Στη σύσκεψη στο Δήμο Πέλλας υπό τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο και το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Τριαντόπουλο για τον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών στις δενδροκαλλιέργειες από τον παγετό, συμμετείχε σήμερα 26 Απριλίου 2021 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Όπως δήλωσε ο Βουλευτής η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συζητηθούν  τα προβλήματα που δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες του Νομού Πέλλας, να υπάρξει ενημέρωση για το σχεδιασμό της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ αλλά και να ακουστούν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των ίδιων των παραγωγών. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ έχουν συγκεκριμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ζημιών, με συγκεκριμένες ενέργειες και στοχευμένες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Πρόεδρου του ΕΛΓΑ και του Γενικού Γραμματέα Οικονομικών τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής:

Στις 20 Μαϊού θα έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση του ύψους της ζημιάς και θα ακολουθήσει η αποτίμηση των ζημιών των παραγωγών από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΛΓΑ.

Θα επισπευσθούν οι διαδικασίες των πληρωμών. Αντί για την άνοιξη του 2022, οι πληρωμές θα γίνουν στους χρόνους που υλοποιήθηκαν και στην περίπτωση του Ιανού.

Ότι δικαιούται κάθε παραγωγός θα το λάβει μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει και τις ζημιές που δεν εντάσσονται στον κανονισμό, μέσα από την ενεργοποίηση απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις πλήρως εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των εργαζομένων. Μετά τις 15/05 θα υπάρχουν συγκεκριμένες  ανακοινώσεις

Με ψυχραιμία, σωστό σχεδιασμό και νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται, η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ θα σταθούν έμπρακτα δίπλα στους παραγωγούς αλλά και στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και τους εργαζόμενους (μόνιμους και εποχικούς) σε αυτές.

Με το τέλος της σύσκεψης το κλιμάκιο επισκέφθηκε κτήματα του Νομού Πέλλας που έχουν υποστεί ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.