιστικό άτομο μπορεί να συμπεριφέρεται ή να αντιδρά με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Πολλοί άνθρωποι στο φάσμα του αυτισμού είναι σε θέση να ζήσουν εντελώς ανεξάρτητα, άλλοι χρειάζονται υποστήριξη σε όλες σχεδόν τις πτυχές της καθημερινής τους ζωής. Ας δούμε όλοι κάθε άτομο με αυτισμό για το άτομο που είναι και όχι για αυτό που πιστεύουμε ότι σημαίνει η διάγνωσή του. Σεβόμαστε τα άτομα με αυτισμό και τα εντάσσουμε στην κοινωνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ