Εισηγητής από την πλευρά του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ορίστηκε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης στη συζήτηση για την ενημέρωση του ελληνικού κοινοβουλίου για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η συνεδρίαση είχε ως βασικό σκοπό την ανάλυση των λεπτομερειών του σχεδίου της Ελληνικής Κυβέρνησης, με το οποίο στοχεύει να επενδύσει τους πόρους που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην εισήγηση του, εκπροσωπώντας την πλειοψηφία, ο Διονύσης Σταμενίτης στάθηκε ιδιαίτερα στον ιστορικό χαρακτήρα της συνεδρίασης καθώς, όπως τόνισε πρόκειται για τη συζήτηση και την ανάλυση των λεπτομερειών και των σταθμών της νέας και μακράς εθνικής διαδρομής, που προσπερνάει το παρελθόν και έχει μοναδικό και τελικό της προορισμό το μέλλον.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, η Ελληνική Κυβέρνηση, αποφασισμένη να αξιοποιήσει τη μεγάλη και ιστορική ευκαιρία που λέγεται «Ταμείο Ανάκαμψης» κατάρτισε ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό, αναπτυξιακό και ρεαλιστικό σχέδιο, που θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή και φιλοδοξεί να την παραδώσει στις επόμενες γενιές στη νέα και καλύτερη της εκδοχή. Ένα εμβληματικό σχέδιο το οποίο, όπως σημείωσε ο κύριος Σταμενίτης, στοχεύει: α) να θεραπεύσει τις χρόνιες πληγές της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας την πιο εξωστρεφή και περισσότερο ανταγωνιστική, β) να επιλύσει και να ξεπεράσει τα διαρθρωτικά προβλήματα του Κράτους και του Δημόσιου Τομέα, κυρίως μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό,  γ) να μεταλλάξει τη παραγωγική βάση της χώρας, με εργαλεία την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, και τέλος δ) να συμβάλλει σε μια δικαιότερη ανακατανομή του εθνικού και κεφαλαίου.

Αναλύοντας το περιεχόμενο, τις δράσεις, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους 4 πυλώνες του που αφορούν την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την απασχόληση καθώς και τις ιδιωτικές επενδύσεις και το μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ο Βουλευτής ζήτησε την ένταξη του οδικού άξονα στο Πρόγραμμα των Δημόσιων Επενδύσεων και την υλοποίηση του μέσα από σχήματα ΣΔΙΤ.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης του τέταρτου πυλώνα ο Βουλευτής Πέλλας αναφέρθηκε και στο έργο κατασκευής του δρόμου «Θεσσαλονίκη – Γιαννιτσά – Έδεσσα» σημειώνοντας ότι, παράλληλα με την υλοποίηση του τέταρτου πυλώνα, δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε και άλλα έργα, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί για το Ταμείο άλλα παρουσιάζουν ωριμότητα, εντάσσοντας τα στο Πρόγραμμα των Δημόσιων Επενδύσεων και υλοποιώντας τα μέσα από σχήματα ΣΔΙΤ. Μια τέτοια περίπτωση, όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμενίτης είναι και το έργο κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκη – Γιαννιτσά – Έδεσσα, ένα έργο πνοής για ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά κυρίως για το Νομό Πέλλας.

Συνοπτικά ο κ. Σταμενίτης παρουσίασε τα δεδομένα, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα λάβει 31 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία μαζί με την κινητοποίηση των κεφαλαίων μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις θα φθάσουν τα 57 δις ευρώ. Σημείωσε ότι η χώρα μας είναι από τις περισσότερο ευνοημένες χώρες αυτής της Συμφωνίας, καθώς οι εισροές που θα λάβει θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σε ορίζοντα εξαετίας, το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης μπορεί να προσθέσει 7 μονάδες στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Ο Βουλευτής έκλεισε την εισήγηση του λέγοντας ότι: «Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα, σε όλους τους Βουλευτές και τις πολιτικές δυνάμεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Να στηρίξουμε με τη στάση μας τη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο αφορά ολόκληρη τη χώρα και φιλοδοξεί να της δώσει την ώθηση που χρειάζεται για το μεγάλο άλμα στο μέλλον».

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εισήγηση:

Δ. Σταμενίτης _ Εισήγηση “Ελλάδα 2.0” _ 06.04.2021 – YouTube