«Η ιστορική ευκαιρία που αναδύεται για τον ελληνικό Αγροδιατροφικό Τομέα συναντά τη μεγάλη ευκαιρία αποφασιστικής συμμετοχής των γυναικών σ’ αυτόν»

Επικεφαλής του Cluster για τον Αγροδιατροφικό Τομέα, που ίδρυσε το ICC WOMEN HELLAS τέθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή ενώ προηγήθηκε η αναγόρευσή της σε επίτιμο μέλος του Οργανισμού σε σχετική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021.

Όσον αφορά στον συνεργατικό σχηματισμό (Cluster), πρόκειται για μία πρωτοβουλία της προέδρου του ICC WOMEN HELLAS κ. Μαρίνας Γιαβρόγλου, που στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και όπως η ίδια σημείωσε «σκεφτόμουν εδώ και καιρό τη δημιουργία του Cluster για τον Αγροδιατροφικό Τομέα και στο πρόσωπο της κ. Αραμπατζή βρήκαμε τον κατάλληλο άνθρωπο για να βοηθήσει και να στηρίξει την προσπάθεια». Στο Cluster συμμετέχουν επίσης οι κυρίες Νίκη Γιαβρόγλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος «Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια»- θυγατρική της “Soya Mills” και Αμαλία Καραγκούνη – Κύρτσου, Καθηγήτρια Βιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Μέλος Συντονιστικής ICC WOMEN HELLAS.

Από πλευράς της η κ. Αραμπατζή εξέφρασε την πίστη της στην αξία της ακόμη ενεργότερης συμμετοχής των γυναικών στην αγροτική οικονομία και των ευκαιριών, που αυτή τώρα προσφέρει ενώ με αφορμή τη σύμπραξη για τον πρωτογενή τομέα, είπε πως έρχεται την κατάλληλη στιγμή, τονίζοντας ότι «παρά τον αστικό μύθο, οι γυναίκες έχουν ενταχθεί πλέον δυναμικά στον Αγροδιατροφικό Τομέα, από το χωράφι και το στάβλο, μέχρι τις επιχειρήσεις. Προσωπικά, χαίρομαι να βλέπω πολλές πετυχημένες γυναίκες στις γεωτεχνικές επιστήμες, στη διοίκηση επιχειρήσεων του Αγροδιατροφικού Τομέα αλλά και σε σημαντικές θέσεις ευθύνης και πιστεύω ειλικρινά ότι τα περιθώρια, ώστε η συμμετοχή των γυναικών να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, είναι πολύ μεγάλα».

Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι «η ιστορική ευκαιρία που αναδύεται για τον ελληνικό Αγροδιατροφικό Τομέα έρχεται να συναντήσει και μια σημαντική ευκαιρία ένταξης των γυναικών σ’ αυτόν. Ιστορική ευκαιρία, καθώς συνηγορούν:

  • το Rebranding που πέτυχαν τα ελληνικά προϊόντα ως ασφαλή και αξιόπιστα, από την ομολογουμένως καλή εικόνα διαχείρισης της πανδημίας από τη χώρα μας
  • η διψήφια αύξηση των εξαγωγών προϊόντων του Αγροδιατροφικού Τομέα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και το θετικό εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο της χώρας μετά από 36 χρόνια
  • οι επενδύσεις από μεγάλα επενδυτικά funds σε ελληνικές εταιρίες τροφίμων, κυρίως οπωροκηπευτικών και θερμοκηπίων
  • η τεχνολογική “επανάσταση” Agriculture0, όπου τεχνητή νοημοσύνη, drones, agrirobots, blockchain, vertical farms και άλλες εφαρμογές αλλάζουν ριζικά τη γεωργία, και βεβαίως
  • τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια αγγίζουν τα 84 δις ευρώ».

«Το momentum είναι μοναδικό και ναι, μπορούμε» κατέληξε η Υφυπουργός, επισημαίνοντας πως για την ενεργότερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία υπάρχει ειδικό κεφάλαιο κινητροδότησης στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση, με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σαφέστατο προσανατολισμό, ασκεί πολιτικές προς τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.