- ΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ
- ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020
- ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΑ, ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ, ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑ ΚΛΠ
- ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Παίρνοντας τον λόγο στην Επιτροπή της Βουλής επί του Νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ο Γιώργος Καρασμάνης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικά τα άρθρα 11 και 12 για τις ζημιές που προκαλούνται στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και δίνουν τη δυνατότητα να αποζημιώνονται στο εξής οι καταστροφές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που, από τη μια στιγμή στην άλλη αφανίζουν σοδειές, εισόδημα, περιουσίες και υποδομές.
Ο πρώην Υπουργός, υπογράμμισε ότι άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον Πρωθυπουργό χθες Τετάρτη το πρωί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, να δηλώνει ότι γνωρίζει ήδη την έκταση και το μέγεθος της καταστροφής από την τελευταία θεομηνία, και ότι αναμένει την ολοκληρωμένη αποτίμηση των ζημιών ώστε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να παρθούν οι αποφάσεις για μέτρα στήριξης των πληγέντων παραγωγών.
Ο Γιώργος Καρασμάνης τόνισε ακόμη ότι πρέπει να ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και να διεκδικήσουμε και κοινοτικούς πόρους από το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων.
Αναφέρθηκε δε για ακόμη μια φορά, στο ¨έγκλημα¨ που διαπράχθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση όταν κατάργησε το Μέτρο Μ17 που καταρτίστηκε επί υπουργίας του, με συνέπεια να χαθούν τα 200 εκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ.
Γεγονός που έχει επισημανθεί και από τον τότε Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν ο οποίος από το Βήμα της Βουλής τον Απρίλιο του 2016, δήλωσε ότι «ήταν μεγάλο λάθος που η Ελλάδα δεν ενεργοποίησε το συγκεκριμένο Μέτρο»!
Επισυνάπτονται το βίντεο και τα πρακτικά:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Καλημέρα, κ. Πρόεδρε.
Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο αυτό. Κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο αντιμετωπίζει τις συνέπειες από τις φυσικές καταστροφές κι αποζημιώνει τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι ένα νομοσχέδιο, που όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Εισηγητής μας, λύνει προβλήματα δεκαετιών, όπως, επίσης, ικανοποιεί κι ένα πάγιο αίτημα.
Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικά τα άρθρα 11 και 12 για τις ζημιές, που προκαλούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΛΓΑ θα καλυφθεί και η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, που δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Έτσι, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα, να αποζημιώνονται στο εξής οι καταστροφές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που από τη μια στιγμή στην άλλη αφανίζουν περιούσιες, υποδομές, αφανίζουν σοδειές και εισόδημα, όπως οι παγετοί του πρώτου τριμήνου του 2021 και, ειδικότερα, ο τελευταίος παγετός του πρώτου 10ημέρου του Απριλίου, ο οποίος ήταν ο χειρότερος της τελευταίας εικοσαετίας και, μάλιστα, σε μια στιγμή που μετά τις καλλιεργητικές δαπάνες περίμεναν οι παραγωγοί, να ξεκινήσουν σε ένα με ενάμιση μήνα τη συγκομιδή της παραγωγής και θα ήταν για αυτούς μια πολύ μεγάλη ανάσα μετά την πώληση των προϊόντων τους, τις προκαταβολές που θα εισέπρατταν, για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα της οικογένειάς, την πληρωμή των υποχρεώσεών τους κ.λπ..
Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική τη δήλωση του κ. Λυκουρέντζου, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, που δείχνει ευαισθησία κι ευθύνη, που είπε ότι με ακρίβεια και δικαιοσύνη θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των ζημιών στις καλλιέργειες του φυτικού κεφαλαίου και τη διαβεβαίωσή του ότι θα καταβληθούν με τη συνδρομή της Κυβέρνησης στο ακέραιο οι αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται οι αγρότες.
Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι να διευθετηθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες, που δικαιούνται οι αγρότες, όλες οι εκκρεμότητες που έχουν σχέση με τις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου του 2020, να δοθεί η δυνατότητα, να κάνουνε δηλώσεις. Λόγω της καραντίνας δε μπόρεσαν, να κάνουν άλλοι προσωρινές και άλλοι οριστικές δηλώσεις και τα λάθη που κάνανε στις δηλώσεις γύρω από τις ποικιλίες να διορθωθούν.
Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει πει ότι «δεν θα μείνει κανένας Έλληνας χωρίς στήριξη της Πολιτείας», θα πρέπει, να λάβουμε υπόψη και τις παράπλευρες βαριές συνέπειες, που έχουν αυτές οι φυσικές καταστροφές σε όλο το φάσμα της αγροδιατροφικής αλυσίδας, στους εποχικούς εργαζόμενους, στα συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, κονσερβοποιία και, γενικότερα, στο εμπόριο και στην αγορά.
Εκείνο που πρέπει κατά τη δική μου γνώμη, άμεσα, να γίνει, είναι να ενημερωθεί, αμέσως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να διεκδικήσουμε κοινοτικούς πόρους από το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων, διότι οι ζημιές είναι πολλών εκατομμυρίων και αντιλαμβάνεστε ότι με στενότητα τη δημοσιονομική που έχουμε, αλλά και τα οικονομικά του ΕΛΓΑ, που δεν είναι ανθηρά, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Θα χαρακτηρίσω για μια ακόμη φορά μεγάλο λάθος, – συγχωρήστε μου την έκφραση – πολιτικό έγκλημα που διαπράχθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, όταν κατήργησε το μέτρο Μ17,με συνέπεια να χαθούν τα 200.000.000 κοινοτικά κονδύλια για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, γεγονός που έχει επισημανθεί και από τον τότε Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος από το βήμα της Βουλής τον Απρίλιο του 2016 είχε δηλώσει ότι «ήταν μεγάλο λάθος, που η Ελλάδα δεν ενεργοποίησε το συγκεκριμένο μέτρο».
Άκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον Πρωθυπουργό το πρωί της Τετάρτης – δηλαδή χθες – στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, να δηλώνει ότι γνωρίζει ήδη την έκταση και το μέγεθος της καταστροφής από την τελευταία θεομηνία κι ότι αναμένει την ολοκληρωμένη αποτίμηση των ζημιών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να παρθούν αποφάσεις για μέτρα στήριξης των πληγέντων.
Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, ότι για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το 2010, πήρε την απόφαση και έχει δώσει κοντά στα 100 εκατομμύρια για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι ζημιές που προκλήθηκαν το 2019, το 2020, μια μεγάλη ανάσα οικονομική. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, τα υπόλοιπα θα τα πούμε στις επόμενες συνεδριάσεις.