Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας για τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τους Ψηφιακούς Νομάδες, κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη με 29 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Ως Ψηφιακοί Νομάδες ορίζονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι επιλέγουν να εργάζονται εξ αποστάσεως από τοποθεσίες ξένες προς τον τόπο κατοικίας τους, εφόσον η τεχνολογία το επιτρέπει.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, δεν έχει καταφέρει να εδραιωθεί στον τομέα αυτό, εξαιτίας της ανυπαρξίας βασικών υποδομών, της γραφειοκρατίας που αφορά τις σχέσεις των ψηφιακών νομάδων και των εταιριών στις οποίες αυτοί εργάζονται με το κράτος, αλλά και λόγω του ότι ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα όπως η εκπαίδευση των παιδιών των ψηφιακών νομάδων και το ζήτημα της ασφάλισής τους, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, παραμένουν αρρύθμιστα.

Έτσι, με την Ερώτησή τους, οι βουλευτές ερωτούν την κυβέρνηση (1) πόσους ψηφιακούς νομάδες έχει καταφέρει να προσελκύσει, μετά τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, (2) αν προτίθεται αν θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τους Ψηφιακούς Νομάδες σε ό, τι αφορά το 5G και την ασφάλεια δικτύου, (3) ποιοι είναι οι στόχοι και τα κίνητρα που θέτει για την προσέλκυση της ψηφιακής νομαδικής ομογένειας (4) ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά τις σχέσεις των ψηφιακών νομάδων με το κράτος, (5) ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να  επιλύσει το εκπαιδευτικό ζήτημα των παιδιών των Ψηφιακών Νομάδων, (6) ποιος είναι ο σχεδιασμός για υποδομές – χώρους Ψηφιακών Νομάδων, οι οποίοι θα μπορούν να λειτουργούν ως χώροι απομακρυσμένης εργασίας και (7) αν υπάρχει σχεδιασμός και ποιος είναι αυτός για την χωροθέτηση τροχοφόρων βιλών στις παρυφές των πόλεων, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ψηφιακούς νομάδες.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

8 Απριλίου 2021

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

1) Ψηφιακής Πολιτικής

2) Τουρισμού

3) Οικονομικών

4)  Εργασίας

5) Παιδείας

Θέμα: «Θέσπιση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τους Ψηφιακούς Νομάδες»

 

Την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε στις ΗΠΑ και τον Καναδά αλλά και στην Ευρώπη, κυρίως, η τάση για «Ψηφιακούς Νομάδες», δηλαδή ανθρώπους, που ασκούν τη λεγόμενη «απομακρυσμένη εργασία». Πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην Αμερική δήλωσαν πως θα επιδίωκαν να δουλεύουν σε άλλη περιοχή, απ΄ αυτήν που είναι ο χώρος δουλειάς τους.

Οι έρευνες, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δείχνουν ότι 5 στους 10 «Ψηφιακούς Νομάδες» προέρχονται από την βόρεια Αμερική, ΗΠΑ και Καναδά, κι οι 2 στους 10 από την Ευρώπη. Αυτή η τάση γενικεύτηκε τον καιρό της πανδημίας Covid-19, οπότε κι η τηλεργασία ακόμη και για δημοσίους υπαλλήλους έγινε μαζικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, που έχουν προκύψει από ξένες έρευνες μέχρι σήμερα για το προφίλ τους, οι ψηφιακοί νομάδες είναι άνδρες και γυναίκες, που ταξιδεύουν μόνοι ή με τις οικογένειές τους είτε για μία ορισμένη περίοδο του χρόνου είτε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τηρώντας σχέση εξ αποστάσεως με τη δουλειά τους, είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες μιας εταιρίας ή περιστασιακά ταξιδεύουν προς την έδρα της επιχείρησης, που εργάζονται για να διατηρήσουν και τη δια ζώσης επαφή. Άνω του 50% ενδιαφέρεται για διαμονή σε ξενοδοχείο ενώ άλλοι ψηφιακοί νομάδες έχουν τροχόσπιτα/τροχοβίλες, ανακυκλωμένα κοντέινερ κ.ά.. και χρησιμοποιούν ψηφιακούς χώρους για ραντεβού εργασίας, τηλεδιασκέψεις κ.ά.

Η χώρα μας προσφέρεται ως προς το περιβάλλον, για να έρθουν ψηφιακοί νομάδες, διότι ένα βασικό ζητούμενό τους είναι οι καλές θερμοκρασίες χειμώνα – καλοκαίρι, η ατέλειωτη ακτογραμμή, η πληθώρα ξενοδοχείων 5 αστέρων ή και μικρότερων που διαθέτουν wifi. Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση θεσμοθέτησε φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων αλλά ήταν αποσπασματικά και χωρίς ολοκληρωμένη πρόταση.

Η χώρα μας, παρά τις φυσικές καλλονές της, απέχει πολύ από το να είναι στην πρωτοπορία των εξελίξεων, λόγω και των χαμηλών ταχυτήτων αλλά και μιας σειράς άλλων παραμέτρων,  όπως το εκπαιδευτικό πρόβλημα των ψηφιακών νομάδων που έχουν παιδιά, το ζήτημα της ασφάλισής τους, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, το πρόβλημα με τις βίζες κ.ά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κυβέρνηση:

  1. Μετά τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων πόσοι Ψηφιακοί Νομάδες εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας, ποιο είναι το προφίλ τους και που έχουν αυτοί εγκατασταθεί;
  2. Προτίθεσθε να θεσπίσετε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τους Ψηφιακούς Νομάδες σε ό, τι αφορά το 5G και την ασφάλεια δικτύου;
  3. Ποιοι είναι οι στόχοι και τα κίνητρα που θέτει η κυβέρνηση για την προσέλκυση της ψηφιακής νομαδικής ομογένειας;
  4. Ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά τις σχέσεις των ψηφιακών νομάδων με το κράτος, αλλά και των εταιριών στις οποίες αυτοί εργάζονται, στην περίπτωση που θέλουν να μεταφέρουν μέρος του κύκλου εργασιών τους στην Ελλάδα; Έχουν επιτευχθεί διακρατικές συμφωνίες για την απλοποίηση της διαδικασίας;
  5. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να επιλύσει το εκπαιδευτικό ζήτημα των παιδιών των Ψηφιακών Νομάδων, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχει θέμα παρακολούθησης μαθημάτων;
  6. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για υποδομές – χώρους Ψηφιακών Νομάδων, οι οποίοι θα μπορούν να λειτουργούν ως χώροι απομακρυσμένης εργασίας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες (ραντεβού, τηλεδιασκέψεις κ.ά.) και περιορισμένα στην Ελλάδα;
  7. Υπάρχει σχεδιασμός και ποιος είναι αυτός για την χωροθέτηση τροχοφόρων βιλών στις παρυφές των πόλεων, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ψηφιακούς νομάδες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος»